Ana Sayfa Manşet Beynin Her Anının Üç Kopyasını Sakladığı Bulundu

Beynin Her Anının Üç Kopyasını Sakladığı Bulundu

Beynin yedekliliklere sahip bir bilgisayar sistemi gibi, tek bir anıyı saklamak için üç farklı nöron seti kullandığını ortaya koydu. Bu bulgu bir gün travma geçirmiş kişilerdeki acı dolu anıları yumuşatmaya yardımcı olabilir.

Basel Üniversitesi’ndeki Biozentrum’daki araştırmacılar, farelerin beyinlerini görüntüleyerek yeni bir anı oluştuğunda ne olduğunu izleyebildiler.

Divergent recruitment of developmentally defined neuronal ensembles supports memory Dynamics

Araştırmacıların keşfettikleri şey, kemirgen beyinlerinin anıyı kaydetmek için üç farklı nöron setini harekete geçirdiğiydi. İlki erken doğan nöronlar olarak bilinir ve bir fetüs büyürken en erken gelişenlerdir. Spektrumun diğer ucunda embriyonik gelişimin geç dönemlerinde ortaya çıkan geç doğan nöronlar vardır. Bunların arasında, rahimdeki büyümenin tam ortasında bir yerde oluşan nöronlar vardır.

Görüntüleme çalışması, yeni hafızanın erken doğan nöronlarda depolandığında, başlangıçta geri çağrılmasının zor olduğunu, ancak zaman geçtikçe güçlendiğini ortaya koydu.

Öte yandan, geç doğan nöronlarda depolanan hafızanın kopyası başlangıçta çok güçlüydü, ancak zamanla beyin tarafından erişilemez hale gelene kadar zayıfladı. Ortada, hafıza kopyası diğer nöron gruplarından herhangi biriyle karşılaştırıldığında daha yüksek bir stabilite gösterdi.

Biozentrum’daki araştırma grubunun başkanı Flavio Donato, “Beynin hafızayla karşı karşıya olduğu zorluk oldukça etkileyici. Bir yandan, içinde yaşadığımız dünyayı anlamamıza yardımcı olmak için geçmişte ne olduğunu hatırlamalı. Öte yandan, etrafımızda meydana gelen değişikliklere uyum sağlaması gerekiyor ve hafızalarımız da geleceğimiz için uygun seçimler yapmamıza yardımcı olmak için uyum sağlamalı.”

Araştırmacılar, “yeni anlayışlarıyla, hafızaların nasıl oluştuğunu ve erişildiğini daha derinlemesine inceleyebildiler. Burada belirtmek önemlidir ki, çalışma fareler üzerinde yürütülmüş olsa da, beyinleri genellikle sinirbilimde bizimkine bir vekil olarak kullanılır çünkü kortekslerinde 75 farklı hücre tipi vardır ve bu da insanlarla aynıdır. Yine de bu noktadaki sonuçlar fareye özgüdür.”

Bununla birlikte, araştırmacılar çalışmalarının travmatik bir olaydan zarar görmüş kişilerin tedavisi için çıkarımlar yapabileceğini düşünüyorlar.

Kveim ve ekibi tarafından yürütülen çalışmayla bu esnekliğin anlaşılması, bilim insanlarının bir gün insanların sonsuza dek kaybettiklerini düşündükleri anılara nasıl erişebileceklerini veya günlük hayata patolojik bir şekilde müdahale eden acı dolu anıları nasıl susturabileceklerini anlamalarına yardımcı olabilir.

The brain creates three copies for a single memory 

A new study now published in Science reveals that the memory for a specific experience is stored in multiple parallel “copies”. These are preserved for varying durations, modified to certain degrees, and sometimes deleted over time, report researchers at the University of Basel.