Parkinsonun olumsuz etkilerinden beyin piliyle kurtuldu
Henüz 45 yaşındayken hayatını ciddi şekilde etkileyen parkinson hastalığıyla mücadele etmeye başlayan Vartan Özgül, beyin pili ameliyatıyla önemli ölçüde sağlığına kavuştu.
HATİCE ŞENSES
Henüz 45 yaşındayken hayatını ciddi şekilde etkileyen parkinsonla mücadele etmeye başlayan Vartan Özgül, beyin pili ameliyatıyla önemli ölçüde sağlığına kavuştu.
Şu anda 55 yaşında olan evli ve iki çocuk babası Özgül, parkinson için çok genç bir yaş olarak sayılabilecek bir zamanda hastalıkla tanıştı.
Vartan Özgül, günlük yaşamanı zorlayacak kadar hareketlerinde meydana gelen yavaşlama üzerine doktora başvurdu ve parkinson hastası olduğu öğrendi.
Parkinson tanısını duyduğunda çok üzülen Özgül, daha sonra hastalıkla mücadele etmeye karar vererek ilaç tedavisine başladı.
Ancak uzun süre kullandığı ilaçlardan artık fayda göremeyip hastalığın tüm sıkıntılarını fazlasıyla yaşamaya başlayan Özgül, beyin pili ameliyatı olmaya karar verdi.
Özgül, yaklaşık 20 gün önce olduğu beyin pili ameliyatı sayesinde sağlıklı günlerine geri döndü.
“Hiç bu kadar iyi olabileceğimi düşünmemiştim”
Vartan Özgül, yaşadıklarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6-7 sene boyunca ilaç kullandığını belirterek, ilaçların da yetersiz kalması üzerine beyin pili ameliyatı olmaya karar verdiğini dile getirdi.
Özgül, “Bu ameliyat konusunu ilk günden beri biliyordum aslında ama daha hazır olmadığımı düşünüyorum. Keşke daha önce gelseydim.” diyerek, şunları kaydetti:
“Mucize gibi. Hiç bu kadar iyi olabileceğimi düşünmemiştim. Gün içerisinde ilacın yetmediği durumlarda görülen sıkıntılar bitti. Artık hiçbir zaman enerjimin düştüğünü görmüyorum. Bu bir kesin tedavi değil ama müthiş bir çözüm. Hayat kalitesini artıran önemli bir çözüm. Bu sayede normal bir hayat sürecek seviyeye geliyorsun.”
“Beyin pili en iyi tıbbi tedaviden daha da iyi bir yöntem”
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, parkinsonun beyinde dopamin denilen maddenin eksilmesiyle gelişen, kronik ve ilerleyici bir hastalık olduğunu söyledi.
Ali Zırh, parkinsonu önlemek için çok fazla önerilerinin olmadığını dile getirerek, “Herkes ne kadar aktif olursa o kadar iyi. Zaten hareketsizlik bu hastalığın en sevdiği bulgulardan biri. Dolayısıyla parkinson olsun ya da olmasın herkesin mümkün olduğu kadar aktif ve dinamik olması, sosyal yaşantısını aktif tutmaya çalışması olumlu etki yapacaktır.” dedi.
Hastalığın başlangıçta ilaçla tedavi edildiğini, genelde de hastaların ilaca iyi cevap verdiklerini aktaran Zırh, ancak ilaç tedavisine iyi cevap verenlerin zaman içinde sorun yaşadıklarını ve bu nedenle hastalara bazı cerrahi girişimler uyguladıklarını aktardı.
Zırh, bunlardan birinin de beyin pili tedavisi olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Beyin pili hastalara en çok yarayan, ilaç tedavisini en çok taklit eden, hatta birçok çalışmaya göre en iyi tıbbi tedaviden daha da iyi olan bir yöntem. Toplam 4 saatlik bir sürede ameliyat bitmiş oluyor ve ameliyatın bitmesi yeni bir sürecin başladığı anlamına geliyor. Beyin pili ameliyatını hastalığın saatini geri almak şeklinde tanımlamak istiyorum.”