Boston kentinde düzenlenen Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları konferansında konuşan Cambridge Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü’nde görevli Profesör Magdalena Zernicka-Goetz dikkat çekici bir bilimsel adımın atıldığını duyurdu.
NATURE / Embryo model completes gastrulation to neurulation and organogenesis
Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, bir beyin, atan bir kalp ve vücudun diğer tüm organlarının temellerini oluşturan fare kök hücrelerinden model embriyolar yarattılar – yaşamın ilk aşamalarını yeniden yaratmak için yeni bir yol.
Profesör Magdalena Zernicka-Goetz liderliğindeki ekip , embriyo modelini yumurta veya sperm olmadan geliştirdi ve bunun yerine, vücuttaki hemen hemen her hücre tipine dönüşebilen vücudun ana hücreleri olan kök hücreleri kullandı.
Araştırmacılar, erken memeli gelişiminde bulunan üç tür kök hücreyi etkileşime başladıkları noktaya kadar yönlendirerek laboratuvardaki doğal süreçleri taklit ettiler. Araştırmacılar, belirli bir gen setinin ifadesini uyararak ve etkileşimleri için benzersiz bir ortam oluşturarak, kök hücrelerin birbirleriyle “konuşmasını” sağlayabildiler.
Kök hücreler, atan kalplere ve beynin temellerine ve ayrıca embriyonun geliştiği ve ilk haftalarında besin aldığı yolk kesesine sahip olana kadar birbirini izleyen gelişim aşamalarından geçen yapılar halinde kendi kendilerine organize oldular. Diğer sentetik embriyolardan farklı olarak, Cambridge tarafından geliştirilen modeller, ön kısım da dahil olmak üzere tüm beynin gelişmeye başladığı noktaya ulaştı.
Bu, diğer herhangi bir kök hücre türevli modelde elde edilenden daha ileri bir gelişme noktasıdır.
tamamı için kaynağa bknz