Ana Sayfa Tıp&Sağlık Anastrozol: Meme kanseri riskini yüzde 50 azaltan ilacın etkisi yıllarca sürüyor

Anastrozol: Meme kanseri riskini yüzde 50 azaltan ilacın etkisi yıllarca sürüyor

Araştırmacılar, meme kanseri riskini yarı yarıya azaltan bir ilacın kullanımına son verdikten sonra da risk azaltıcı etkisinin yıllarca devam ettiğini söylüyor.

BBC haberinde; Anastrozol adlı ilaç, birçok meme kanserinin oluşumunu tetikleyen östrojen hormonunun üretilmesini engelliyor.

İngiltere’deki Kanser Araştırmaları Vakfı, bu bulguların güven verici olduğunu açıkladı.

Kimler kullanabilir?

Anastrozol ancak menopoz sonrasında kullanılabilir. Zira genç kadınlarda östrojen hormonu üretimini engelleyemiyor.

Bu ilaç, meme kanseri teşhisi konduktan sonra tedavide de kullanılıyor: Ancak araştırmalar ilacın kanser oluşumunu engellemede de etkili olup olmadığını tespit etmeye çalışıyor.

Önceki araştırmalar Anastrozol ilacını 5 yıl boyunca alanlarda meme kanseri riskinin yarı yarıya azaldığını ortaya koymuştu.

3 bin 864 kadın üzerinde yapılan yeni araştırmalar ise ilaç tedavisine son verildikten 7 yıl sonra bile kanser oluşumunu yüzde 49 azalttığını gösteriyor.

Yani ilacın etkisi yıllar sonra bile devam ediyor.

Araştırmanın sonuçları Lancet tıp dergisinde yayımlandı ve Texas’daki San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu’nda tıp dünyasına sunuldu.

Londra’daki Queen Mary Üniversitesi’ndeki Wolfson Önleyici Tıp Enstitüsü başkanı Profesör Jack Cuzick, meme kanserinin, kadınlarda en yaygın görülen ve hızla artan bir kanser türü olduğunu belirterek, Anastrozol’un en az yan etki ile en iyi sonuç veren bir ilaç olduğunu ifade ediyor.

İlaç kullanımda

2017’den bu yana doktorlar, genetik veya başka nedenlerden dolayı yüksek risk altında olan menopoz sonrası kadınlara bu ilacı tavsiye ediyor.

Ancak Prof. Cuzick, ilaç kullanımının sadece yüzde 10 düzeyinde kaldığını belirterek bu oranın çok daha yüksek olması gerektiğini vurguluyor.

Bunun nedenlerinden biri, ilacın uzun vadeli etkisi konusunda doktorların emin olmaması, diğeri ise eklem ağrıları, vajina kuruluğu ve sıcak basması gibi yan etkiler ihtimaliydi.

Ancak araştırmalar, reçete verilen kadınların yüzde 75’inin bu ilacı almaya devam ettiğini gösterdi. Araştırmacılar bunu, ilacın yan etkilerinin dayanılmayacak düzeyde olmadığının işareti olarak görüyor.


Anastrozol nasıl etki eder?

Anastrozol (yaygın bilinen piyasa isimleri Arimidex ve Aristu), vücudumuzda aromataz adı verilen bir enzimin çalışmasını inhibe etmek (engellemek) etmek üzere tasarlanmıştır. Aromataz, östrojen hormonu üretminde rol alır. Anastrozol, aromatazı inhibe ettiğinde vücutta daha az östrojen üretilir ve meme kanseri hücrelerindeki reseptörlere daha az östrojen bağlanmış olur. Tamoksifen, östrojenin, kendi reseptörüne bağlanmasını engellerken, anastrozol direk olarak östrojenin üretimini engeller. Bazı meme kanseri türleri (yaklaşık %70 kadarı) büyümek ve çoğalmak için östrojene ihtiyaç duyduklarından anastrozol, östrojenin üretilmesini önlemek için verilir.

Aromataz enzimi çoğunlukla yağ dokusu ve böbrek üstü bezinde bulunmaktadır. Nadiren de meme, karaciğer, kas dokuda bulunur. Menopoz sonrası kadınlarda obezitenin (fazla yağlanma) meme kanseri riskini artırmasının sebebi, menopoz sonrası dönemde östrojenin ana kaynağının yağ dokusu olmasıdır; menopoz öncesinde ise östrojenin % 90’nı yumurtalıklar (overler) tarafından üretilmektedir.

Tedavinin amacı

Erken evre meme kanserinde anastrozol, kanserin ameliyat sonrası nüksetmesini (tekrarlamasını) önlemek için kullanılır (adjuvan tedavi).

4. evre (metastatik) meme kanserinde anastrozol, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, hastalığa bağlı şikayetleri azaltmak, daha da yayılmasını önlemek ve yaşam sürelerini uzatmak için kullanılır (palyatif tedavi).

https://www.drozdogan.com/anastrozol-erken-evre-ve-metastatik-meme-kanseri-tedavisinde/