Ana Sayfa Manşet Başarılı Bir Girişimcilik Hikayesi İçin Kokareç Prensibi

Başarılı Bir Girişimcilik Hikayesi İçin Kokareç Prensibi

Ali Rıza Değer

Merhaba Sevgili Dostlarım.

Özellikle pandemi döneminde, e-ticaret ve hızlı teslimat sektörlerindeki, başarılı girişimcilik hikâyeleri konusunda, internette sıklıkla karşılaştığımız başarı hikâyelerini hepimiz biliyoruz!

En büyük dileğimiz ise, pandemi döneminin bir an önce bitmesi, ama bu hikâyelerin özellikle ulusal ve uluslararası kapsamda, geleceğin girişimcileri için hiç ama hiç bitmemesi yönünde!..

Teknolojinin ve dijital bilişimin, inanılmaz bir hızla geliştiği günümüzde, bir girişim düşünceniz varsa ve onu hayata geçirerek başarılı bir girişim hikâyesi yazmak için, çok çok iyi araştırmalar yapmanız gerektiğini ve de bu araştırmaları ne şekilde yapacağınızı, siz zaten biliyorsunuz!

Bu düşüncenizle ilgili gerekli araştırmaları yaptıktan sonra, sunacağınız ürün veya hizmetlerle sektörel olarak topluma sağlayacağız yararları da netleştirdikten sonra, en yakın çevrenizden konuyla ilgili güvendiğiniz birkaç kişi ile bunları paylaşabilirsiniz. (Pek de, kulak asmayın! J)

Belki de? Düşüncenizin bazı benzerleri, daha önce hayata geçirilmiş olabilir. Aman dikkat!

Sizin projeniz, diğerlerinden farklı veya katma değer üreten sürdürülebilir bir proje olmalı!..

Olumlu geri dönüşler alıyorsanız ve bu proje için başlangıç finansmanına sahipseniz, atılması gereken adımları, kısaca bir kez daha hatırlayarak yola çıkmak ve özel prototip çalışmalarına başlamak daha doğru olur, diye düşünüyorum!

*) Amacınıza Uygun Girişim veya Proje Adı / Marka… (Yurtdışı Uyumlu + Marka Tescilli)
*) Web Sitesi + Teknolojik Alt Yapı… (TR + ENG + Benzer Domain Uzantılarına da Dikkat)
*) Ekonomi + Ürün + İhracat ve İthalat Detayları ile İlgili İngilizce + 1 Yabancı Dil…
*) Hedef Kitle + Tüketici Alışkanlıkları + Sorunlara Pozitif Katkı + Fark Yaratmak…
*) Muhtemel Rakipler ve ISO CE Standart Belgeler + Yasal Rekabet Kuralları…
*) A + B + C Planlı İş ve Nakit Akış Planı + Lojistik ve Tedarik Zincirleri…
*) Finansal Kaynakların Yönetimi + Kişisel ve Yönetimsel Maddi Beklentiler…
*) Yetkin + Değişim ve Dönüşüme Açık + Oyun Kurucu – Pivot / Çekirdek Kadro…
*) Kısa ve Uzun Vadeli Hedeflerin Belirlenmesi + Stratejik Planlama + Yol Haritası…
*) Bu girişiminiz için arzu ettiğiniz başarılara imza atarken, beraber yola çıktığınız çekirdek kadronuzu görmezden gelmeyin ve onları ikinci plana atmayın + hiçbir zaman unutmayın!..

Tabii ki bu şıklara sizler de girişiminizle ilgili özel ilaveler yapabilirsiniz. Bunlar ve girişimcilik projenizle ilgili diğer gerekli özel teknik detayları şekillendirerek organize ettikten sonra da,
internetten yapacağınız araştırmalarda, girişimlerinizi desteklemek adına, hibe veya yatırım planlamaları yapan “Yerli veya Yabancı + Kamu veya Özel + Kurum veya Kuruluş” un, proje çağrıları ve takvimleri karşınıza çıktığını göreceksiniz. Bu platformları iyi takip ederek ve istenen şartları yerine getirerek, yatırım turlarına katılmayı da gözardı etmeyin!

Ulusal veya uluslararası yatırımcılar; sosyal ve sosyal medya ilişki ağları geniş, kapitalini ve diğer kaynaklarını etkin kullanabilen, iletişim kurallarına uyan, bu sayede rekabet üstünlüğü ile yönetim ve uygulama becerisini bir araya getirerek, kendi hayatlarının yanı sıra, çevresini ve de yaşadığı toplumu değiştirme gücüne sahip, başarı öyküleriyle geleceğin girişimcilerine ilham kaynağı olan fonlar veya kurumlardır. Haberlerini Webrazzi gibi sitelerde bulabilirsiniz!

Ayrıca ülkemizde girişimcilik literatüründe, kişisel yatırımcılara “Melek Yatırımcı” tabiri tercih edilmekte olup, bu konu 2012 yılında 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna eklenen, Ek 5 inci madde ile “Bireysel Katılım Sermayesi” olarak yasal bir çerçeveye kavuşmuştur. Bireysel katılım yatırımcısı ağlarının akreditasyonu ve de Bireysel Katılım Yatırımcısı  Lisansı, TC. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilmektedir!..

İsimlerine girmek istemiyorum. Çünkü mutlaka, Siz benden daha iyi biliyorsunuz! J

Ayrıca; “Genç TTGV” Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın, 2020 yılında tasarladığı, özellikle gençleri geliştirmeyi de amaçlayan, teknoloji üreten Türkiye için, yenilikçi gençlerden oluşan “Bireysel ve Kurumsal Ekip Çalışması Programı” da incelemeye değer! + e-Tohum + Habitat!..

“TGGTD + KOSGEB + TÜBİTAK + K. Ajansları – Girişimci Destekleri” de her zaman geçerli. Diğer yandan; GSM + Bankacılık + Sağlık + Enerji gibi çeşitli sektörlerde yeni girişimleri destekleyen, özel şirketler de mevcut. Bu şirketlerden projenize göre daha çabuk destek almanız mümkün!

Örneğin sağlık sektöründe “Hasta + Doktor + Tedavi” ilişkilerine yönelik online girişimler hızla devam ediyor. Pandemi döneminde SEKODAY. ORG “Sağlık Sektöründe Ekonomik Dayanışma Projeleri Platformu” ile böyle bir akımı başlatmaktan dolayı, büyük mutluluk duymaktayız!

Bildiğiniz gibi insanların ve dolayısıyla girişimcilerin en büyük problemlerinden biri de yanlış anlaşılmak veya anlaşılamamak. Vakit’in nakit olduğu varsayımıyla şimdi gelelim, girişiminizin kısa veya normal süreyle anlatılmasına ve anlaşılmasına. Yani başarı hikâyenizin yazılmasına…

Çevrenizdeki ihtiyaçlara çözüm üreten bir girişimci olarak, uymanız gereken prensip aşağıda!

KOKAREÇ Prensibi / Konu + Kahraman + Reel Hedef + Engeller/Sorunlar + Çözüm Öneriniz!..

Hikâyenin detaylarında; Konu – Girişiminizin konusu ve hedef kitleniz, Kahraman – Ürün veya Hizmetiniz, Reel Hedef – Yardımcı Olmak ve de Çözmek İstediğiniz Problemler, Engeller veya Sorunlar – Bu konudaki Çözümsüzlüğün Yarattığı Sıkıntılar, Çözüm Öneriniz – Kahramanınız!

Kısaca; Siz ve Yaratıcı Fikirleriniz… Kahraman Sizsiniz! Bunlar; aslında birçok yerde karşımıza çıkan, genel anlamda hikâye yazım kuralları. KOKAREÇ adını akıllarda kalsın diye uydurdum.J

Girişimizle ilgili, bu kurallar çerçevesinde, çok güzel bir başarı hikâyesi yazacağınıza eminim!

Tabi bu hikâyenize; olaylara bakış açınız, sorunlara yaklaşım tarzınız, inancınız, heyecanınız, cesaretiniz, disiplin anlayışınız ve istikrarlı duruşunuz, çok şey katacaktır diye düşünüyorum!

Sayın Işıl Büçkün ve Sayın Ayşen Zamanpur’un da Linkedin paylaşımlarında belirttikleri gibi;
“Girişimcilik, hayal ile başlayıp, sürdürülebilir bir hedefle ve disiplinli bir planlamayla devam eden, harekete geçmeyle tamamlanması beklenen, ancak içine ruh girdiği için ‘yani – girişimci ruhu’ hiç bitmeyen koskoca bir süreçtir!” ve de “İş dünyası kolay değil. Girişimcilik hiç değil. Vazgeçmek için, bırakmak gitmek için – hele ülkemizde – her gün sayısız neden bulabilirsiniz. Ama devam etmek için doğru gerekçelere sarılmak da bir yöntem! Ekonomi bozuktur, müşteri kaçmıştır, kazık yenmiştir, rakip çıkmıştır, ekip üyeleri ters düşmüştür, iletişim kopmuştur, nakit darlığı oluşmuştur, bankalar sırt çevirmiş, çözüm ortağı kaybolmuş, ödemeler gecikmiş, bazı sözler tutulmamış, ortada kalınmış, moraller bozulmuştur. Tek tek veya bazen hep birlikte gelir sorunlar, üstünüze üstünüze…

Vazgeçmek kaçıp gitmek için neden çoktur. Kimse de şaşırmaz bunu yapsanız! İşte… Öyle anlarda derin bir nefes almalı. Güncelden uzaklaşıp, yaptığınız işin özüne, ürünün teknolojik geçerliliğine, dünyada benzer iş dalının durumuna bakmalı. Sonra merkezden, odaktan iyice uzaklaşıp adeta yerinizden yükselerek tepeden tekrar net bir fotoğraf çekmelisiniz. Sakince, duygularınızdan mümkün olduğunca uzaklaşarak sanki işinizi ilk defa görüyormuşsunuz gibi bakmalı o resme… Şeffafça, objektifçe ve sükûnetle! İnanın görüyor insan o zaman pek çok sorunun kökenini, çözüle bilirliğini ya da aksini. İşinizi bırakmamak, devam etmek, direnmek için ana nedenleriniz hala geçerli ve güçlüyse onlara sarılıp, yine yeniden güçleniyorsunuz!” Şeklindeki açıklamalar için, girişimcilik konusunda birçok deneyimi birebir yaşayan, konunun duayenlerinden Sn. Zamanpur’a %100 katılarak, her zaman güçlü olmanız dileğiyle…

Geleceğin girişimcileri olarak, bu yazıda birlikte olduğumuzu zannediyor ve alternatifli A + B planlarınız çerçevesinde, sizlere şimdiden sonsuz başarılar diliyorum. Yolunuz açık olsun!..

Eğer arzu ederseniz, 2017 yılında yazdığım “Girişimci Dostlara Özel Öneriler” adlı e-kitabım           https://drive.google.com/file/d/0B0BetNnwbIafdElObGtMcmo4N1U/view?resourcekey=0-iqHNFv1YM_qKVXeRww7BAg KRC Yönetim veya Lions Kitap http://www.lionskitap.com/wp-content/uploads/2019/10/Girisimci-Dostlara-Ozel-Oneriler(e-kitap)Ali-Riza-DEGER(8).pdf adreslerinde, ücretsiz olarak sizleri bekliyor! (LİAY Bursları 2002-2022 / 10.000 Öğrenci!)

TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan “Anahtar + Verimlilik” Dergilerindeki
(https://www.sanayi.gov.tr/plan-program-raporlar-ve-yayinlar/anahtar-verimlilik-dergisi) Girişimcilik Destekleri ve Başarı Hikâyelerine de göz atmayı ihmal etmeyin!

Daha mutlu bir gelecek için, girişimlerinizin her zaman başarılarla devam etmesi dileğiyle…

Sevgi ve saygılarımla

ALİ RIZA DEĞER