Anne sütündeki proteinler bağırsak bakteri kompozisyonunu etkileyerek bebeklerin bağışıklığını artırır.
Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’ndaki araştırmacılar tarafından yürütülen bir araştırma, anne sütünün tamamlayıcı sistemi adı verilen bir bileşeninin, bebek farelerin bağırsak ortamını etkileyerek onları belirli patojenik bakterilere karşı daha az savunmasız hale getirdiğini buldu.
Complement in breast milk modifies offspring gut microbiota to promote infant health
Anne Sütünün Koruyucu Mekanizmalarına İlişkin Araştırma Bulguları Araştırmacıların deneyleri, fare anne sütünün tamamlayıcı bileşenlerinin, bağırsakta yaşayan bazı bakteri türlerini doğrudan ortadan kaldırarak fare bebek sağlığını iyileştirdiğini ileri sürüyor.
Bağırsak mikrobiyotasının bu şekilde yeniden şekillendirilmesi, bebek farelerin Citrobacter rodentium enfeksiyonuna karşı çok daha az duyarlı olmasını sağlar, böylece gençleri bazı bulaşıcı tehditlerden korur.
Araştırmacılar in vitro analizlerde insan anne sütünün belirli bakterileri hedeflemede benzer aktivite gösteren bu tamamlayıcı bileşenleri içerdiğini doğruladılar.
Birlikte ele alındığında, bu bulgular anne sütünün belirli bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağlama mekanizmalarına ışık tutuyor.
Yapılan çalışmada, kritik tamamlayıcı genlerden yoksun tasarlanmış fareler kullandı. Bu tür dişi farelerden elde edilen sütün, birkaç haftalık fare yavrularını (normal kompleman genlerine sahip olanları bile) Citrobacter rodentium enfeksiyonlarından kaynaklanan ve genellikle ölümcül olan kolite karşı oldukça duyarlı hale getirdiğini buldular. Bunun aksine, normal, tamamlayıcı içeren sütle beslenen yavrularda bağırsak enfeksiyonunun yalnızca küçük ve geçici belirtileri görüldü.
Ekip, anne sütü tamamlayıcı proteinlerinin bu koruyucu etkisinin, bebek bağırsak mikrobiyotasını şekillendirme kapasitelerine bağlı olduğunu keşfetti. Tamamlayıcı proteinler belirli bağırsak bakteri türlerini öldürür ve mikropların bu şekilde itlaf edilmesi, Citrobacter rodentium’un varlığında zararlı iltihaplanma olasılığının çok daha az olduğu genel bir bağırsak ortamı yaratır.
Çalışma aynı zamanda temel immünolojide de bir ilerlemeye işaret ediyor gibi görünüyor. Kandaki tamamlayıcı proteinlerin, bakteri hücrelerine doğrudan zarar verebildikleri bilinmesine rağmen, spesifik bir bağışıklık tepkisinde tipik olarak antikorlarla ortaklaşa çalıştıkları düşünülmektedir. Ancak ekip, bakterilere karşı bu anne sütü tamamlayıcı aktivitesinin antikor gerektirmediğini ve spesifik olmayan bir bağışıklık tepkisi olduğunu gösterdi.