Bakteriler, en iyi antibiyotiklerimize karşı hızla direnç geliştiriyor. Potansiyel olarak şu anda tedavi edilebilir enfeksiyonların bir kez daha ölümcül hale geldiği yeni bir “karanlık tıp çağını” başlatı.
Singapur Ulusal Üniversitesi’ndeki (NUS) bilim adamları, bakterileri yakalayıp öldürebilen kendi kendine birleşen “nanonetler” geliştirdi.
Ortaya çıkan süper böcek sorunu, evrimin bir mikro kozmosu. Antibiyotiklerin öldürme gücü gibi çevresel baskılar geride yalnızca ilaçlara karşı doğal bir dirence sahip olan bakterileri bırakır. Bu bakteriler büyüyüp yayıldıkça, sonunda tüm popülasyon özelliğe sahip olur ve ilacı etkisiz hale getirir.
Bakterileri kontrol altında tutmak için alternatifler arandı
Bilim adamları yeni ilaçlar geliştirmenin yanı sıra, bakterileri kontrol etmek için alternatif yöntemler ve direnç geliştiremeyecekleri yollar deniyor. Buna aydınlatma, kaplamalar, moleküler matkaplar, “zehirli oklar” ve sıvı metal parçalayıcıları da dahil.
Cephaneliğe yeni bir silah ekledi
NUS araştırmacıları cephaneliğe yeni bir silah ekledi. Belirli bakterilerin varlığında kendi kendine birleşebilen, böcekleri yakalayan ve onları antimikrobiyal moleküllere karşı daha savunmasız hale getiren nanonetler geliştirdiler.
Yapılan Çalışmada ekip, 15 ila 16 kalıntıdan oluşan ve belirli bir tetikleyiciyi (bakteri zarlarının temel bileşenleri olan iki molekül) tespit edene kadar uykuda kalabilen bir dizi kısa peptit tasarladı. Bu moleküller ortaya çıktığında, peptid fragmanları bakterilere tutundu ve diğer bakterilere bağlı fibrillerle çapraz bağlar oluşturmaya devam eden uzun fibrillere dönüşmeye başladı. Kısa sürede bakterileri hapseden büyük, karışık bir karmaşa yaratı. Bu da onların büyümesini ve yayılmasını engelledi ve onları bitirmek için diğer antimikrobiyal moleküllerle eşleştirilebildi.
Nanonetler fareler üzerinde denendi
Farelerde yapılan testlerde nanonetler, son çare antibiyotiklerimizden biri olan kolistine dirençli bakterilere karşı önemli etkinlik gösterdi. Daha da önemlisi, farelere karşı herhangi bir toksisite belirtisi göstermediler.
Bu nanonetler sadece süper böcekler için doğal olarak seçici olmakla kalmıyor, aynı zamanda bunları içeren peptitler farklı bakterileri hedef alacak şekilde ayarlanabiliyor. Çalışmayı yürüten ekip, bu tekniğin potansiyel yeni bir antibiyotik tedavisi olarak büyük umut vaat ettiğini söylüyor.