Ana Sayfa Biyoteknoloji Aşıda beklenti ve firmalarda gelişmeler

Aşıda beklenti ve firmalarda gelişmeler

İsrail’deki Hadassah Tıp Merkezi Hastane Bölüm Başkanı Prof. Jacob Berkun, dünya çapında onlarca araştırma laboratuvarı tarafından geliştirilmeye çalışılan Kovid-19 aşısının, hastalığın semptomlarını hafifleten, ancak onu engellemeyen grip aşısı gibi olacağını söyledi.

İsrailli immünolog, bilim insanlarının yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşıyı bulmaları, güvenliği ve etkinliğini kanıtlayabilmeleri halinde bile mevsimsel grip aşısında olduğu gibi hastalığa karşı yüzde yüz koruma sağlayamayabileceğini belirtti.

Sputnik’e konuşan Prof. Jacob Berkun“Tabii ki, herkes enfeksiyonu tamamen önleyecek bir aşı geliştirmeye çalışıyor, ancak bu her zaman gerçekçi değil. Aslında, bu tür bir aşı zaten bulunmuyor. Büyük olasılıkla, virüs mutasyona uğradığı için mevcut grip aşısına benzer bir aşı olacaktır. Zaten değiştiğini görüyoruz, ama bir şey söylemek için henüz çok erken” dedi.


VOA: Corona virüsüne karşı aşı çalışmalarında klinik deneylerin ilk aşamasından olumlu sonuç alan ABD’li biyoteknoloji firması Moderna aşı talebini karşılamak için harekete geçti. Firma, tedarik sorununun önüne geçmek için İsviçre firmasıyla anlaşma imzaladı.

2021 yılına kadar milyonlarca doz aşı üretmeyi planlayan Moderna, aşıda kullanılacak lipitlerde tedarik sorunu yaşamamak için CordenPharma adlı ilaç firmasıyla anlaştı.

Şirket geçtiğimiz hafta üzerinde çalıştığı aşı adayının sağlıklı bir grup gönüllü üzerinde yapılan denemelerinde virüse karşı bünyede antikor üretimini harekete geçirdiğinin tespit edildiğini açıklamış, bu gelişme Corona virüsüne karşı aşı umutlarını arttırmıştı.

Uzmanlar virüse karşı güvenli ve etkili bir aşının geliştirilmesinin 12-18 ay alabileceği öngörüsünde bulunmuştu.

İngiliz firmadan aşı üretimini arttırabilecek girişim

Corona virüsüne karşı aşı geliştirmek için zamanla yarışan bir başka şirket de İngiliz ilaç firması GlaxoSmithKleine (GSK). Şirket merkezi Fransa’da bulunan Sanofi adlı ilaç firmasıyla kendi Corona aşısı üzerinde çalışıyor.

GSK da “booster” adı verilen güçlendirici aşı üretimini arttırmak amacıyla girişimlerde bulunduğunu açıkladı. Güçlendirici dozlar, aşının virüse karşı yarattığı bağışıklığı güçlendirmek ve böylece enfeksiyonlardan daha uzun süre koruma sağlamak için uygulanıyor.

2021 yılında 1 milyar güçlendirici doz üretmeyi hedefleyen İngiliz firma, aşı programına destek almak için hükümetlerle de temasta olduğunu bildirdi.

Güçlendirici dozların virüse karşı geliştirilen aşının tek dozunda gereken protein miktarını azaltabileceği belirtiliyor. Firmadan yapılan açıklamaya göre bu da daha fazla dozda aşı üretiminin önünün açılması demek.