Ana Sayfa Tıp&Sağlık BCG ilişkisi tekrar vurgulandı

BCG ilişkisi tekrar vurgulandı

Bilim insanlarının koronavirüsle ilgili anlamaya çalıştığı durumlardan biri de gelişmekte olan ülkelerde beklenenden daha düşük ölüm oranları görülmesi.

independent: Doğal Kaynaklar ve Çevre Koleji’nden asistan profesör Luis Escobar ve Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden (NIH) iki meslektaşına göre yüksek oranda verem enfeksiyonları görülen ülkelerde çocuklara rutin uygulanan Bacille Calmette-Guérin (BCG) adlı verem aşısı, Kovid-19 vakalarındaki ölüm oranlarının azalmasında önemli rol oynuyor olabilir.

Bulgularını Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayımlayan Escobar, “İlk araştırmamızda, BCG’yi daha çok uygulayan ülkelerin ölüm oranlarının daha düşük olduğunu gördük” dedi ve ekledi:

Ancak tüm ülkeler farklı özelliklere sahip. Örneğin Guatemala İtalya’dan daha genç bir nüfusa sahip; bu nedenle farklılıkları uydurmak için verilerde ayarlamalar yapmak zorunda kaldık.

 

NIH araştırmacıları Alvaro Molina-Cruz ve Carolina Barillas-Mury’le birlikte çalışan Escobar, dünyanın dört bir yanından ölüm oranları verilerini topladı. Ekip bu verileri gelir, eğitim, sağlık hizmetlerine erişim, nüfus yoğunluğu ve yaş dağılımı gibi değişkenlere göre düzenledi.

Bunun sonucunda araştırmacılar BCG kullanım oranlarıyla ilgili bir korelasyon elde etti. Aşının daha fazla kullanıldığı ülkelerdeki en yüksek (koronavirüs) ölüm oranları, diğerlerinden daha düşüktü.

Göze çarpan örneklerden biri, 1990’daki birleşmeden önce farklı aşı planları olan Almanya’ydı. Batı Almanya, bebeklere 1961’den 1998’e kadar BCG uygularken, Doğu Almanya uygulamaya bundan Batı’dan 10 yıl önce başlamış ve 1975’te bitirmişti. Bu da ülkenin doğrusundaki yaşlıların Batı eyaletlerindeki akranlarından daha iyi korunacağı anlamına gelmeliydi.

Science Daily’nin aktardığına göre son veriler bu düşünceyi doğruladı. Batı Almanya eyaletlerinde ölüm oranları, Doğu eyaletlerinden 2,9 kat yüksekti.

Preliminary study suggests tuberculosis vaccine may be limiting COVID-19 deaths