Ana Sayfa Tıp&Sağlık Bakteriyel Değişiklikler Gelişmiş Hafıza Ve Bilişsel Performansla Bağlantılı

Bakteriyel Değişiklikler Gelişmiş Hafıza Ve Bilişsel Performansla Bağlantılı

Tulane Üniversitesi’nden bir çalışma, Akdeniz diyetinin bağırsak bakterilerinin dengesini değiştirerek beyin fonksiyonunu artırabileceğini öne sürüyor.

Tulane Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırma, Akdeniz diyeti uygulayan bireylerin tipik Batı diyeti uygulayanlardan farklı, benzersiz bağırsak mikrobiyom profilleri geliştirdiğini buldu. Bağırsak bakterilerindeki bu değişiklikler gelişmiş hafıza ve bilişsel yeteneklerle bağlantılıydı.

Comparison between two divergent diets, Mediterranean and Western, on gut microbiota and cognitive function in young sprague dawley rats

Diyet Seçimleri ve Bilişsel Sağlık

Çalışma, 14 hafta boyunca zeytinyağı, balık ve lif açısından zengin Akdeniz tarzı bir diyetle beslenen sıçanların, doymuş yağ oranı yüksek Batı tarzı bir diyetle beslenen sıçanlara kıyasla dört yararlı bağırsak bakterisinde artış ve beş diğerinde azalma gösterdiğini buldu.

Bu bakteriyel değişiklikler, hafızayı ve öğrenmeyi test etmek için tasarlanmış labirent zorluklarında gelişmiş performansla ilişkilendirildi.

Ana Bağırsak Bakterileri ve Bilişsel Performans

Özellikle, Candidatus Saccharimonas gibi daha yüksek bakteri seviyeleri daha iyi bilişsel performansla ilişkilendirilirken, Bifidobacterium gibi diğer bakterilerin artan seviyeleri daha zayıf hafıza fonksiyonuyla ilişkilendirildi.

Akdeniz diyeti grubu ayrıca daha iyi bilişsel esneklik (yeni bilgilere uyum sağlama yeteneği) ve Batı tarzı diyet grubuna kıyasla gelişmiş çalışma belleği gösterdi. Daha düşük “kötü” LDL kolesterol seviyeleri korudular.

Bu çalışma, kemirgen modelinde Akdeniz’in mikrobiyota ve Batı diyetine kıyasla bilişsel işlev sonuçları üzerindeki etkilerini değerlendiren ilk çalışmadır. Araştırmacılar, kritik bir gelişim döneminde diyetin etkilerini modellemek için yaklaşık olarak 18 yaşındaki insanlara eşdeğer yaştaki genç sıçanlar kullandılar. Diyetler insan tüketimine dayanıyordu ve insan diyetlerinin karmaşıklığını yansıtan bileşenler kullanıyordu. Akdeniz diyeti (MeDi), bilişsel esneklik, hafıza ve bağırsak sağlığı için net faydalar gösterdi ve beyinleri ve vücutları hala olgunlaşmakta olan genç yetişkinlerde olası paralellikler olduğunu öne sürdü.

Bu etkileri doğrulamak ve genç insanlarda diyet, bağırsak bakterileri ve beyin fonksiyonu arasındaki karmaşık ilişkiyi daha iyi anlamak için daha geniş insan çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu vurgulamaktadır.

Akdeniz beslenme düzenini takip etmek isteyenler için temel bileşenler

  • Birincil yağ kaynağı olarak zeytinyağı
  • Bol miktarda sebze, meyve ve tam tahıl
  • Balık ve yağsız proteinler
  • Sınırlı kırmızı et ve doymuş yağlar
  • Çeşitli bitki kaynaklarından yüksek lif alımı