Yaşlanmanın biyolojik süreçlerini anlamak, daha uzun yaşamamıza ve daha sonraki yaşamlarımızda daha sağlıklı kalmamıza yardımcı olabilir. Yeni bir çalışma, beynimizin yaşlanma hızı ile beslenmemizdeki besinler arasında bağlantı bulundu.
Investigating nutrient biomarkers of healthy brain aging: a multimodal brain imaging study
Illinois Üniversitesi ve Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nden araştırmacılar, yaşları 65 ile 75 arasında olan 100 gönüllünün besin alımına göre beyin taramalarını haritalandırdılar ve belirli diyetler ile daha yavaş beyin yaşlanması arasındaki bağlantıları aradılar.
Beyin yaşlanmasının iki farklı tipi belirlendi
Yağ asidi profilleri gibi belirli besin biyobelirteçlerini araştıran ekip, daha yavaş yaşlanma, Akdeniz diyetinden alacağınıza benzer besin alımıyla ilişkilendirildi.
Daha da önemlisi, araştırmacılar çalışma katılımcılarının diyetleri hakkında rapor vermelerine güvenmediler. Bunun yerine, besin biyobelirteçlerini aramak için kan örneklerini analiz ettiler:
Scientists Reveal Key Nutrients That Might Slow Brain Aging
Balık ve zeytinyağındakiler gibi yağ asitleri ve ıspanak ve bademde bulunan E vitamini gibi antioksidanların yanı sıra havuç ve balkabağında bulunan karotenoidler ve bitki pigmentlerinin daha önce antioksidanları düşürdüğü tespit edilen faydalı biyobelirteçler arasındaydı. Vücuttaki iltihaplanmayı giderir ve hücreleri hasardan korur. Bu araştırmada daha yavaş yaşlanmayla ilişkilendirilen bir diğer faydalı biyobelirteç, yumurta sarısında, sakatatlarda ve çiğ soya fasulyesinde yüksek konsantrasyonlarda bulunan kolindir.
Araştırmacılar beyin yaşlanmasını hem MRI beyin taramaları hem de bilişsel değerlendirmeler yoluyla değerlendirdi. Bu yaklaşım çifti, nöron konfigürasyonunun daha ince ayrıntılarının yanı sıra pratik zihinsel çevikliğin bir resmini verdi.
Beslenmenin beynin yaşlanmasında önemli bir rol oynadığına dair kanıtlar artık artıyor ve her yeni çalışma, beynimizin vücudun diğer bölümleri ve işlevleriyle nasıl yakından bağlantılı olduğu hakkında daha fazla bilgi sağlamaya yardımcı oluyor.
Yediğimiz şeylerde yapılacak basit ayarlamaların Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olacağı kaydedildi.