- Bayer tarafından geliştirilen Darolutamid etkin maddeli ilaç, prostat kanseri hastaları için umut verici bir tedavi seçeneği sunuyor.
- Hem metastatik hormona duyarlı (mHDPK) hem de metastatik olmayan kastrasyona dirençli (nmKDPK) prostat kanseri hastalarına yönelik bu yenilikçi ilaç, yaşam kalitesini artırarak tedavi sürecini daha yönetilebilir ve etkili hale getiriyor.
- Darolutamid etkin maddeli ilaç, bilişsel fonksiyonlarla ilgili yan etkileri azaltan ve düşük ilaç etkileşimi riski sunan özellikleri ile öne çıkıyor.
- Klinik veriler, Darolutamid etkin maddeli ilaç’ın sağkalımı uzatarak ve ölüm riskini önemli ölçüde azaltarak hastaların daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürmelerine katkıda bulunduğunu gösteriyor. Prostat kanseri tedavisindeki bu yeni seçenek, hastaların tedaviye uyumunu artırarak tedavi sonuçlarını iyileştiriyor.
Bayer, hem metastatik hormona duyarlı prostat kanseri (mHDPK) hem de metastatik olmayan kastrasyona dirençli prostat kanseri (nmKDPK) hastaları için geliştirdiği Darolutamid etkin maddeli ilaç ile prostat kanseri tedavisinde önemli bir adım attı. Darolutamid etkin maddeli ilaç, prostat kanseri tedavisinde sunduğu yüksek etkinlik ve güvenli yan etki profili ile hastaların yaşam süresini uzatmada ve yaşam kalitesini korumada önemli bir rol üstleniyor.
Bayer Türkiye Onkoloji İş Birimi Lideri İnci Ün, “Prostat kanseri tedavisinde sunduğumuz bu yenilikçi ürün, hastaların tedavi sürecini kolaylaştırarak hem hastalar hem de sağlık profesyonelleri için kıymetli bir seçenek oluşturuyor. 2022 yılında FDA ve 2023 yılında EMA tarafından onaylanan Darolutamid etkin maddeli ilaç; 2022’de Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından ruhsatlandırıldı. Türkiye’deki prostat kanseri hastalarına Darolutamid etkin maddeli ilaç’ı sunabildiğimiz için çok mutlu ve gururluyuz” dedi.
Prostat Kanseri Hastalarına Etkili Tedavi, Uzun Süreli Sağkalım ve Daha Az Yan Etki
Darolutamid etkin maddeli ilaç’ın yüksek esnekliği, polaritesi ve hidrojen bağı oluşturma yeteneği, ilacın beyinle ilgili yan etkileri azaltmasına yardımcı oluyor. Bu özellikler, kan-beyin bariyerinden geçişi sınırlayarak santral sinir sistemi üzerindeki etkileri en aza indiriyor. Prostat kanseri hastaları genellikle farklı sağlık sorunları nedeniyle birden fazla ilaç kullanmak zorunda kalabiliyor. Bu durum, ilaç-ilaç etkileşimleri riskini de artırıyor. Ürün, düşük ilaç etkileşimi riski sunarak hastalara daha güvenli ve kullanım kolaylığı sağlayan bir tedavi seçeneği sunuyor. Metastatik prostat kanserinde, hastalığın kötüleşmesiyle ilişkili olarak kastrasyon direnci oluşabiliyor. Darolutamid etkin maddeli ilaç kombinasyonu, hastalığın kötüleşmesini geciktirerek ve bir sonraki tedaviye kadar geçen süreyi uzatarak hastalığın seyrini olumlu yönde etkiliyor.
ARASENS çalışmasının sonuçlarına göre, dosetaksel tedavisine Darolutamid etkin maddeli ilaç eklenmesi, ölüm riskini %32,5 oranında azaltarak klinik sonuçlarda anlamlı iyileşme sağlıyor. Bunun yanı sıra Darolutamid etkin maddeli ilaç, dosetaksel ve ADT ile birlikte kullanıldığında, metastatik hormon-direnci prostat kanseri (mHDPK) hastaları için ilk multimodal üçlü tedavi seçeneğini oluşturuyor. Bu kombinasyon, dosetakselin tümörün androjene duyarsız kısımlarını hedeflemesi ve Darolutamid etkin maddeli ilaç’ın androjen reseptörlerini bloke etmesi sayesinde en iyi tedavi sonuçlarını elde ediyor. Klinik çalışmalar ve veriler, Darolutamid etkin maddeli ilaç’ın metastazsız sağkalımı uzattığını ve iyi bir güvenlik profiline sahip olduğunu doğruluyor. Darolutamid etkin maddeli ilaç, metastazsız sağkalım süresini 18,4 aydan 40,4 aya çıkarırken ölüm riskini %31 oranında azaltıyor. Hastalar, Darolutamid etkin maddeli ilaç tedavisine diğer tedavilere kıyasla daha iyi uyum sağlıyor. Bu da tedavi bırakılmadan veya metastaz oluşmadan geçen sürenin uzamasına katkıda bulunuyor.
Prostat Kanseri, Erkekler Arasında En Yaygın Görülen İkinci Kanser Türü
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri ve her 8 erkekten 1’inde teşhis ediliyor. Dünyada her yıl yaklaşık 1.4 milyon erkek prostat kanseri olduğunu öğreniyor, yaklaşık 400 bini bu sebeple hayatını kaybediyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 17 bin erkeğin prostat kanserine yakalandığı tahmin ediliyor. (2022 Globcan verilerine göre) Ülkemizde 2022 yılında 17 bin 274 vaka görüldü ve bu sebeple 4 bin 959 kişi yaşamını yitirdi. Avrupa’da ise 2022 yılında yaklaşık 473 bin 11 yeni prostat kanseri vakası görüldü ve prostat kanseri ilişkili 115 bin 182 ölüm görüldü.