Ana Sayfa Tıp&Sağlık Avrupa Birliği,Titanyum Dioksitin Gıda Amaçlı Kullanımını Resmen Yasakladı

Avrupa Birliği,Titanyum Dioksitin Gıda Amaçlı Kullanımını Resmen Yasakladı

Geçtiğimiz günlerde yapılan bilimsel bir uzman panelinden sonra, Avrupa Birliği üye devletlerinde renklendirme için kullanılan E171(titanyum dioksit) kimyasalının gıdada kullanımı 2022 itibariyle yasaklanacak. Özellikle işlenmiş gıdalarda beyaz renk verme amacıyla kullanılan titanyum dioksitin genotoksik olduğuna karar verildi. Oğuz Sezgin-Gerçek Bilim

2021 Mayıs’ta Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA)  gıda katkısı olarak kullanılan titanyum dioksit parçacıklarının genotoksisitelerinden kaynaklı artık güvenli olmadığı ilan edilmişti. İşte bu karardan sonra, firmalara 6 aylık bir geçiş periyodu verilerek tüm gıda ürünlerinden titanyum dioksitin kaldırılması istendi.

Son yıllarda nanoparçacıkların sağlık üzerindeki potansiyel oluşturabileceği etkiler bilim insanları tarafından yeniden değerlendiriliyor. Titanyum dioksit nano parçacıkların (100 nm çapından küçük) sağlık üzerindeki tehlikelerinden bir süredir şüpheleniyordu.

2016 EFSA görüşünde, bu katkı maddesinin kanserojen veya genotoksik olduğuna dair kanıtlardaki yetersizliklerden dolayı, titanyum dioksit kullanılmaya devam ediliyordu. Fakat yeni EFSA görüşü ve araştırmasında titanyum dioksit nanoparçacıkların güvenli olmadığına karar verildi. Çünkü, günlük alımda ne kadarın güvenli olduğuna dair kanıt yetersizliği mevcut.

E171 Nanoparçacıkların Genotoksisitesi Var

“Genotoksisite bir maddenin veya toksik bir ajanın DNA hasarı yapabilme kabiliyetidir. Hücrelerin genetik materyallerinde oluşacak hatalar, kansere yol açabilir. Yeni EFSA değerlendirmesi 2018 EFSA nanoteknoloji rehberine dayanarak, 2016’daki E171 değerlendirmesinde olmayan bu yeni bilgiyi hesaba katıyor,” diyor Avrupa Komisyonu Gıda Güvenliği bildirisinde. Titanyum dioksit ilk olarak yüzyıl önce seri üretime geçen beyaz bir boya pigmentidir. Ucuz ve etkili olması nedeniyle gıda renklendirmede kullanılıyor. Sadece ABD’de 11,000’den fazla içecek ve yiyecekte kullanıldığı tahmin ediliyor. İşlenmiş yiyecekler, şeker,dondurma, kurabiye, sakız ve pasta süslemelerinde sıklıkla kullanılmaktadır.   Gıda katkı maddesi, son birkaç yılda Avrupa Birliği’ndeki birçok gıda ürününden yavaş yavaş kaldırıldı. 2019’da Fransa E171 kimyasalını tamamen yasakladı. Fakat bu yeni geniş AB düzenlemesi, E171’in tüm gıda ürünlerinden kaldırılmasını daha da hızlandıracak.

Avrupa Sağlık ve Gıda Güvenliği Komiseri Stella Kyriakides , “Gıdalarımızın güvenliği ve tüketicilerimizin sağlığı tartışılamaz. Bugün, gıdada kullanılan bir kimyasaldan kaynaklanan bir riski ortadan kaldırmak için geçerli bilime dayalı olarak AB üyeleriyle kararlı bir şekilde hareket ediyoruz,” diyor.

Kaynak: New Atlas

https://www.gercekbilim.com/avrupa-birligititanyum-dioksitin-gida-amacli-kullanimini-resmen-yasakladi/ .