Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen Faz I denemesine göre, bir aşı, daha önce ameliyat geçirmiş olan hastalarda KRAS mutasyonlu pankreas ve kolorektal kanserlerin nüksetmesini önleme potansiyeli gösterdi.
Lymph-node-targeted, mKRAS-specific amphiphile vaccine in pancreatic and colorectal cancer: the phase 1 AMPLIFY-201 trial
Denemede, tekrarlama riski yüksek olduğu düşünülen pankreas ve kolorektal kanserli hastalara, KRAS G12D ve G12R mutasyonlarını hedef alan ELI-002 aşısından maksimum 10 doz uygulandı.
Önerilen Faz II dozu olan 10 mg’ı alanlar da dahil olmak üzere tüm hastaların yüzde 84’ünde ve en yüksek iki doz grubundaki hastaların yüzde 100’ünde T hücresi tepkileri görüldü.
T hücresi yanıtları, tümör biyobelirteçlerindeki ve ctDNA temizliğindeki azalmaların öngörüsüdür ve bunlar, nüksetme veya ölüm riskinde yüzde 86’lık bir azalma ile ilişkilidir. Medyan T hücresi yanıt seviyesinin üzerindeki hastalar için medyan nükssüz sağkalıma henüz ulaşılmamıştı; buna karşın T hücresi yanıt düzeyi medyanın altında olan grupta 4,01 ay idi. Bu istatistiksel olarak anlamlı bir gelişmeydi.
Çok merkezli AMPLIFY-201 denemesi, T hücrelerini KRAS mutasyonlarını tanıyacak şekilde “eğiterek” bu nüksetme olasılığını azaltmak ve KRAS mutant hücrelerini tanımlamalarına ve yok etmelerine olanak tanıyan lenf nodu hedefli bir kanser aşısı olan ELI-002’yi değerlendiriyor. ELI-002 aynı zamanda kullanıma hazır bir aşıdır, yani her bireye özel olarak formüle edilmesi gerekmemektedir. KRAS mutasyonlu kanserler, en sık G12D mutasyonuna sahip olan pankreas kanseri hastalarının yüzde 90’ı da dahil olmak üzere tüm katı tümörlerin yaklaşık dörtte birini oluşturur.
Hiçbir hastada doz sınırlayıcı toksisite, sitokin salınım sendromu veya 3. Derecenin üzerinde tedaviyle ortaya çıkan herhangi bir advers olay görülmedi. Herhangi bir derecede en sık görülen advers olaylar yorgunluk (yüzde 24), enjeksiyon bölgesi reaksiyonu (yüzde 16) ve miyaljiydi.
Araştırmaya ortalama yaşı 61 olan 25 hasta katıldı. Bunların yüzde 84’ü beyaz, yüzde 8’i Asyalı ve iki hasta bildirilmemiş bir etnik kökene sahipti. Hastaların yüzde 60’ı kadındı. 25 kişinin tamamı daha önce ameliyat olmuş veya tedavi amaçlı başka bir prosedür geçirmişti ve yedisi daha önce radyasyon terapisi almıştı.
Bu denemeden elde edilen sonuçlar, ek KRAS mutasyonlarını hedef alan yeni bir ELI-002 formülasyonu ile bu yılın sonlarında başlayacak bir Faz II denemesine yol açtı. Denemeden elde edilen ön veriler 2023 yılında Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) Yıllık Toplantısı’nda ve Amerikan Kanser Araştırmaları Birliği (AACR) Pankreas Kanseri Özel Konferansı’nda sunuldu.