Ana Sayfa Tıp&Sağlık Bağışıklık Hücre Keşfi: “Neredeyse Her Şey İçin Kullanılma Potansiyeli”

Bağışıklık Hücre Keşfi: “Neredeyse Her Şey İçin Kullanılma Potansiyeli”

Bilim insanları, ‘bağışıklık sisteminin yeni kurallarının’ keşfedilmesinin iltihaplı hastalıkların tedavisini iyileştirebileceğini söylüyor.

Yeni bir çalışma, vücudun inflamatuar yanıtını baskılayan düzenleyici T hücreleri hakkındaki geleneksel düşünceyi altüst etti ve yaralı kasların onarılmasından saçların yeniden büyümesine kadar çok çeşitli durumların tedavisinde önemli etkileri oldu.

Discovery of ‘new rules of the immune system’ could improve treatment of inflammatory diseases, say scientists.

Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları, düzenleyici T hücresi olarak adlandırılan bir tür beyaz kan hücresinin, vücutta sürekli olarak hareket ederek hasarlı dokuyu arayan ve onaran tek bir büyük hücre popülasyonu olarak var olduğunu keşfettiler.

Bu, düzenleyici T hücrelerinin vücudun belirli bölümleriyle sınırlı birden fazla uzman popülasyon olarak var olduğu yönündeki geleneksel düşünceyi alt üst ediyor.

Bulgunun birçok farklı hastalığın tedavisine yönelik etkileri var; çünkü neredeyse tüm hastalıklar ve yaralanmalar vücudun bağışıklık sistemini tetikliyor.

Mevcut antiinflamatuar ilaçlar sadece tedaviye ihtiyaç duyan kısmı değil, tüm vücudu tedavi ediyor.

Araştırmacılar bulgularının, vücudun bağışıklık tepkisini durdurmanın ve vücudun herhangi bir bölümündeki hasarı, geri kalanını etkilemeden onarmanın mümkün olabileceği anlamına geldiğini söylüyor. Bu, hastalıkları tedavi etmek için daha yüksek, daha hedefe yönelik ilaç dozlarının kullanılabileceği ve potansiyel olarak hızlı sonuçlar alınabileceği anlamına gelir.

Bağışıklık sisteminin yeni kurallarını ortaya çıktı

Bu ‘birleşik şifacı ordusu’ her şeyi yapabilir; yaralı kasları onarabilir, yağ hücrelerinizin insüline daha iyi tepki vermesini sağlayabilir, saç köklerini yeniden büyütebilir.

Bu keşfe ulaşmak için araştırmacılar, farelerin vücudundaki 48 farklı dokuda bulunan düzenleyici T hücrelerini analiz etti. Bu, hücrelerin özel veya statik olmadığını, vücutta ihtiyaç duyulan yere doğru hareket ettiğini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, önceden tasarladıkları bir ilacı kullanarak farelerde, düzenleyici T hücrelerini vücudun belirli bir kısmına çekmenin, sayılarını artırmanın ve bağışıklık tepkisini kapatmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için onları aktive etmenin mümkün olduğunu gösterdi.

COVID gibi enfeksiyonların semptomlarının çoğu virüsün kendisinden değil, vücudun bağışıklık sisteminin virüse saldırmasından kaynaklanmaktadır. Virüs zirve noktasına ulaştığında, düzenleyici T hücreleri vücudun bağışıklık tepkisini kapatmalıdır, ancak bazı insanlarda süreç çok verimli değildir ve devam eden sorunlara yol açabilir.

Yeni bulgu, vücudun geri kalanındaki bağışıklık sisteminin normal şekilde çalışmaya devam etmesine izin verirken hastanın akciğerlerindeki bağışıklık tepkisini kapatacak bir ilacın kullanılmasının mümkün olabileceği anlamına geliyor.

Başka bir örnekte, organ nakli yapılan kişiler, organ reddini önlemek için hayatlarının geri kalanında bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanmak zorundadır çünkü vücut, nakledilen organa karşı şiddetli bir bağışıklık tepkisi oluşturur. Ancak bu onları enfeksiyonlara karşı oldukça savunmasız hale getiriyor. Yeni bulgu, vücudun yalnızca nakledilen organa karşı bağışıklık tepkisini durduracak, ancak vücudun geri kalanının normal şekilde çalışmasını sağlayarak hastanın normal bir yaşam sürmesine olanak sağlayacak yeni ilaçların tasarlanmasına yardımcı oluyor.

Beyaz kan hücrelerinin çoğu, bağışıklık tepkisini tetikleyerek vücuttaki enfeksiyonlara saldırır. Bunun tersine, düzenleyici T hücreleri, amacı, işini yaptıktan sonra bu bağışıklık tepkisini durdurmak ve bunun neden olduğu doku hasarını onarmak olan “birleşik bir şifa ordusu” gibi davranır.

Araştırmacılar şimdi, önümüzdeki birkaç yıl içinde bulgularını insanlarda test etmek amacıyla klinik deneyler yürütmek amacıyla, bir şirket kurmak için kaynak topluyor.

The tissue-resident regulatory T cell pool is shaped by transient multi-tissue migration and a conserved residency program

  • Regulatory T cells across different non-lymphoid tissues share a common phenotype
  • Tissue-resident regulatory T cells dwell in the tissues for 3–10 weeks before exit
  • Shared T cell receptor sequences confer multi-tissue migration
  • Tissue-resident regulatory T cells are tissue agnostic in rehoming assays