Ana Sayfa Manşet Atriyal Fibrilasyon Olan Hastalarının Yarısı Hastaneye Kaldırıldıktan Sonra 10 Yıl İçinde Yaşamlarını...

Atriyal Fibrilasyon Olan Hastalarının Yarısı Hastaneye Kaldırıldıktan Sonra 10 Yıl İçinde Yaşamlarını Kaybediyor 

Atriyal Fibrilasyon Olan Hastalarının Yarısı Hastaneye Kaldırıldıktan Sonra 10 Yıl İçinde Yaşamlarını Kaybediyor

En yaygın kalp ritmi bozukluğu olan atriyal fibrilasyonu olan kişilerin uzun vadeli sonuçlarını inceleyen araştırmacılar, hastaneye kaldırılan hastaların yüzde 45’inin on yıl içinde öldüklerini kaydettiler.

Long-term outcomes after hospitalization for atrial fibrillation or flutter

Queensland Üniversitesi (UQ) Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada, AF veya atriyal flutter nedeniyle akut hastaneye yatıştan sonraki 10 yıla kadar olan klinik sonuçları inceledi. Bulgular ise oldukça korkunç.

Araştırmacılar, 2008 ile 2017 yılları arasında Avustralya ve Yeni Zelanda’da 260 bin 492 yetişkinin hastaneye yatışlarını inceledi. Hastalardan alınan verilerin analiz edildiği çalışmada, BAF veya atriyal flutter birincil tanı ve ölüm nedeniydi.

İkincil sonuçlar, AF veya çarpıntıya atfedilebilecek yaşam beklentisi kaybı, AF veya çarpıntıya bağlı ilişkili sonuçlar (örn. felç, kalp yetmezliği, kalp krizi), AF veya çarpıntı için yeniden hastaneye yatışlar ve hastanın kateter ablasyonu veya kateter ablasyonuyla tedavi edilip edilmediğidir.

Kateter ablasyonu veya kalp ablasyonu, ince, esnek bir tüpün (kateter) bir kan damarı yoluyla kalbe yönlendirilmesini içerir. Düzensiz kalp ritmine neden olan bölgeye ısı veya aşırı soğuk uygulanarak düzensiz atımları engelleyen yara izleri oluşturulur. Elektrikli kardiyoversiyon çok daha az invaziftir. Kalbi normal ritmine döndürmek için göğse hızlı, düşük enerjili elektrik şokları uygulanır. Kimyasal veya farmakolojik kardiyoversiyonda, kalbi düzenli bir ritme döndürmek için ilaçlar kullanılır.

Taburcu olduktan bir yıl sonra hastaların yüzde 91,4’ü hayatta kalırken, beş yılda bu oran yüzde 72,7’ye düştü.10 yılda hayatta kalma oranı ise 55,2’ye düştü.

Yaş, cinsiyet ve bölgeye uygun genel popülasyonla karşılaştırıldığında, AF veya atriyal flutter nedeniyle hastaneye yatırılan hastaların yaşam beklentisinde ortalama 2,6 yıllık bir kayıp yaşandı. Farklı yaş grupları dikkate alındığında yaşam beklentisindeki kayıp, 80 yaş ve üzeri kişilerde 1,6 yıl ile 35-49 yaş grubunda 3,4 yıl arasında değişiyordu.

Almost half of people with common heart arrythmia die within 10 years of hospitalisation

Araştırmacılar, çalışmanın, AF ve atriyal flutterın uzun vadeli sonuçlarına daha fazla odaklanılması gerektiğini ve bu ciddi rakamları azaltmanın bir başka yolunun da hasta eğitimini artırmak olduğu kaydedildi.