Yaklaşık dört yıldır üzerinde çalışılan “Geleneksel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları” hakkındaki mevzuat tamamlandı. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, söz konusu çalışmanın ayrıntılarını basın aracılığıyla kamuoyuna duyurdu.
Geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları hakkında yaklaşık 4 yıldır çalışma yaptıklarının bilgisini veren Şencan, sahada yapılan uygulamalar sonunda 31 başlık belirlendiğini kaydetti. Şencan, “06 Haziran 2012 tarihinde yapılan son istişare toplantısında; Geleneksel, Tamamlayıcı, Alternatif Tıp uygulamaları ile ilgili 5 grup oluşturulmuştur. Her grup için koordinatör belirlenmiştir” dedi. Söz konusu yapılanmayla birlikte birey ve topluma; erişilebilir, uygun ve etkin sağlık hizmeti sunmayı hedeflediklerinin altını çizen Şencan, “Etkililiği ve güvenliği sağlamak amacıyla geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları ile ilgili düzenlemeleri güçlendirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yasal çerçeve belirlenmiş olacak
Uzun çalışmalar sonunda mevzuata son şeklinin verildiğini ifade eden Prof. Dr. Şencan, böylece geleneksel tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının kanun ve yönetmeliklerle çerçevesinin çizilmiş olacağını kaydetti. Bakanlık ve bağlı kurumlar ile bunlara bağlı taşra teşkilatında görev yapan ilgili personele hizmet içi eğitimler verildiğini belirten Şencan, şöyle devam etti: “Sahanın değişen yapıya uyum sağlaması için belirlenen uygulayıcılar ve uygulama alanlarının oluşturulan mevzuata göre kademeli şekilde faaliyet izni veya ruhsatlandırılması çalışmalarının başlatılacak. Uygulamalar ile ilgili standart eğitim programlarının oluşturulması ile belirlenen uygulayıcıların uygulama alanları ile ilgili standart eğitim alacaktır.”
Dünya örnekleri incelendi
Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı hakkında da bilgi veren Şencan sözlerini şöyle tamamladı: “09.Ekim 2012 tarihinde koordinatörler ile yapılan toplantıda alt gruplar ve bilimsel araştırmalar hakkında istişare yapılmış Daire Başkanlığı olarak 2013 yılı faaliyetleri sunulmuştur. Mevzuat çalışmalarına katkı sağlamak için bilimsel araştırmalar yapmak üzere Daire Başkanlığımız bünyesinde 3 Uzman Doktor ve 3 Profesör Doktordan bir komisyon oluşturulmuştur. Komisyon tarafından; geleneksel, tamamlayıcı, alternatif tıp uygulamaları grupları altında belirlenen uygulamalar hakkında dünya ve ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalar, yayınlar incelendi. Belirlenen bu uygulamaların kanıta dayalı olarak tanımlamaları yapılmıştır.”