Dünyanın önde gelen biyoteknoloji şirketlerinden Amgen’ın, Amgen Vakfı aracılığıyla yürüttüğü global araştırma deneyimi programı Amgen Scholars’ın bilim dünyasına katkısı her geçen gün artıyor. 2024 için son başvuru tarihi ise 1 Şubat!
Sağlık, ilaç ve biyoteknoloji sektörlerinin lider şirketlerinden Amgen, Amgen Vakfı aracılığıyla 1991 yılından bu yana geleceğin bilim insanlarına ilham vererek bilim okuryazarlığını güçlendiriyor. Fen eğitimini, çağın ve geleceğin gereksinimlerine uygun olarak yeniden tasarlıyor. Amgen Vakfının finansal desteği ile yürütülen programlar ile, lokal liselerden dünyanın önde gelen eğitim kurumlarına kadar geniş bir öğrenci-öğretmen havuzuna ulaşılıyor.
Dünyanın önde gelen üniversitelerinden üst düzey öğretim görevlileriyle bir araştırma projesine dahil olan öğrenciler; program süresince staj yaptıkları kurumlarda önemli araştırma projelerine katılıyor, uygulamalı laboratuvar deneyimi kazanıyor ve bilimin ilerlemesine katkıda bulunuyorlar. Ayrıca, kıymetli bilim insanları ve akademisyenler tarafından mentorluk alıyor; bilimsel seminerlere, atölyelere ve network etkinliklerine dahil oluyorlar. Bunlara ek olarak, öğrencilerin araştırma projelerini paylaştığı, biyoteknoloji hakkında bilgi edindiği ve kıymetli bilim insanlarından doğrudan bilgi alabildikleri sempozyumlara katılma şansı yakalıyorlar. Dünya genelinde 25 üst düzey enstitünün ev sahipliği yaptığı bu yaz araştırma programında, yine dünya genelinde 905 üniversite ve kolejden 5,300’den fazla Amgen Scholars mezunu bulunuyor.
“Amgen Scholars Programı ile bilimsel eğitimi teşvik ediyoruz”
Amgen Türkiye Genel Müdürü Güldem Berkman, Amgen olarak gençlerde bilim tutkusu yaratmak için sürekli yenilikçi projelere imza attıklarını belirtirken, Amgen Scholars Programı bünyesindeki tüm çalışmaların da bu amaçla uyumlu olduğunu kaydediyor.
“Amgen olarak hastaların hayatına değer katacak ilaç ve tedaviler geliştirmenin yanı sıra, Amgen Vakfı bünyesindeki projelerimizle gençlere daha kaliteli bir bilimsel eğitim sunmak için çalışıyoruz. Global olarak 2007 yılında çalışmalarına başlayan Amgen Scholars Programı’na, 5,300’den fazla öğrenci katılmış durumda. Katılımcıların %58’inin kadınlardan oluşması bizim için ayrıca mutluluk verici. Amgen Türkiye olarak Amgen Scholars Programı’nın önemli parçalarından biriyiz. Kurulduktan sadece iki yıl sonra, 2009’da, programın Türkiye ayağını devreye aldık. O günden bu yana 13 üniversiteden toplam 71 öğrencimizin, Avrupa’nın önde gelen eğitim kurumlarının yaz dönemi araştırma programına dahil olmasını sağladık. 2023’te ise ülkemizden toplam 523 başvuru arasından 11 öğrencimiz yine bu yolla programa kabul aldı. Önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da artmasını amaçlıyoruz!”
Amgen Vakfının diğer projeleri
Amgen Vakfının Amgen Scholars haricinde üç ana projesi daha bulunuyor. Hem öğretmen hem de öğrencilere bilimsel keşif heyecanını yaşama fırsatı veren Amgen Biotech Experience (Amgen Biyoteknoloji Deneyimi Programı); ücretsiz ve internet üzerinden erişilebilen sanal bir laboratuvar olan LabXchange ve lokasyon bağımsız olarak herkes için ücretsiz ve dünya standartlarında eğitim içeriği sunmak üzere çalışan Khan Academy – biyoloji içerikleri sponsorluğu bulunuyor. Amgen Vakfı, Khan Academy’deki tüm biyoloji kaynaklarının tek sponsoru olarak destek veriyor.
2023 Amgen Scholars Mezunları:
Ayşe Sıla Okcu
“Koç üniversitesinde matematik ve elektrik elektronik mühendisliği bölümleri ile çift anadal yapıyorum, bunun yanı sıra okulumuzda bulunan moleküler haberleşme projelerinde çalışıyorum. Üniversitede almış olduğum interdisipliner eğitimle biyoteknoloji projelerini mühendislik bakış açısından öğrenme ve gözlemleme fırsatım olmuştu. Amgen Scholars Programı ile Ludwig Maximilians Universität München Bernstein Computational Neuroscience Araştırma Merkezi’nde renk algılarımızın beyinde nasıl oluştuğunu ve işlendiğini anlamak üzerine çalıştım. Bu sayede nörobilim araştırmalarının sadece modelleme ve kodlama kısmını değil, laboratuvar ortamını, deneylerini, dinamizmini ve sürekli gelişen yapısını da gözlemlemiş olmak bana farklı bir perspektif kazandırdı.”
Feyzanur Mete
“İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi 4. Sınıf öğrencisiyim. Kendi üniversitemde bilimsel araştırmalar ve çalışmalarda aktif rol almaktayım. Obezite ve infertilite ilişkisine yönelik Tübitak onaylı bir araştırma projesi yürütüyorum ve bu alanda çalıştıkça metabolik hastalıklara olan ilgimin giderek arttığını gördüm. 2023 yazında Amgen Scholars Programı ile Max Planck Institute of Psychiatry, Münih’te obezite ve diyabet konularıyla ilişkili bir projede yer alma fırsatı buldum. Çalışmamızda hedef aldığımız proteinin metabolik hastalıklar ve stres mekanizmasındaki rolünü inceledik ve sonuçlarımızı Cambridge Üniversitesi’ndeki sempozyumda sunma imkânı elde ettik. Bu süreçte Avrupa’nın en prestijli kurumlarından seçkin bilim insanlarıyla tanıştım, birbirinden değerli arkadaşlar edindim ve çok verimli bir yaz dönemi geçirdim. Burada edindiğim tecrübenin ve kurduğum bağlantıların araştırmacı hekim olma hedefime büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.”
Defne Alnıgeniş
“Kadir Has Üniversitesi Biyoinformatik ve Genetik bölümü 4.sınıf öğrencisi, aynı zamanda Bilgisayar Mühendisliği Çift Anadal Programı öğrencisiyim. İlgi alanımı oluşturan hesaplamalı biyoloji, biyokimya ve biyoinformatik gibi konular üzerinde becerilerimi geliştirme isteğim ile başvurduğum ve kabul edildiğim Amgen Scholars Programı kapsamında ETH Zürich’te yaz döneminde 2 ay boyunca RNA biyolojisi üzerine yoğunlaşan bir araştırma grubuna dahil oldum. İnsan hücrelerinde RNA-protein komplekslerinin çalışma ve regüle edilme mekanizmalarını araştırarak, biyolojik bir canlı için çok önemli olan gen ekspresyonu ve transkripsiyon süreçlerini etkileyen faktörleri ve detayları yakından analiz etme imkanı buldum. Program sayesinde araştırma becerilerimin, bilimsel düşünebilme yeteneğimin ve bir grubun parçası olarak çalışabilme kabiliyetimin çok geliştiğini söyleyebilirim. Dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde alanında uzman araştırmacılar ile çalışma fırsatı elde ettiğim, onların desteğiyle becerilerimi ve bilgi birikimimi geliştirdiğim, ilk günden son güne kadar bazen zorlanarak da olsa pek çok şey öğrendiğim, aynı zamanda eğlenmeyi ve gezmeyi de ihmal etmediğim mükemmel, benzersiz ve çok değerli bu programın bir parçası olduğum için çok mutluyum! Araştırma ve akademi odaklı ilerlemek isteyen bir lisans öğrencisi olarak, bu programın bana çok büyük katkıları olduğunu düşünüyorum.”
Sezgin Er
“İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi’nin 4. sınıf öğrencisiyim. Lise döneminde Uluslararası Biyoloji Olimpiyatları’nda yer alarak altın madalya kazandım. Geçen yıl ise Amgen Scholars Programı kapsamında Sanger Enstitüsü’nde glioblastoma tümörlerinde korunmuş hücre farklılaşma yollarını analiz ettiğim bir projede çalışma fırsatım oldu. Bu stajın ileride de çalışmak istediğim hesaplamalı biyoloji alanında bana çok fazla tecrübe sağladığına inanıyorum, ayrıca uluslararası bir toplulukla yenilikçi fikirler üzerine araştırma yapma fırsatını yakaladığım için çok mutluyum.”
Kerem Mert Göral
“Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim. Gelecekte ortopedik cerrah olmak istediğimden dolayı ETH Zürih’in Ortopedik Biyomekanik Laboratuvarı’na başvurdum ve geçtiğimiz yaz boyu tendon iyileşmesini geliştirecek bir proje üzerine çalıştım. Çalışma fırsatı yakaladığım üniversitede cerrahi sütürlere alternatif bir alet geliştirilmişti, ben de bu aleti kullanarak optimal parametreleri bulmaya çalıştım. Amgen Scholars Programı sayesinde kendimi bilim dünyasına daha yakın ve çok daha donanımlı hissediyorum!”
Tuana Aksu
“Koç Üniversitesinde 4. sınıf kimya ve moleküler biyoloji öğrencisiyim. Geçtiğimiz yaz uluslararası bir bilimsel araştırma ortamını deneyimleme motivasyonu ile Ludwig Maximillians Üniversitesi’nde Amgen Scholars Programı’na başvurdum. Program boyunca lipid nanoparçacıklarını inceleyebilmek için sinyal artırma çalışmaları yaparken aynı zamanda bilimsel bilginin nasıl farklı paydaşlara aktarılabileceği üzerine eğitimler aldım. Avrupa’nın her yerinden gelen katılımcılarla birlikte arta kalan vakitlerimizi yakın şehirleri gezerek ve Bavyera doğasının tadını çıkararak değerlendirdik. Geçtiğimiz yaz hem akademik olarak geliştiğim hem de yeni ilgi alanlarımı keşfettiğim çok keyifli bir yaz oldu. Araştırma kariyeri düşünen herkesin deneyimlemesini öneririm.”
Ferdane Çetin
“İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 5. sınıfa dönem birincisi olarak devam etmekteyim. Lise son sınıfta katıldığım 51. Uluslararası Kimya Olimpiyatları’nda Gümüş Madalya kazandım. İleride bilişsel hesaplamalı sinirbilim alanlarında öncü çalışmalar yapan bir akademisyen olmayı hedefliyorum.
2023 yazında ETH Zürich’te iki ay süreyle Amgen Scholars Programı kapsamında dahil olduğum ‘Kompleks proteinlerin Kriyojenik Elektron Mikroskopisi ile konformasyonel yapı analizleri’ üzerine olan bu çalışma sayesinde bilimsel araştırma süreci içerisinde ekip içerisinde aktif rol alma, interdisipliner bakış, kritik analiz ve problem çözme gibi kabiliyetlerimi geliştirdim. Canlılığın temel yapı taşlarından biri olan proteinlerin analizleri hakkında öğrendiklerim tıp eğitimime farklı ve daha kapsayıcı bir bakış açısı geliştirmemi sağladı. Hayalini kurduğum geleceğe beni bir adım daha yaklaştıran bu deneyime katılma fırsatım olduğu için çok mutluyum.”
Mehmet Berke İşler
“İstanbul Medipol Üniversitesi’nde Tıp ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde çift anadal yapmaktayım. Üniversitemizde yürütülen, tıp ve mühendisliği bütünleştiren hesaplamalı nörobilim projelerinde araştırmacı olarak görev almaktayım. Multidisipliner eğitimim sayesinde biyoteknoloji ve nörobilim projelerine mühendislik perspektifiyle yaklaşabiliyorum. Amgen Scholars Programı kapsamında, dünyanın farklı ülkelerinden gelen değerli arkadaşlarımızla birlikte Ludwig Maximilians Universität München’de Prof. Dr. Anton Sirota’nın rehberliğinde, fare hipokampusundan alınan ECoG verilerinin analizine yönelik yenilikçi bir yaklaşım geliştirdik. Bu deneyim, nörobilim araştırmalarının modelleme ve kodlama boyutları yanında laboratuvar ortamını, deney süreçlerinin dinamiklerini ve bu alandaki sürekli gelişimi yakından deneyimleme imkanı sağladı. Bu çalışmaların, gelecekte araştırmacı bir hekim olarak kariyerime önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”
Amgen Vakfı ve Amgen Scholars hakkında daha fazla bilgi için https://www.amgenfoundation.org/ ve https://amgenscholars.com/ websitelerini takip edebilirsiniz. 2024 yılı Amgen Scholars Programı son başvuru tarihi 1 Şubat Perşembe.
Amgen ve Amgen Türkiye hakkında daha fazla bilgi için https://wwwext.amgen.com/ ve https://www.amgen.com.tr/ adreslerini ziyaret edebilirsiniz.