Ana Sayfa Tıp&Sağlık Aşı merkezlerinde 2 milyon/gün ulaşılabilir!

Aşı merkezlerinde 2 milyon/gün ulaşılabilir!

Dr. Hacı Yusuf Eryazğan

AHEF 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, hız kazanan Covid19 aşılama sürecinde aile hekimlerinin katkısı çok büyük, kıymeti bilinmeli dedi. “Aşı tedarikinin giderilmesi ve Biontech aşısının Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılmaya başlanmasıyla birlikte aşılama hızı çok arttı. Hatta 1 milyon doz aşı sayısına ulaştık. Bunda aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanlarının büyük bir başarısı var. Bizler aile hekimleri olarak pandemi dönemi ile başlayan bu başarı öyküsünü yazmaya devam edeceğiz. Yaklaşık 17 aydır salgınla mücadele eden aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları ön saflarda mücadele veriyor ve aşılamanın %80’ini yapan da aile sağlığı merkezleridir. Aşılamanın artmasıyla beraber çok yoğun bir tempoya girdik. Çünkü bebek aşıları, yeni doğan ve gebe izlemleri gibi çok sayıda poliklinik görevlerimizi aksatmadan beraberinde Covid19 aşılamasını son hız yürütüyoruz.”

 

Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, aşılamada bu kadar yükün altında özveri ile çalışan ve aşılamada büyük başarıyı yakalayan aile hekimlerinin özlük haklarında düzeltmeleri hak ettiğine vurgu yaparak Sağlık Bakanlığı’na bir kez daha sesleniyoruz dedi. “Bu büyük gücün etkisiyle ve aşılamanın hızlanmasıyla yakın zamanda güneşli günleri görebileceğim diye düşünüyoruz. Diğer yandan aşı randevularına kesinlikle müdahale edilmemeli. Randevusuz aşı yapılması üzerine Sağlık Bakanlığının hafta sonu bir denemesi oldu. Randevusuz aşı noktasında bir yöntem denemeye çalışıldı. Ancak randevusuz aşı noktasında bir kargaşa olacağı ve bu noktada bazı problemlerin ortaya çıkacağını öngörerek buna itiraz ettik. Ve şuanda sadece randevulu aşı yapılıyor. Aşı tedavi olduğu sürece ve sağlık çalışanlarına hak ettikleri önem ve özlük haklarında düzeltmeler yapıldığı sürece aşılama da gün geçtikçe hız kazanacaktır.”

 

Aşılama hızını arttıracak noktalardan birisinin de tek merkezli aşı merkezlerinin kurulması ve çok hızlıca aşılama yapılması olduğunun altını çizen Dr. Eryazğan, çok yoğun poliklinikler ve bütün işlemlerin arasında bir de yoğun aşılama işleminin önemli aksaklıklara neden olabileceğini belirtti. “ASM’lerin fiziki şartları gereği mekanlar ve koridorlar dar. Normal poliklinik hizmetlerine gelenler, bebeklik aşılarına gelenler, çocuk veya gebe izleme gelenler ve bunun yanında aşılama için randevu almaya gelenler fazlaca temas halinde oluyor. Aile sağlığı merkezlerinin fiziki yapıları ve alt yapıları tüm bu hizmetlerin zamana yayılarak uzun sürede yapılmasına müsaade etmiyor. Oysaki aşı merkezlerinde sadece aşı işlemi olur da diğer işlemler yapılmazsa bu noktada daha hızlı davranılır ve Covid19 aşılaması çok daha hızlı ilerler. Aşı merkezleri yapıldığında kısa sürede 1,5 – 2 milyonları görebiliriz.”