Ana Sayfa Tıp&Sağlık Aşı gerçekleri

Aşı gerçekleri

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Aşı Geliştirme Merkezi ve Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Yüksel Gürüz’ün, ‘alarm’ aşamasına gelen aşı karşıtlığıyla ilgili görüşlerini aldım. Gürüz’ün görüşlerinin, bilimsel terimlerden sadeleştirmeye çalıştığım özeti:

Nedim Bubik

“Dünyadaki tüm olumsuzluklara karşın yaşam süresindeki iyileşme, sağlıktaki gelişmeler, özellikle aşılar ve temiz su kullanımı çalışmalarına bağlıdır. Aşı karşıtları, ‘Aşı yaptırmasam ne olur, ya korumazsa, aşılar sizi kısırlaştıracak, yavaş yavaş hasta edip öldürecek, içinde zehirli maddeler var, aklınızı kaçırtacak’ gibi dedikodular yayıyor. Net söylemeliyim aşı/serum üretimi sağlık sektöründeki en kontrollü, uzun ve güvenilir testlerden geçirilen süreçtir. Bir aşının insanlarda kullanılması 10 yılı bulabilir, yüz milyonlarca dolarlık bütçeleri tüketir.
KONSERVEDEKİ CIVA KADAR
Ve en moda tartışma: ‘Aşılardaki alüminyum alzheimer, civa bileşenleri otizm yapıyor…’ Aşılarda zararlı mikropların üremesine karşı cıva bileşenleri kullanılırdı. Thimerosal böyle bir bileşendir, tüm bilimsel çalışmalar yan etkisi olmadığını göstermiştir. Bir doz aşıdaki thimerosal, 90 gramlık bir ton balığı konservesindeki cıvaya eşittir.
HER ŞEYDE ALÜMİNYUM
Allum (alüminyum bileşeni) aşılarda en sık kullanılan etkinlik artırıcı maddelerdendir. Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 9’u alüminyumdur. Bitkilerde, suda, havada da bulunur. Orkide (dondurma ve sahlepte kullanılır), çay ve çimende yüksek oranda vardır. Tencereler, folyo, saklama kapları, bazı meyve ve sebzeler, bira, şarap, baharat, mısır gevreği, süt ürünleri, bebek mamaları ve balda bile bulunur.
GÜNDE 7-9 MİLİGRAM ALINIR
Normal bir insan yiyip içtikleriyle günde 7-9 miligram alüminyum alır. Uçaklar, dış cephe ve çatı malzemesi, boyalar, akaryakıt, sigara filtreleri, antiasit ilaçlar, terleme önleyici spray/deostikler de bolca içerir. Aşılardaki alüminyum ise çok azdır. Hepatit A, difteri-tetanos, haemophilus, influenza tip B ve pnömokok aşılarında alüminyum kullanılır. Kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği gibilerde yoktur.
BİR LİTRE MAMAYLA AYNI
Aşıdaki alüminyum miktarı 1 litre çocuk mamasındakiyle eş değerdir. Yeni doğanlara ilk 6 ayda tüm yapılan aşılarla yaklaşık 4.4 miligram alüminyum verilir. Aynı dönem beslenmede anne sütüyle 7, hazır mamayla 38, soyalı gıdalarla 117 miligram alüminyum alırlar. Söylenenler bilimsel veriye dayanmıyor, kafa karıştırmaktan başka bir şey değil.

 

 

 

 

tamamı için kaynağa bakınız