Ana Sayfa Hukuk&Etik “Askıda Yürüteç”

“Askıda Yürüteç”

Veteriner Hekim Gürkan Gülanber
Tasarlayıp ürettiği ortopedik araçlarla engelli dostları hayata döndürüyor 

Deneyimli veteriner hekim Gürkan Gülanber, VetGürkan markasıyla tasarlayıp ürettiği yürüteç, protez ve ortezlerle engelli can dostlarımızı hayata döndürüyor.  Bugüne kadar sayısız hayvanın yaşama katılmasını sağlayan Gülanber, “Askıda Yürüteç” gibi projelerle de maddi durumu yetersiz olan hayvan dostlarına ve engeli nedeniyle sokakta yaşaması olanaksız olan hayvanlara yardımcı oluyor. 

20 yılı aşkın deneyime sahip veteriner hekim Gürkan Gülanber’in alışagelen klinik çalışmalarının yanında aynı zamanda Türkiye’de pek fazla rastlanmayan bir uzmanlığı var. Gülanber, çeşitli nedenlerle engelli kalan can dostlar için protez ve ortez gibi yardımcı araçları tasarlayıp, geliştiren bir veteriner hekim. Herhangi bir sebeple geçici ya da kalıcı ortopedik problemler yaşayan kedi ve köpekler için yardımcı cihazlar tasarlayan Gülanber, onların hayatlarını rahat ve sorunsuz sürdürmelerine destek oluyor. Gülanber, bugüne kadar yüzlerce ortopedik cihaz tasarlayarak, can dostlarımızı hayata döndürdü. 

ORTOPEDİK ARAÇLARI TÜRKİYE’DE ÜRETİYOR

Protez ve ortez tasarlamaya Veteriner Fakültesi’nden mezun olduğu günlerden beri ilgisi olduğunu belirten Gülanber, bu işte odaklanıp uzmanlaşmaya ise 2012 yılında başlamış. O dönemde birlikte çalıştığı cerrahi uzmanı olan ağabeyi Doç. Dr. Güçlü Gülanber ile hizmet verirken, uzuv kaybı yaşamış hastalarının bu araçlara ulaşmasında farklı zorluklar yaşadığını fark etmiş. Bu alana eğilme kararını, “Hayvanların ihtiyaç duyduğu ortopedik cihazların, yurt dışında üretilmesi nedeniyle hem geç geldiğini hem de pahalı olduğunu gördüm. Bu cihazları uygun zamanlarda ve uygun ölçülerde getirmek bir problemdi. Konuyu araştırdığımda bu araçların ülkemizde de rahatlıkla yapılabileceklerini gördüm. Bu konu üzerinde çalışmaya ve kendimi geliştirmeye başladım” diye aktaran Gülanber, 2015’ten bu yana da çalışmalarını ağırlıkla yürüteç, protez ve ortez alanında sürdürüyor. 

HER ŞEY VAKAYA ÖZEL TASARLANIYOR

Bugüne kadar sayısız ortopedik araç tasarlayan Gülanber, baştan sona özen isteyen süreci şöyle özetliyor: “Bizim için süreç, öncelikle hastanın ihtiyaçlarının iyi tespit edilmesiyle başlıyor. Sonrasında probleme uygun aracın hastanın biyomekaniğine uygun olarak tasarlanması sürecine geçiliyor. Her hayvanın anatomisi, mekaniği ve gereksinimleri birbirinden farklı ve ihtiyaçları da o vakaya özel. Bu yüzden her birine özel bir süreç işletmek gerekiyor. Ben genellikle can dostumuzun veteriner hekimiyle çalışıyorum. Onunla birlikte ortaklaşa gereksinimleri belirleyip, buna göre oluşturduğum planı hekime sunuyor ve onay alıyorum. Sonrasında tasarım ve üretim süreci başlıyor. Provası yapılıp uygun olduğunu görünce de cihazı teslim ediyorum. En son olarak, kullanım konusunda hasta yakınını bilgilendirerek, gerektiğinde de cihazın bakım ve ayarlarını sağlayarak süreci tamamlıyorum.” 

KONUNUN UZMANINA DANIŞIN

Uzvunu kaybetmiş hayvanlar konusunun pek çok insanı vicdani olarak etkilediğini, ama ehil olmayan ellerde cihaz üretilip uygulanmasının istenmeyen sonuçlara neden olabileceğini belirten Gülanber, şu uyarıyı yaptı: “Uzvunu kaybetmiş bir hayvanla karşılaştıklarında veya kendi can dostları bu tür bir durum yaşadığında, öncelikli olarak bir veteriner hekime danışmalarını öneririm. Uzmanından doğru bilgiyi almaları, ileride karşılaşacakları muhtemel sorunları önlemenin bir yolu. Ortopedik cihazlar can dostlarımızın normale yakın hayat sürdürmelerini sağlar ancak doğru bir prosedür izlenmesi şartıyla.” 

Veteriner Hekim Gürkan Gülanber’in çalışmalarına https://www.instagram.com/vetgurkan/ hesabından ulaşılabilir.