Yeni yapılan bir bilimsel araştırmaya göre aşırı alkol kullanımından doğan beyin hasarı , alkolü bıraktıktan 7,3 ay sonra düzeliyor. Alkol kullanım bozukluğuna (AKB)sahip insanlarda beyin korteksinde incelme görülüyor. ABD’de yapılan araştırmada kortikal kalınlaşarak , alkol kullanmayan insanlarla aynı hale gelmesi için 7,3 ay geçmesi gerektiği bulundu.
Önceki araştırmada , alkolü bıraktıktan bir süre sonra beyindeki bazı bölgelerin iyileştiği belirlense de bu kısımların hangi hızla iyileştiği bulunmamıştı.
ABD’De 16 milyon kişinin alkol kullanım bozukluğundan muzdarip olduğu biliniyor. Aslen bir kamu sağlığı problemi olan alkol bağımlığının kompleks yapısının çözümü ve tedavisi için bu gibi araştırmalar büyük önem taşıyor.
Stanford Üniversitesi’nden psikiyatrist ve davranış bilimcisi Timothy Durazzo liderliğindeki ekip, “Perhiz sırasında kortikal kalınlık değişikliklerini araştıran az sayıdaki boylamsal çalışma, ayıklığın ilk ayıyla sınırlıdır” diye yazıyor .
“Ancak, uzun süreli perhiz (örneğin 6 aydan fazla) boyunca bölgesel kortikal kalınlıktaki iyileşmenin boyutu bilinmiyor.”
Kronik alkol kullanımı sırasında beyin yapısı ve işlevinde meydana gelen değişiklikler, insanların en iyi niyetlerine rağmen içkiyi bırakmasını zorlaştırabilir. Örneğin, planlama ve karar vermeyle ilgili bir alan olan prefrontal korteks daha az aktif hale gelebilir, bu da AKB’li kişilerin sağlıklı kararlar vermesini zorlaştırabilir .
Durazzo ve meslektaşları ayrıca bazı sağlık koşullarının, sigara içme öyküsünün, psikiyatrik durumların ve madde kullanım bozukluklarının AKB’den iyileşen kişilerde uzun vadeli kortikal kalınlık değişikliklerini nasıl etkilediğini de inceledi.
Toplamda, AKB’li 88 kişi çalışmaya katıldı ve yaklaşık 1 hafta, 1 ay ve 7,3 aylık cinsel perhiz sırasında beyin taramaları yapıldı. Bazı katılımcılar 1. ayda katıldı; bu, 23 kişinin 1. haftada tarama yaptırmadığı ve toplam 88 kişiden yalnızca 40’ının tüm dönem boyunca alkolden uzak durmaya devam ettiği anlamına geliyor.
Ayrıca, hiç AUD’si olmayan 45 kişiye baktılar, başlangıçta kortikal kalınlıklarını ölçtüler ve ölçülen alanların aynı kaldığını doğrulamak için yaklaşık 9 ay sonra tekrar ölçtüler.
Katılımcıların beyinlerini gözlemlemek için vücudun iç yapısının net resimlerini elde etmek için özellikle yararlı olan bir çeşit manyetik rezonans görüntüleme ( MRI ) kullanıldı. Araştırmacılar 34 bölge için kortikal kalınlığı kaydettiler ve beynin sol ve sağ yarıkürelerindeki ölçümün ortalamasını aldılar.
AUD’si olanlarda alkolsüz 7,3 ay sonrasında kalınlıkta iyileşme oldukça yaygındı. 34 bölgenin 25’inde istatistiksel olarak anlamlı olması yeterliydi ve bunlardan 24’ünün kalınlığı istatistiksel olarak kontrollerle eşdeğer kabul edildi.
Durazzo ve ekibinin incelediği 34 kortikal bölgenin tamamında, AUD katılımcılarında, sigarayı bıraktıktan sonraki 1 haftadan 1 aya kadar, 1 aydan 7,3 aya kadar olan süreye kıyasla daha hızlı bir kalınlık değişimi görüldü.
Yüksek tansiyonu veya yüksek kolesterolü olan AKB’li kişilerin beyinlerinin bazı kısımlarında kortikal kalınlaşma daha yavaş gerçekleşti. Aynı durum halihazırda sigara içen AUD’li kişiler için de geçerliydi.
Kortikal kalınlık değişiklikleri ile mevcut madde kullanımı (alkol dışındaki ilaçlar dahil), psikiyatrik bozukluklar veya geçmiş sigara kullanımı arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Yani sigarayı bırakmak aynı zamanda kortikal kalınlığın iyileşmesine de katkıda bulunabilir.
Bu sonuçlar, alkolü bıraktıktan sonra beynin onarılmasına dair bir umut ışığı yakıyor. Fakat yine de örneklem büyüklüğü ve çeşitlilik eksikliği nedeniyle genelleştirilemeyebilir. Ayrıca bu bulguların, değişikliklerin beyin fonksiyonu üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını göstermediğine dikkat etmek önemlidir.
Ekip, “AUD’de sürekli yoksunluk sırasında kortikal kalınlık iyileşmesinin nörobilişsel ve psikososyal bağıntılarını incelemek için daha büyük boylamsal çalışmalara ihtiyaç vardır” diye yazıyor .
Yazarlar ayrıca genetik, fiziksel aktivite ve insanların karaciğer ve akciğer sağlığı gibi hesaba katmadıkları değişkenlerin de bulgularını etkilemiş olabileceğine dikkat çekiyor.
Yazarlar şu sonuca varıyor : “Bu veriler, sürekli ayıklığın insan beyni morfolojisi üzerindeki yararlı etkileri hakkında klinik açıdan anlamlı bilgiler sağlıyor ve AUD’de yoksunluğa dayalı iyileşmenin uyarlanabilir etkilerini güçlendiriyor.”
Alkolle ilgili son zamanlarda yapılan araştırmalar, daha önceki sözde araştırmalara göre alkolün faydasından ziyade yıkıcı zararları olduğunu ortaya koyuyor.
Aşırı Alkol Tüketiminden Doğan Beyin Hasarı, 7 Ayda Ancak Onarılıyor