Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, aronia meyvesinin faydaları hakkında bilgi verdi.
Kansere karşı etkili, yaşlanma karşıtı ve yüksek antioksidan deposu olan aronianın, çay, reçel ya da şerbet olarak tüketilebildiğini altını çizen Dr. Boz, “Bir besin takviyesi olmayan ve doğal bir içerik olan aronia çok kısa bir zamanda dünyaya yayıldı. Besin içeriği ve faydaları saymakla bitmeyen, birçok hastalığa şifa olan aronia meyvesi Kuzey Amerika, Rusya ve Avrupa’dan sonra Türkiye’de de üretilen bir meyve haline geldi” dedi.
Dr. Yılmaz Boz meyvenin Türkiye’deki yetiştirme faaliyetleriyle ilgili “Kuruluş olarak yeni ürünler geliştirmenin yanı sıra bazı türlerin Türkiye’de yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Yalova’da süper meyve olarak bilinen aronia bitkisi üzerinde yoğun bir çalışma yürütülüyor, araştırma ve çabalardan olumlu sonuç alarak bu meyveyi üretmeyi başardık” ifadelerini kullandı.
“Aronia bitkisi kanser ile mücadelede bir numara”
Dr. Boz, “Aronia meyvesi stres, çevre kirliliği, tıbbi röntgen ve günlük yaşam aktivitelerinin vücudumuzda oluşturduğu hücrelere zarar veren serbest radikaller ile mücadele eden antioksidan polifenolik doğal karışımını içerir. Amerikan Milli Tıp Kütüphanesi tarafından yayınlanan çalışmaya göre bu antioksidanlar arasında yer alan antosiyaninlerin bazı kanser türleri, kalp-damar hastalıkları, kronik inflamasyon ve karaciğer fonksiyon gibi oksidatif strese bağlı hastalıklarla mücadeleye olduğunu göstermiştir. Serbest Radikalleri Emme Kapasitesi ile ilgili yapılan bir araştırma Aronya’yı süper üzümsü meyveler listesinin en değerlisi olarak sürücü koltuğuna oturmaktadır ve meyvelerin kralı olarak isimlendirilmektedir. ORAC (Oxygen radical absorbance capacity), vücudumuzda bulunan serbest radikaller olarak adlandırılan ve başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa ve kilo alımına yol açan maddelerin yok edilmesi yani emilim değerini belirten ve besinler için kullanılan bir ölçektir. ORAC değerinin yüksek olması besinin daha fazla antioksidan olduğunu, kansere karşı koruyuculuğunu, kilo kontrolü üzerindeki olumlu etkisini ve yaşlanmayı geciktirdiğini gösterir” diye konuştu.
Yapılan araştırmalarda aronianın bazı hastalıkların riskini azaltma potansiyeli olduğuna işaret edildiğini kaydeden Dr. Boz, “Sonuçlar, kandaki kolesterol oranının düşürülmesi, kolon kanseri, kalp hastalıkları, kronik enflamasyonlar, gastrit mukoza rahatsızlıkları (peptik ülserler), kardiyovaskuler hastalıklar, göz enflamasyonlari (üveit) ve karaciğer yetmezliklerinde faydalı olabileceği ve yaşlanmayı, Alzheimeri önlemede yardımcı etkileri olduğunu göstermektedir” şeklinde konuştu.
https://www.cnnturk.com/saglik/aronia-bitkisi-kanser-ile-mucadelede-bir-numara
KULLANIM ALANI YAYGIN
Aronia, antioksidanlar, fenoller, mineraller ve vitaminler yönünden zengin bir meyve. İçerdiği bu kimyasalların kalp hastalıkları ve kanseri önleme potansiyeli olduğu belirtiliyor. Aronia gıda sanayiinde ve eczacılıkta kullanılıyor ve bu özellikleri ile gelecek vadeden bir sağlık meyvesi olarak öne çıkıyor. Şurup, meyve suyu, çay, sos, reçel gibi farklı şekillerde değerlendiriliyor. Ayrıca besinlerin renklendirilmesinde ve besin takviyesi olarak da kullanılıyor. Sonbaharda bitki yapraklarının sarı, turuncu, kırmızı renk alması nedeniyle süs bitkisi olarak da kullanılıyor. Farklı iklim ve toprak şartlarına adaptasyonu iyi. Bu özelliği ile geleneksel üretime ve organik meyve yetiştiriciliğine de uygun. Tohum, dip sürgünleri ve doku kültürü ile üretiliyor.
Çiçek tomurcuklan yaşlı sürgünlerin üzerinde oluşuyor ve salkım şeklinde çiçek açıyor; her salkımda 30’a yakın çiçek bulunuyor. Çiçeklenme genellikle Mayıs’ta başlıyor. Bu yüzden de ilkbahar geç donlarından zarar görmeme özelliği bir avantaj olarak öne çıkıyor. Kendine verimli olduğu için tek bir çeşitle bahçe tesis edilebiliyor. Tozlanma küçük böcekler ve arılar tarafından yapılıyor. Yaprakları geniş oval ve kenarları çentikli, ilkbahar ve yaz aylarında parlak yeşil oluyor. Sonbaharda turuncu ve koyu kırmızı renge dönüşerek dekoratif bir görümüme bürünüyor. Meyveler Ağustos-Eylül aylarında olgunlaşıyor.
1 DEKAR BAHÇENİN MALİYETİ 5 BİN TL
Ticari anlamda bahçe kurulumları yeni olacağı için maliyet hesapları tahmini olarak yapılabiliyor. 1 dekara 230 fidan gerekiyor. Fidanların tanesi 10 TL’den satılıyor. 2 bin 300 TL fidan maliyeti var. Sulama, gübreleme, İşçilik gibi maliyetler de eklendiğinde başlangıç yatırım maliyeti 5 bin TL’yi geçmiyor. Avrupa ve Amerika’da sağlıklı beslenme uzmanlarının tavsiye ettiği bir ürün olduğu için oldukça talep görüyor. Türkiye’de de meyve tanındıkça pazarı oluşacaktır. Meyveyi erken üreten kazançlı çıkar. Geleneksel meyvelerden sıkılan üreticiler için yepyeni bir alternatif olduğunu belirtelim…
NASIL TÜKETİLİYOR?
Doğal şifacı ve koruyucu olarak adlandırılan aronianın antioksidatif etkisinden faydalanmak için günde meyve suyu olarak iki defa 50-60 ml tüketmek yeterli. En fazla günde 200 ml içilmesi tavsiye ediliyor. Meyveler 41-42 0C kurutuluyor. Kuru meyve tüketiminde günlük 40 gram yeterli oluyor.
Meyvenin kendisini tüketmek sadece suyunu tüketmekten daha etkili, çünkü meyvenin kabuğu etkili maddeler yönünden çok zengin. Yapılan bir çalışmada 100’den fazla ürün içerisinde antioksidan kapasitesi yönünden ilk sırayı almasıyla dikkat çekiyor. Meyvesi çeşitli kompleks kimyasallar içeriyor.
https://www.turktob.org.tr/en/turkiyenin-yeni-meyvesi-aronia/21980
Komşumuz Romanya’da bu konuda yol almış;
The Leaves of Aronia melanocarpa L. and Hippophae rhamnoides L. as Source of Active Ingredients for Biopharmaceutical Engineering
Avrupa ile Orta Asya’yı birbirine bağlayan Romanya, farklı biyocoğrafik bölgeler ve ekosistemler arasında önemli bir buluşma noktası olarak kabul edilir. Bu bağlamda, Romanya florası gerçekten yeni biyofarmasötiklerin temelini oluşturan istisnai bir biyolojik aktif fito-bileşik bileşimidir……………
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210784315002284
Aronia melanocarpa’nın zenginliği:
Inorganic Macro- and Micronutrients in “Superberries” Black Chokeberries (Aronia melanocarpa) and Related Teas
Abstract
Black chokeberries (Aronia melanocarpa) are considered to be functional food containing high amounts of anthocyanins, phenols, antioxidants, vitamins and minerals. Whereas organic compounds are well studied, there is little research on the mineral composition of the chokeberries. Thus, the presented study is focused on the determination of Al, As, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Li, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, Pb, Se, Sr and Zn in black chokeberry fruits and infusions to study the metals’ extractability. The nutrients Ca, K and Mg are present in the fruits (dried matter) at g/kg level, whereas the other elements are present from µg/kg up to mg/kg level. The extraction yields of the metals from the infusion range from 4 (Al, Mn) up to 44% (Na). The toxic elements present do not pose any health risk when berries or infusions are consumed. Concluding, Aronia berries, as well as infusions derived from them, are a good dietary source of essential metals in addition to the organic compounds also contained.