İngiltere’de ve Brezilya’da yürütülen klinik deneylerin sonuçlarına göre, İngiltere-İsveç ortaklı AstraZeneca şirketi ile Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği koronavirüs aşı adayı yüzde 70 koruma sağlıyor.
DW: Klinik deneylerde herhangi bir ciddi yan etkinin ortaya çıkmadığı belirtildi. Araştırmalarda, aşı adayının yarım doz halinde vurulduktan bir ay sonra tam doz halinde vurulmasının yüzde 90 dolayında koruma sağladığı, bir ay arayla iki tam doz vurulmasının ise yüzde 62 dolayında koruma sağladığı ve iki değerin ortalamasının yüzde 70 dolayında olduğu ifade edildi.
AstraZeneca’nın yöneticilerinden Pascal Soriot, “Aşının etkisi ve güvenliği Covid-19’a karşı yüksek etki gösterdiğini ortaya koyuyor” dedi.
AstraZeneca aşısının %60 ve %90 aralığındaki etkililiğine karşın, ABD’li ilaç şirketi Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşının etki oranı yüzde 90 olarak açıklanmıştı.
Bu açıklamdan bir hafta sonra koronavirüs aşısının klinik testlerinin son analizini yapan Pfizer yetkilileri, aşının yüzde 95 oranında koruyucu etkiye sahip olduğunu açıkladı.
Pfizer ve BioNTech tarafından paylaşılan verilerde koronavirüs aşısının 65 yaş üzerinde olanlarda etkisinin yüzde 94 oranında olduğu açıklandı. Pfizer, BioNTech ile birlikte geliştirdiği aşının acil kullanım yetkisi için geçtiğimiz günlerde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) resmi başvuru yaptı.
Çin şirketi Sinovac, Türkiye’de de denemeleri süren CoronaVac adlı aşının birinci ve ikinci faz sonuçlarının başarılı olduğunu açıklamıştı. Ancak üçüncü fazla ilgili sonuçlar henüz yayımlanmadı.
ABD’li ilaç şirketi Moderna ise yapılan klinik araştırmada, ürettikleri koronavirüs aşısının yüzde 94,5 etkili olduğu açıklamıştı.
Gamaleya Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Ensititüsü ile Rusya Doğrudan Yatırım Fonu tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının üçüncü faz testlerin ardından başarı oranının yüzde 92 olduğu açıklanmıştı.