Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji Aşı da ilerleme hızlı

Aşı da ilerleme hızlı

Prof. Dr. Derya Unutmaz

Enfeksiyon hastalıkları ve insan bağışıklık sistemi alanında dünyada söz sahibi isimlerden biri olan ve ABD’de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde baş araştırmacı olarak çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, “Corona virüs konusunda inanılmaz bilimsel ilerleme var, tedavi ve aşıda çok kısa sürede başarı gösterilecek. Örneğin HIV/AIDS çalışmalarında 3-5 yılda elde edilebilen sonuçlara Corona virüs’te 3-4 ayda ulaşıldı” dedi.

Enfeksiyon hastalıkları, kronik hastalıklar ve yaşlanma sırasındaki hastalıklara karşı bağışıklık tepkileri üzerine çalışmalar yürüten ve özellikle immünoloji (bağışıklık sistemi) konusundaki çığır açan çalışmalarıyla dünyanın sayılı isimlerinden biri olarak gösterilen Türk bilim insanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, ABD Connecticut’taki 1600 kişinin çalıştığı Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde baş araştırmacı olarak görev yapıyor. Prof. Dr. Unutmaz, Demirören Haber Ajansı’na (DHA) verdiği röportajda Türkiye’nin ABD ve pekçok Avrupa ülkesinin tam tersine koronavirüs salgınında zamanında ve çok doğru adımlar attığını söyleyerek “Bu noktadan sonra salgını kontrol etmenin yolu, mümkün mertebe çok test yapmak. Örneğin yurt dışından giriş yapan herkese, bunların temas ettiği kişilere, hastanelerde tüm sağlık personeline test yapılmalı. Bir Güney Kore, bir de İtalya örneği var. Güney Kore 200 binden fazla kişiye test yaptı ve daha semptomlar oluşmadan birçok kişiyi bu şekilde izole etti. Tüm kalabalık faaliyetleri, okulları tatil etmek, çok doğru ve yerinde bir karar. İtalya ve hatta Amerika, Avrupa’nın birçok ülkesi, bu konuda çok geç kaldı. İki-üç haftalık gecikme bile çok kritik. Bir de bu testi yaptırmak isteyenler için seyyar çadır veya ayrı bölümler oluşturulması, hastanelerde yayılmasını da önler” dedi.

ABOUT DERYA UNUTMAZ, M.D.

Our research primarily focuses on decoding the differentiation, activation and regulation of human T cells for optimal immune responses to infectious diseases and their perturbations during chronic diseases or aging. We have contributed to the understanding of how T cell subsets are disrupted during human diseases, especially during HIV infection. Our lab has made several seminal discoveries about the diversity and mechanisms of immune suppression mediated by regulatory T cells and effect or functions of human Th17 cell subsets.

Profesör Derya Unutmaz’ın immünoloji alanında çığır açan çalışmaları

Profesör Derya Unutmaz’ın araştırma alanları, enfeksiyon hastalıkları, kronik hastalıklar ve yaşlanma sırasındaki rahatsızlıklara karşı optimal bağışıklık tepkileri için insan T hücrelerinin farklılaşmasını, aktivasyonunu ve düzenlenmesini içermektedir.

Özellikle AIDS etkeni HIV enfeksiyonu sırasında, T hücre alt gruplarının nasıl bozulduğunun anlaşılmasına yönelik araştırmalarda bulunmuştur. Aynı zamanda, düzenleyici T hücrelerinin aracılık ettiği immün baskılanmanın çeşitliliği ve mekanizmaları ve insan Th17 hücre altkümelerinin etkisi veya fonksiyonları hakkında çalışmaları bulunmaktadır.

Profesör Derya Unutmaz yıllar süresince HIV virüsü ve bağışıklık sistemine etkisi üzerine yoğunlaşmıştır. Aynı zamanda, HIV enfeksiyonunun diğer hastalıkların ortaya çıkmasındaki rolünü de incelemektedir. Laboratuvarının keşifleri, sitokinlerin (bağışıklık hücreleri tarafından üretilen proteinler) CD4 + T hücrelerinin HIV enfeksiyonuna karşı daha savunmasız kalmasındaki rolünü ve HIV’in spesifik olarak doğal öldürücü T hücreler, düzenleyici T (Treg’ler) ve IL-17 salgılayan (Th17) hücreleri de dahil olmak üzere insan T hücresi alt kümelerini nasıl etkilediği ve bozduğunu içermektedir.

Profesör Unutmaz, ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü’nden 5 yıl süresince 3 milyon Dolar araştırma desteği almıştır. Bu araştırma desteğiyle, myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS, kronik yorgunluk sendromu) karşı daha iyi teşhis ve tedavi yöntemlerini bulmaya çalışmaktadır.