Beyin kanserine karşı implant geliştirildi: Her yıl 200 bin insanın ölümü önlenebilir – NTV
Agresif bir beyin kanseri türü olan glioblastoma tüm dünyada her yıl 200 bin kişinin ölümüne neden oluyor ve bu tanıyı alan hastalar genellikle 2-3 yıldan fazla yaşamıyor. ABD’de yer alan Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar bu amansız hastalığa karşı çare olabilecek bir beyin implantı geliştirdi. Yeni tedavi yönteminin sadece tümörü hedef alarak zararlı hücrelere zarar vermediği belirtildi. Bilim insanları ayrıca, kafatası ile beyin arasına yerleştirilen implantın, hastaların yaşam süresini önemli ölçüde uzatabileceğine dikkat çekti.
Tümörün çevresindeki sağlıklı dokuya zarar vermeden kanser hücrelerini öldürdü
Bilim insanları implantın deri ve kafatası arasına yerleştirildiğini ve yaklaşık 4,5 derecelik bir sıcaklık yaydığını aktardı. Araştırmacılar, bu ısının tümörün çevresindeki sağlıklı beyin dokusuna zarar vermeden kanser hücrelerini öldürmek için yeterli olduğunu belirtti.
Bununla birlikte, fototermal tedavi adı verilen ısı kullanma tekniği, tümörleri tedavi etmek için hali hazırda kullanılıyordu. Ancak, şimdiye kadar yalnızca ameliyat esnasında kullanmak mümkündü.
Araştırmacılar, implantı geliştirirken her yıl dünyada 200 binden fazla kişiyi öldüren ve tedavi için açık kafatası ameliyatı gerektiren agresif bir kanser türü olan glioblastoma üzerine odaklandıklarını bildirdi.
Günde 15 dakika tedavi ile ameliyata gerek kalmadan iyileştiler
Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, implant testlerinin beyin tümörü olan fareler üzerinde yapıldığı belirtildi. Buna göre, agresif tümörleri olan fareler iki gruba ayrıldı: bir gruba implant tedavisi uygulanırken, ikinci gruba bu teknik uygulanmadı. Birinci gruptaki, fareler, nanopartiküller aktive edildiğinde sadece tümör bölgesini hedeflediğini ve çevre dokuları tehlikeye atmadığını buldu. İmplantlı fareler, 15 gün boyunca günde 15 dakika tedavi edildi ve hepsi ameliyata gerek kalmadan iyileşme gösterdi.tamamı için kaynağa bknz