Uluslararası bir araştırma grubu, beyinde kaygı belirtilerini yönlendirmekten sorumlu olan belirli bir geni başarıyla saptadı.
Önemli bir şekilde, bu genin değiştirilmesinin kaygı düzeylerini düşürdüğü ve kaygı bozukluklarını hedef alan ilaç tedavisi için umut verici yeni bir yol sunduğu gösterilmiştir.
Her 4 kişiden 1’ini hayatında en az bir kez etkileyen anksiyete bozuklukları oldukça yaygındır.
Şiddetli psikolojik sıkıntı, amigdala nöronlarındaki genetik, biyokimyasal ve yapısal değişiklikleri harekete geçirebilir – beynin stres tarafından üretilen kaygı ile ilişkili kısmı. Bu, panik ataklar ve travma sonrası stres bozukluğu dahil olmak üzere anksiyete bozukluklarının gelişmesine yol açabilir.
Bristol ve Exeter Üniversitelerinden ekiplerin öncülük ettiği çığır açan çalışmada, bilim insanları beyindeki kaygının temelini oluşturan moleküler olayları belirlemeye çalıştılar. Hayvan modellerinde miRNA olarak bilinen bir grup moleküle odaklandılar. İnsan beyninde de bulunan bu önemli molekül grubu, amigdaladaki hücresel süreçleri kontrol eden çok sayıda hedef proteini düzenler.
Akut stresin ardından ekip, bir fare amigdalasında miR483-5p adı verilen bir tür molekülün artan miktarını buldu. Daha da önemlisi, ekip, artan miR483-5p’nin başka bir gen olan Pgap2’nin ifadesini bastırdığını ve bunun da beyindeki nöronal morfolojideki değişiklikleri ve kaygı ile ilişkili davranışları yönlendirdiğini gösterdi.
Araştırmacılar birlikte, miR-483-5p’nin kaygıyı azaltmak için stres kaynaklı amigdala değişikliklerini dengeleyen moleküler bir fren görevi gördüğünü gösterdi.
Beynin strese verdiği yanıtı düzenlediği yeni bir amigdala miR483-5p/Pgap2 yolunun keşfi, anksiyete bozuklukları için bu yolu geliştirecek yeni, daha güçlü ve çok ihtiyaç duyulan tedavilerin keşfine yönelik ilk basamaktır.
miR-483-5p offsets functional and behavioural effects of stress in male mice through synapse-targeted repression of Pgap2 in the basolateral amygdala
Here we show that miR-483-5p in the amygdala of male mice counterbalances the structural, functional and behavioural consequences of stress to promote a reduction in anxiety-like behaviour. Upon stress, miR-483-5p is upregulated in the synaptic compartment of amygdala neurons and directly represses three stress-associated genes: Pgap2, Gpx3 and Macf1.
Upregulation of miR-483-5p leads to selective contraction of distal parts of the dendritic arbour and conversion of immature filopodia into mature, mushroom-like dendritic spines.
Consistent with its role in reducing the stress response, upregulation of miR-483-5p in the basolateral amygdala produces a reduction in anxiety-like behaviour. Stress-induced neuromorphological and behavioural effects of miR-483-5p can be recapitulated by shRNA mediated suppression of Pgap2 and prevented by simultaneous overexpression of miR-483-5p-resistant Pgap2. Our results demonstrate that miR-483-5p is sufficient to confer a reduction in anxiety-like behaviour and point to miR-483-5p-mediated repression of Pgap2 as a critical cellular event offsetting the functional and behavioural consequences of psychological stress.