Obezite ile mücadele etmek isteyen bilim insanları önemli bir keşifte bulundu: Aralıklı oruç tutmanın hem bağırsaklarda hem de beyinde önemli değişikliklere yol açtığı ve bunun da sağlıklı kiloyu korumak için yeni seçeneklerin önünü açabilir.
Çin’den araştırmacılar, obez olarak sınıflandırılan 25 gönüllüyü 62 günlük bir süre boyunca inceledi; bu kişiler aralıklı enerji kısıtlaması (IER) programına katıldılar.
Araştırmaya katılanlar sadece kilo vermekle kalmadı (ortalama 7,6 kilogram (16,8 pound) veya vücut ağırlıklarının yüzde 7,8’i) aynı zamanda beynin obeziteyle ilişkili bölgelerinin aktivitesinde ve obeziteyle ilgili değişikliklere görüldü.
Şu anda bu değişikliklere neyin sebep olduğu ya da bağırsağın beyni mi etkilediği, yoksa tam tersi mi olduğu belli değil. Ancak bağırsak ve beynin yakından bağlantılı olduğunu biliyoruz, dolayısıyla beynin belirli bölgelerini tedavi etmek gıda alımını kontrol etmenin bir yolu olabilir.
Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) taramaları yoluyla tespit edilen beyin aktivitesindeki değişiklikler, iştah ve bağımlılığın düzenlenmesinde önemli olduğu bilinen dışkı örnekleri ve kan ölçümleriyle analiz edilen bağırsak mikrobiyom değişiklikleri belirli beyin bölgeleriyle bağlantılı olduğu ortaya çıktı.
Artık dünya çapında bir milyardan fazla insanın obez olduğu düşünülüyor ve bu da kanserden kalp hastalığına kadar çok sayıda farklı sağlık sorunu riskinin artmasına yol açıyor. Beynimizin ve bağırsaklarımızın birbirine nasıl bağımlı olduğu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, obeziteyi etkili bir şekilde önleme ve azaltmada büyük bir fark yaratabilir.
Çin Bilimler Akademisi’nden biyomedikal bilim adamı Liming Wang, “Yanıtlanması gereken bir sonraki soru, kilo kaybı da dahil olmak üzere obez kişilerde bağırsak mikrobiyomu ile beynin iletişim kurduğu kesin mekanizmadır”
Dynamical alterations of brain function and gut microbiome in weight loss
In this study, a total of 25 obese individuals successfully lost weight after a 2-month IER intervention. FMRI was used to determine the activity of brain regions. Metagenomic sequencing was performed to identify differentially abundant gut microbes and pathways in from fecal samples.