Bilim insanları Alzheimer hastalığına yakalanma riskimizi neyin artırdığı veya azalttığı hakkında her geçen gün daha fazla şey öğreniyorlarlar. Risk faktörlerinden biri de Batı dünyasında alıştığımız diyet gibi görünüyor.
Daha önce yapılan 38 çalışmayı inceleyen bilim adamları, hafif ila orta dereceli hastalık vakalarında Alzheimer gelişimi için bir risk faktörü olarak Batı diyet modelini tanımladı.
Beslenme alzheimerdan koruyucu bir faktör
Öte yandan, hafif ve orta dereceli Alzheimer hastalığında ise Akdeniz diyeti, ketojenik diyet ve omega-3 yağ asitleri ve probiyotikler içeren diyet takviyesi, hastalığa karşı koruma sağladı.
Çin’deki çeşitli kurumlardaki araştırmacılar, diyet değişikliklerinin Alzheimer ve diğer bunama türlerini geliştirme riskini azaltmanın ve bunun bilişsel yeteneklerimize verdiği zararı sınırlamanın bir yolu olabileceğini öne sürüyor.
Araştırmacılar, “Belirli beslenme müdahaleleri Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir ve bilişsel işlevi ve yaşam kalitesini iyileştirebilir.”
Diyet seçimi iltihaplanmayı etkilemede kilit nokta olabilir
Araştırmaya göre, diyet seçimlerinin iltihaplanmayı etkileme şekli burada kilit nokta olabilir. Doymuş yağ, şeker ve tuz açısından yüksek Batı diyetleri vücudumuzu ekstra stres altına sokabilir ve bu da bizi bir şekilde bunamaya karşı daha savunmasız hale getirir.
Akdeniz diyetinin tam tahıllar, meyveler, sebzeler ve deniz ürünleri bakımından zenginken, ketojenik diyet çok spesifik, yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı bir yemek yeme yaklaşımı olduğunu kaydeden araştırmacılar, keto diyetinin ise sağlık açısından risk taşıdığını ve bir doktora danışılarak kullanılması gerektigi uyarısında bulundular.
50 milyondan fazla insanı etkileyen demans giderek artıyor
Demansın 2020 itibariyle dünya çapında 50 milyondan fazla insanı etkilediğini ve bu sayının da giderek artığını belirten araştırmacılar, “tedavi arayışı devam ederken riski azaltmanın yollarını bulmak önemli bir fark yaratabilir. Diyetin Alzheimer hastalığı ve rol oynayan mekanizmalarla nasıl bağlantılı olduğunu anlamak için çalışmalar devam ediyor. Sonuçlar, beslenme müdahalelerinin Alzheimer hastalığının ilerleme hızını yavaşlatabildiğini, bilişsel işlevi iyileştirebildiğini ve bu hastaların yaşam kalitesini iyileştirebildiğini gösterdi” diyerek, beslenme ve Alzheimer hastalığı arasındaki ilişki hakkında daha derin bir çalışma yapılması gerektigini belirttiler.