Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Toplantısı kapsamında “Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sahiplerine takdim edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül töreninde yaptığı konuşmada, sağlık altyapısının gücünün depremde olduğu gibi koronavirüs salgınında da en büyük avantajlardan birisi olduğunu vurgulayarak, dünyanın son dönemde karşılaştığı en büyük sağlık krizi olan koronavirüs salgını sürecinde canla başla, fedakarca çalışan sağlık ordusuna şükranlarını sundu.
“Salgın sürecinde dayanışma ve yardımlaşma konusunda gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya maalesef iyi bir sınav veremedi”
Dünyanın tamamı ile Türkiye’yi de olumsuz etkileyen salgının yeni dalgalarla yoluna devam ettiğini aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye bir yandan Çin, Rusya, Amerika gibi ülkelerdeki aşı çalışmalarını yakından takip ederken diğer yandan da kendi aşısını geliştirmek için yoğun bir çaba içindedir. İnşallah önümüzdeki bahar aylarında kendi aşımızı vatandaşlarımıza uygulayabilecek aşamaya gelmiş olacağız. İşte böyle bir dönemde gerçekleşen Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu’nun dördüncü toplantısını iş birliği imkanlarının genişletilmesi ve eldeki birikimin paylaşılması bakımından önemli bir adım olarak görüyorum. Salgın sürecinde dayanışma ve yardımlaşma konusunda gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya maalesef iyi bir sınav veremedi. Bırakın yardımlaşmayı, dayanışmayı salgın karşısında mazlum ve mağdurlar adeta kaderlerine terk edildi.”
“Türkiye, örnek bir tavır ortaya koydu”
Türkiye’nin bu noktada örnek bir tavır ortaya koyduğunu dile getiren Erdoğan, “Tüm dünyada din, dil, ırk, bölge ayrımı yapmadan yardımına koşmayı kendimize görev addettik. Salgın döneminde 155 ülkenin ve 8 uluslararası kuruluşun tıbbi malzeme talebine olumlu cevap vererek elimizdeki imkanları paylaştık. Maskeden solunum cihazına ve kimi ilaçların üretimine kadar her konuda kendimiz ve tüm dostlarımız için en iyisini yapmanın gayreti içinde olduk. Bundan sonra da aynı insani ve vicdani tavrımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
“Türkiye’yi dünyanın en ileri ülkeleri arasında ilk sıralara taşımakta kararlıyız”
Türkiye’yi dünyanın en ileri ülkeleri arasında ilk sıralara taşımakta kararlı olduklarını vurgulayan Erdoğan, “Bu konuda en büyük desteği yine bilim insanlarımızdan bekliyoruz. Sizlerin yol göstereciliğinde, hep birlikte sürekli daha ileriye giderek, tarihin bizlere verdiği sorumluluğu hakkıyla ifa edeceğimize inanıyorum. Emeğiniz ve gayretleriniz için her birinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Bilimin yeniliklerini paylaşmaya devam ediyoruz”
Bakan Fahrettin Koca ise yaptığı konuşmada, 2014 yılından bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destek ve himayelerinde düzenledikleri Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nın bu yılki etkinliğinin gündüz bölümünde üye ülkelerin sağlık bakanları ve bilim insanlarıyla birlikte Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge’nin katılımıyla Sağlık Bilim Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştirdiklerini anlattı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ülkelerin sağlık altyapıları ile birlikte dostlukların da büyük bir sınavdan geçtiği salgın günlerinde Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde başarılı bir mücadeleyle süreci yönettiğini dile getirdi.
Koca, “Yerli üretimimiz olan maske, tulum gibi kişisel koruyucu ekipmanları, ilaçları, solunum cihazlarını kardeşlerimizle paylaşarak onların salgınla mücadelelerine katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bilim Kurulu üyelerimiz bizzat ilgili ülkelere giderek yerinde tecrübe paylaşımında bulundular. Video konferans yönetimiyle birçok ülkenin bilim insanları ile bir araya gelerek bilimin yeniliklerini paylaşmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
“2021 yılının ‘Sağlık Çalışanları Yılı’ olarak kabul edilmesine ilişkin teklifi DSÖ’ye ilettik”
Bakan Koca, Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada da sağlık çalışanlarının mücadelede ön safta olduğuna değinerek, “Bu fedakar çalışmaları bir nebze olsun taçlandırmak adına, 2021 yılının dünya genelinde ‘Sağlık Çalışanları Yılı’ olarak kabul edilmesine ilişkin teklifimizi diplomatik kanallardan DSÖ’ye ilettik” ifadesini kullandı.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının, bu kritik dönemde yerli tanı kitinin ve solunum cihazının geliştirilmesi ile aşı ve ilaç çalışmalarında öncü rol oynadığına dikkati çeken Koca, sağlık alanında önemli hizmet verenleri ve bilim insanlarını teşvik etmeye ve ödüllendirmeye devam ettiğini dile getirdi.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Ödülleri Aziz Sancar Bilim Ödülü’nü hematoloji, tıbbi onkoloji ve kök hücre alanındaki çalışmalarıyla Prof. Dr. Taner Demirer aldı.
TÜSEB Hizmet Ödülü’nü, Koçak Farma İlaç Sanayi Firmasına verildi. TÜSEB Teşvik Ödülleri’ni ise Bilkent Üniversitesinden Dr. Abdullah Ercüment Çiçek, İzmir Biyotıp Genom Merkezinden Dr. Arif Ergin Çetin ve Koç Üniversitesinden Doç. Dr. Mehmet Gönen aldı.