Bebeklik döneminde bağırsak florasındaki bozukluklar, otizm ve DEHB gibi nörogelişimsel bozuklukların daha sonraki gelişimiyle bağlantılıdır.
Florida Üniversitesi ve Linköping Üniversitesi’ndeki araştırmacılar 16 binden fazla çocuğu analiz ettiler. Çalışmada kordon kanı ve dışkı örneklerinde bu bozuklukların gelecekteki teşhisleriyle ilişkili önemli biyobelirteçler tespit edildi.
Bunlardan Bin 197 çocuğa, otizm spektrum bozukluğu, DEHB, iletişim bozukluğu veya zihinsel engel tanısı konuldu.
Araştırmacılar, otizm spektrum bozukluğu, DEHB, iletişim bozukluğu ve zihinsel engellilik gibi gelecekteki nörolojik gelişim bozukluklarıyla ilişkili gibi görünen birçok biyolojik belirteç buldu.
Çalışma, bebeklik döneminde antibiyotik tedavisi ve kulak enfeksiyonları gibi faktörlerin, bağırsak florasını nörogelişimsel zorluklara katkıda bulunabilecek şekilde değiştirmeye yönelik potansiyel riskler olduğunu vurgulamaktadır.
Bulgular, erken yaşamdaki bağırsak florasının nörolojik sağlıktaki kritik rolünü anlayarak önleyici tedbirler ve tedavilere yönelik gelecekteki araştırmaların yolunu açıyor.
Infant microbes and metabolites point to childhood neurodevelopmental disorders
This study has followed a birth cohort for over 20 years to find factors associated with neurodevelopmental disorder (ND) diagnosis. Detailed, early-life longitudinal questionnaires captured infection and antibiotic events, stress, prenatal factors, family history, and more.
Biomarkers including cord serum metabolome and lipidome, human leukocyte antigen (HLA) genotype, infant microbiota, and stool metabolome were assessed. Among the 16,440 Swedish children followed across time, 1,197 developed an ND. Significant associations emerged for future ND diagnosis in general and for specific ND subtypes, spanning intellectual disability, speech disorder, attention-deficit/hyperactivity disorder, and autism. This investigation revealed microbiome connections to future diagnosis as well as early emerging mood and gastrointestinal problems.