Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP) Avrupa Bölgesel Konferansı; 23-25 Ekim tarihlerinde, “Birinci Basamak Sağlık Hizmeti Sunumu: Eczacılıkta Geleceğe Doğru Hamle” temasıyla Ankara’da düzenlendi. Ellinin üzerinde ülkeden katılımcının yer aldığı Konferans’ta, on iki farklı oturumda; aşılama, bulaşıcı olmayan hastalıklar, yaşam tarzı değişiklikleri gibi çeşitli alanlarda eczacıların katkısının güçlendirilmesinin yanı sıra; hastaların sağlık hizmetlerine ve ilaca erişimini kolaylaştıracak önlemler, eczacı iş gücü planlaması gibi başlıklar yer aldı. Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, eczacılık fakülteleri, meslek örgütlerinden, sivil toplum kuruluşlarından yoğun katılım yaşandı.
Türk Eczacıları Birliği ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Bölgesel Konferansı yoluyla pek çok ilke imza atıldı. Konferans ile ilk Avrupa Bölgesel Konferansı gerçekleştirilmiş oldu. Rehber Eczanem Programı, Türk Eczacıları Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte uluslararası platformda tanıtıldı. Astana Deklarasyonu’nun birinci yıl dönümü kutlandı. Eczacılık alanında ilk hackathon düzenlenmiş oldu. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Raporu ilk kez Türkçe’ye çevrildi.
Avrupa Bölgesel Konferansı, “Eczacının Avrupa Bölgesi’nde birinci basamak sağlık hizmeti sunma taahhüdü” başlıklı oturum ile son buldu.
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney, Konferans programının kapsamından bahsederek “Programımız bir eczacının fakülteye girişinden sonrasına, var olan hizmetlerin değerlendirilmesine, yeni hizmet alanlarının açılmasına, bunlara yönelik eğitimler verilmesine ve ücretlendirilmesine kadar geçen bütüncül bir yaklaşımın ürünüydü. Eczanelerde verilecek aşı gibi yeni hizmetler ve bu hizmetlerin ücretlendirilmesi konuları dikkatle üzerinde durduğumuz konular oldu” sözlerine yer verdi. Dünyanın pek çok yerinden katılımcıların eczacılık mesleğine ilişkin ortak amaçları paylaştığını vurgulayan Üney: “Bölgesel farkların üstünü kapatmaya çalışan bir evrenselcilik anlayışı ile değil; farklarımızı dikkate alan modeller geliştirerek birbirimizle tartışmak ve en önemlisi verilerimizi paylaşmak, bizlerin sürekli vurguladığı bir konu oldu” dedi
Uluslararası Eczacılık Federasyonu CEO’SU Catherine Duggan, sonuç odaklı bir Konferans süreci yaşandığını, yenilikçi adımlar atıldığını ve eczacılık alanında pek çok konunun ele alındığını ifade etti. Astana Deklarasyonu’nun birinci yıl dönümünü kutladıklarını ifade eden Duggan: “Astana Deklarasyonu’nda birinci basamak sağlık hizmetlerinde eczacıların çözümün bir parçası olduğu fikri ortaya kondu ve yıl dönümü olarak kutlanmayı hak ediyor” dedi. Eczacılığın geleceğe doğru adımlar atabilmesi için değişimlere uyum sağlamanın ve değişimleri kavramanın gücüne değinen Duggan, birinci basamak sağlık hizmetlerinde yaşanan reformların hızını artırmaya yönelik çalışmalar yapmanın önemini vurguladı.
Konferans’ta üç gün boyunca eczacılık öğrencileri ve genç eczacılar için sağlık hackatonu düzenlendi ve kapanış oturumunda ödüller sahiplerini buldu.