Amgen, Türkiye’de de başlattığı sıra dışı kadın liderlerin yetiştirilmesi adına oluşturulan “Amgen Women Empowered to be Exceptional” (WE2) girişimi ile çalışanların birbirlerini desteklediği, geliştirdiği bir iş ortamı oluşturmayı hedefliyor. Amgen Türkiye ve Gensenta Genel Müdürü Güldem Berkman, “WE2 kapsamında Amgen’in geleceğini şekillendiren güçlü kadın lider sayısını artırmak için çalışıyoruz” dedi.
Dünyanın önde gelen biyoteknoloji şirketlerinden Amgen, “Amgen Women Empowered to be Exceptional” (WE2 – Amgen Sıra dışı Kadınlar Liderlik Programı) girişimi ile çalışanların birbirlerini desteklediği, geliştiği ve başarılı olduğu bir iş ortamı oluşturmayı hedefliyor. Şirketlerin insan hakları ve çeşitlilik zeminine dayanan politikalarla ileriye gideceğine inanan Amgen, Türkiye’de de başlatılan WE2 programı ile çalışanlarına katılım, saygı, bireysel sorumluluk ve değer çeşitliliğine odaklanan bir ortam sunuyor.
Programı Türkiye’de de başlatmaktan heyecan duyduklarını belirten Amgen Türkiye ve Gensenta Genel Müdürü Güldem Berkman, “WE2, sıra dışı kadın liderlerin yetiştirilmesi adına oluşturulmuş bir program. WE2 kapsamında Amgen’in geleceğini şekillendiren güçlü kadın lider sayısını artırmak için çalışıyoruz. Amgen’de, müşterek hedeflerimiz ile yenilikçi anlayışa yatırım yaparak hareket ediyoruz. Amgen ailesi olarak zorlukları kucaklayan, bir sonraki fırsatı arayan, cevapları olmayan sorulara da çözüm bulmaya çalışan çözüm ortaklarıyız” dedi.
Kadınların dünyada çalışma çağındaki nüfusun yarısını oluşturduğunu belirten Güldem Berkman, “Kadınların ekonomik olarak güçsüzleştirilmesinden kaynaklanan kayıp, gelişmiş ekonomilerde GSYH’nin % 10’undan; Güney Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi bölgelerde ise % 30’dan fazla. Ekonomik cinsiyet farkı 2006-2019 döneminde her yıl % 0,1 puan azalmakla birlikte bugünkü hızda istenilen düzeye gelmek için halen 99.5 yıl geçmesi gerekiyor. Biz Amgen olarak kadınların her alanda yarattığı katma değeri artırmaya önem veriyor, kadınların aktif rol aldığı şirketlerde verimliliğin ve kârlılığın arttığı bilinci ile hareket ediyoruz” diye konuştu.
Yönetim ekibinde kadın oranı yüzde 70
Amgen Türkiye ve Gensenta İnsan Kaynakları Direktörü Filiz Kozcağız Amgen’in insan kaynakları politikasının temelinde “Amgen’deki her iş ve her Amgen çalışanı önemlidir” bakış açısının yattığını söyledi. Amgen’deki toplam çalışan kadın oranının yüzde 40 olduğunu dile getiren Kozcağız, yönetim ekibinde bu oranın yüzde 70’lere kadar yükseldiğini vurguladı. Kozcağız, “Türkiye’de başlattığımız, farklı departmanların erkek ve kadın çalışanlarından temsilcilerin yer aldığı WE2 programı kapsamında 2020 yılı aktivitelerimizin temelinde; aile desteği, kariyer geliştirme, iş ve özel hayat dengesini kurma ve iletişim çalışmaları yer alıyor” dedi.
Amgen’de çeşitliliğe önem verdiklerini belirten Kozcağız, “Başarımızın sürdürebilir olması için tüm ekip üyelerimizin birbirlerinin yeteneklerini ve geçmişlerini kucakladıkları ve bunlardan yararlandıkları; kapsayıcı, yüksek performanslı bir kültür tanıtıyor ve sürdürüyoruz. Çalışanlarımızın profesyonel tutkularını izlemeleri ve tam potansiyellerini ortaya çıkarmaları için kendi yol haritalarını çizmelerine izin verecek şekilde fırsatlarla dolu bir çalışma ortamı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Doktora öğrencilerine burs desteği
Dünya çapında 100’den fazla ülkede 20 binin üzerinde çalışanı ile hastaların karşılanmamış ihtiyaçlarına, sağlıklarının iyileştirilmesine ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik tedaviler geliştiren Amgen, Türk ilaç devi Mustafa Nevzat’ı satın alarak 2012 yılında girdiği Türkiye pazarında 800 milyon dolara yakın yatırım yaptı. Amgen Türkiye ve Mustafa Nevzat İlaç’ın yeni yüzü Gensenta; 5 kıtaya ihracat yaptığı Türkiye’yi bir ihracat üssü olarak konumlayarak yatırımlarını artırmayı hedefliyor.
Amgen, kadınların iş dünyasındaki yerini sağlamlaştırmak amacıyla hayata geçirdiği çalışmaların yanı sıra üniversite öğrencilerinin kariyer hedeflerine de destek veriyor. Sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağını üniversite-sanayi iş birliği ile yetiştirmek, sanayide doktoralı araştırmacı istihdamının teşvik edilmesi ve üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı’nın ortaklarından biri olan Amgen, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden 3 doktora öğrencisine TÜBİTAK ile birlikte burs desteği veriyor. Amgen, öğrencilere mezuniyetleri sonrasında şirkette iş imkânı da sunuyor.