Doktorlardan ve tıbbi araştırmacılardan oluşan büyük bir uluslararası ekip, alkollü içecek tüketimini bırakan kişilerin bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltabileceğini gösteren kanıtlar buldu.
New England Journal of Medicine’de yayınlanan çalışmalarında grup , alkolü bırakmanın etkisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için daha önce yapılan birçok araştırma çalışmasının sonuçlarını analiz etti.
NEJM / The IARC Perspective on Alcohol Reduction or Cessation and Cancer Risk
Önceki araştırmalar, düzenli olarak alkollü içecek tüketmenin ağız, yemek borusu ve gırtlak kanseri ve ayrıca bazı durumlarda kolon ve meme kanseri gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini artırabileceğini ileri sürmüştü . Geçen yıl DSÖ, hiçbir düzeyde alkol tüketiminin güvenli olmadığını iddia edecek kadar ileri gitti.
Araştırma ekibi, bir kişinin düzenli olarak alkol tüketmesi durumunda kanser riskinin azalıp azalmayacağını merak etti. Bunu öğrenmek için alkolle ilişkili kanserleri (bırakma da dahil) içeren 90’dan fazla çalışmadan elde edilen verileri analiz ettiler. Alkol tüketimini azaltmanın veya bırakmanın, özellikle ağız ve yemek borusunu içerenler olmak üzere bazı kanser türlerinin riskini azalttığına dair yeterli kanıt buldular. Meme, gırtlak veya kolorektal kanser riskinde azalma olduğuna dair daha az kanıt vardı .
Araştırmacılar, kansere neden olanın içeceklerdeki alkol değil, toksin olarak kabul edilen asetaldehit olduğunu belirtiyor. Alkolün metabolizması sırasında karaciğerdeki enzimler tarafından üretilir. Özellikle, bir kişiye akşamdan kalmalık yaşatabilecek aynı maddedir. Alkol tüketimini azaltmanın vücut tarafından üretilen asetaldehit miktarını azalttığını ve bunun da bazı kanser türlerine yakalanma olasılığını azalttığını belirttiler.
Araştırma ekibi, alkolün bırakılmasıyla ilişkili risk azalmasının derecesini veya kişinin alkolü bıraktıktan ne kadar süre sonra bu tür faydalardan yararlandığını belirleyemedi. Bununla birlikte, yalnızca bir ay boyunca içki içmeyi bırakıp bir sonraki ay tekrar devam etmenin kanser riski üzerinde pek bir etkisi olmayacağını belirtiyorlar.
NIH / Alcohol and Cancer Risk
Raporda, alkol alımının azaltılmasının veya durdurulmasının ağız boşluğu ve yemek borusu kanseri riskini azalttığına dair yeterli kanıt olduğu ortaya çıktı. Ağız kanseri için, alkol tüketimini beş ila 9 yıl süreyle bırakmak %34 oranında göreceli risk azalmasıyla bağlantılıydı ve bunu 10-19 yıl süreyle yapmak %55 oranında göreceli risk azalmasıyla bağlantılıydı. Özofagus kanseri için, beş ila 15 yıl boyunca alkolü bırakmak %15 göreceli risk azalmasına neden oldu ve 15 yıl veya daha uzun süre alkolü bırakmak %65 göreceli risk azalmasıyla bağlantılıydı. Araştırmacılar aynı şeyin gırtlak, kolorektum ve meme kanseri için geçerli olduğuna dair sınırlı kanıt buldular ve farenks ve karaciğer kanseri için yetersiz kanıt buldular.