Ana Sayfa Hukuk&Etik AYM’den ‘boş ambulans’ kararı

AYM’den ‘boş ambulans’ kararı

İçerisinde sadece şoförün bulunduğu ambulansla Gümüşhane’den Trabzon’a sevk edilirken yolda hayatını kaybeden hasta ‘yetki karmaşasına’ neden oldu. Hastaya bakan doktorla, hastanedeki nöbetçi doktor için süren 11 yıllık yargı süreci yılan hikayesine döndü. Son sözü söyleyen AYM ise “Yaşam hakkı ihlal edilmiştir’ diyerek Sağlık Bakanlığını tazminat cezasına çarptırdı. ‘Ambulans neden boştu?’ sorusu ise halen gizemini koruyor. İşte emsallik ‘boş ambulans’ davasından detaylar…

Şeyma ULUSOY

Emsallik karara konu olay 5 Mayıs 2007 tarihinde meydana geldi. Bedensel ve zihinsel engelli 32 yaşındaki Ö.N. karın ağrısı şikâyeti ile Kelkit Devlet Hastanesi’nde acil servise getirildi. Burada ilk müdahalesi yapılan hasta önce Gümüşhane Devlet Hastanesine ardından da Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

TRABZON’A BOŞ AMBULANSLA GÖNDERİLDİ!

Ö.N. Trabzon’a gönderilirken içinde hiçbir sağlık personeli bulunmayan, ambulansa bindirildi. Hasta, sevk edildiği Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldüğü sırada da yolda fenalaşarak ve hayatını kaybetti. Acı haberi alan Ö.N.’nin ailesi de hastalarının yaşamını yitirdiği ambulansın boş olduğunu öğrenince konuyu yargıya taşıdı.

AMBULANSTA YETKİ KARMAŞASI!

Ölüm sonrası harekete geçen Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı, yaşanan olayla ilgili olarak soruşturma başlttı. Adli Tıp Kurumu’ndan gelen bilirkişi raporunda da “hastanın sağlık personeli eşliğinde sevkinin yapılması gerekmesine rağmen bunun yapılmadığı” vurgulandı. Sevk kararının ise hastane nöbetçi şefinin yetkisinde olduğu belirtildi. Bunun üzerine hastaya bakan doktor B.A.Ö. hakkında görevi ihmal suretiyle ölüme neden olma suçundan kamu davası açıldı. Dr. B.A.Ö. savunmasında ambulansın sevk ve idaresinde herhangi bir sorumluluğu olmadığını, kendisinin herhangi bir idari görevinin bulunmadığını savundu.

ŞOFÖR: BANA B.A.Ö. ‘GEREK YOK’ DEDİ

Tanık sıfatıyla ifadesi alınan ambulans şoförü ise ambulansta doktor ve sağlık görevlisinin bulunmadığını itiraf ederek, ambulans şoför defterini Uzman Dr. B.A.Ö.ye imzalattığını, kendisinin ‘Sağlık memuru gelmeyecek mi’ sorsuna ise Dr. B.A.Ö.nün “Gerek yok. ” diye yanıt verdiğini iddia etti.

ŞURA: YETKİ B.A.Ö’DE DEĞİL S.S.’DE

BU KEZ NÖBETÇİ DOKTOR İÇİN DAVA AÇILDI

Gümüşhane Asliye Ceza Mahkemesi de tarafların beyanlarını ve hasta hakkındaki tıbbi belgeler ile raporları dikkate alarak Dr. B.A.Ö.’nün beraatine karar verdi. Gümüşhane Asliye Ceza Mahkemesi aynı kararda ayrıca hastane yönetiminin ve olay günü nöbetçi olan uzman doktorun eyleminin görevi ihmal suçunu oluşturma ihtimalinin değerlendirilmesi için Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Bunun üzerine bu kez hastanede nöbetçi uzman doktor olan Dr. S.S. hakkında Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığının 25 Ağustos 2015 tarihli iddianamesiyle kamu davası açıldı. 28. Gümüşhane Asliye Ceza Mahkemesi 24/5/2016 tarihli kararıyla Dr. S.S.nin 10 ay hapis cezası ile tecziye edilmesine ve bu cezanın ertelenmesine karar verdi. Dr. S.S. ise kararı temyize taşıdı.

‘EN AZ BİR SAĞLIK PERSONELİ BULUNMALI’

Bu aşamada bireysel başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi ise Sağlık Bakanlığının ilgili mevzuatındaki “Acil yardım ambulanslarında en az bir hekim ve/veya ambulans ve acil bakım teknikeri ve bir sağlık personeli olmak üzere en az üç personel görev yapar, gerekiyorsa ekibe şoför eklenir. Hekim bulundurulmayan ambulanslarda hasta kabininde nakil esnasında hastaya müdahale etmek üzere görev yapan personelden en az biri ambulans ve acil bakım teknikeri olmak zorundadır. Hasta nakil ambulanslarında en az biri sağlık personeli olmak üzere iki personel görev yapar. Hasta nakli sırasında en az bir sağlık personeli hasta kabininde bulunur, gerekiyorsa ekibe şoför eklenir.” maddelerine de atıfta bulunarak dosyayı karar bağladı.

SORUMU BELLİ DEĞİL ANCAK AYM ‘YAŞAM İHLALİ’ İÇİN KARARINI VERDİ

BAKANLIK TAZMİNAT CEZASINA ÇARPTIRILDI

Yüksek mahkeme, kararın örneklerinin de her iki doktor için yargı sürecini sürdüren ilgili mahkemelere gönderilmesine karar verdi. AYM’nin kararı sonrası ilgili yerel mahkemelerin dosyaları yeniden açması bekleniyor. Bahse konu tazminatı ise Sağlık Bakanlığı ödeyecek.