İki kurumun iş birliği, aşının küresel çapta geliştirilmesini, üretimini ve dağıtımını kapsayacak.
AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi bugün, üniversitenin SARS-CoV-2 kaynaklı COVID-19 enfeksiyonunu önlemeyi amaçlayan potansiyel rekombinan adenovirüs aşısının küresel gelişimi ve dağıtımı için bir anlaşma yaptıklarını duyurdu.
İş birliği, hastalara Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü ile Oxford Vaccine Group tarafından halihazırda geliştirilmekte olan ve ChAdOx1 nCoV-19 olarak bilinen potansiyel aşıyı ulaştırmayı amaçlıyor. Anlaşma uyarınca, AstraZeneca aşının geliştirilmesinden, dünya çapında üretilmesinden ve dağıtımından sorumlu olacak.
AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot şunları söyledi: “COVID-19 dünyada tutunmaya devam ettikçe, virüsü yenmek için aşıya duyulan ihtiyaç da aciliyetini koruyor. Bu iş birliği Oxford Üniversitesi’nin aşı bilimindeki dünya standartlarındaki uzmanlığı ile AstraZeneca’nın küresel geliştirme, üretim ve dağıtım yetenekleri alanındaki uzmanlığını bir araya getiriyor. Güçlerimizi birleştirerek, virüsle savaşacak bir aşının küresel çapta dağıtımını hızlandırmayı ve insanları bu kuşağın gördüğü en ölümcül salgın hastalıktan koruyabilmeyi ümit ediyoruz.”
AstraZeneca Biyofarmasötik Ar-Ge Genel Müdür Yardımcısı Mene Pangalos şunları söyledi: “Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca, aşı alanındaki temel araştırmaları ilerletme konusunda köklü bir ilişkiye sahip. Dünya genelinde COVID-19’u önlemek için birlikte aşı geliştirme çalışması yapmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz. Oxford Üniversitesi ve yeni ortaklığımızın bir parçası olan Vaccitech gibi yenilikçi şirketlerle çalışmak için sabırsızlanıyoruz.”
İngiltere İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanı Alok Sharma şunları söyledi: “Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca arasındaki bu iş birliği, koronavirüs aşısının üretimini hızla ilerletebilecek olması açısından hayati bir adım. İş birliğimiz, Oxford Üniversitesi’nin Jenner Enstitüsü tarafından yapılan bu aşıların başarılı olması durumunda, aşının olabildiğince hızlı bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına ve binlerce hayatın bu hastalıktan korunmasına da yardımcı olacak.”
Oxford Üniversitesi Kraliyet Tıp Profesörü Profesör Sir John Bell şunları söyledi: “AstraZeneca ile ortaklığımız, önümüzdeki yıllarda da küresel salgınlarla mücadelede büyük bir güç olacak. Etkili ve onaylanmış bir aşımız olduğunda, koronavirüse karşı bağışıklık kazanmaya başlamak için güçlü bir konumda olacağımıza inanıyoruz. Ne yazık ki, yeni küresel salgın riskleri her zaman bizimle olacak fakat yeni araştırma merkezimiz, bu tür olaylarla karşı karşıya geldiğimizde daha hazırlıklı olmamızı ve daha hızlı tepki vermemizi sağlayacak.”
Oxford Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Louise Richardson, şunları söyledi: “Oxford’daki meslektaşlarım gibi, Jenner Enstitüsü ve Oxford Aşı Grubu’ndaki olağanüstü yetenekli akademisyen ekibimizin çalışmalarından büyük gurur duyuyorum. Yüzyıllardır Oxford Üniversitesi’nin misyonu olan en iyi araştırma, öğretim ve dünyaya katkıda bulunma geleneğini temsil ediyorlar. Ülkenin dört bir yanındaki insanlar gibi, onlara da etkili bir aşı geliştirmede başarılar diliyoruz. AstraZeneca ile ortaklığımız, başarılı olunması durumunda İngiltere’de ve özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde olmak üzere tüm dünyada insanların, bu korkunç virüsten mümkün olduğunca çabuk korunmasını sağlayacaktır.”
Potansiyel aşı geçen hafta Güney İngiltere’deki beş çalışma merkezinde, 18 ila 55 yaş arası sağlıklı gönüllülerde güvenlik ve etkililiğini incelemek üzere Faz I klinik çalışmalarına alındı. Faz I çalışmasından elde edilen veriler gelecek ay sunulabilecek. İleri evre çalışmalara geçiş ile ilgili gelişmelerin ise bu yılın ortalarında gerçekleşmesi bekleniyor.
ChAdOx1 nCoV-19
Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü’nde geliştirilen ve Oxford Aşı Grubu tarafından çalışılan ChAdOx1 nCoV-19, SARS-CoV-2’nin hücrelere tutunmasını sağlayan proteininin genetik materyalini içeren soğuk algınlığının (adenovirüs) zayıflatılmış bir versiyonunu temel alan bir viral vektör kullanıyor. Aşılamadan sonra yüzey proteini üretiliyor ve bu protein COVID-19 daha sonra vücuda bulaşırsa, bağışıklık sistemini ona karşı savaşmak üzere hazırlıyor.
Rekombinan adenovirüs vektörü (ChAdOx1), tek bir dozdan güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için seçilmiş oluyor fakat çoğalmıyor, böylece aşılanmış bireyde yeni bir enfeksiyona neden olmuyor. ChAdOx1 virüsünden yapılan aşılar bugüne kadar 320’den fazla kişiye verildi ve sıcaklık, grip benzeri semptomlar, baş ağrısı veya kol ağrısı gibi geçici yan etkilere neden olabilmelerine rağmen güvenli ve iyi tolere edildiği gösterildi.