Ana Sayfa Tıp&Sağlık Bilim insanları arazi kullanımı değişikliklerinin COVID-19 gibi zoonotik hastalıkların evrimini tetikleyebileceğinden korkuyor

Bilim insanları arazi kullanımı değişikliklerinin COVID-19 gibi zoonotik hastalıkların evrimini tetikleyebileceğinden korkuyor

İnsanlar, yarasaların zoonotik hastalıkları bulaştırabileceği sıcak noktalar yaratıyor / NG

İnsan yerleşimleri vahşi yaşam habitatına giderek daha da yaklaştıkça, ormanlık alanların yerini geliştirme ve tarım arazileri alırken, bilim adamları bu arazi kullanımı değişikliklerinin COVID-19 gibi zoonotik hastalıkların evrimini tetikleyebileceğinden korkuyor. Bazı bilim insanlarına göre, dramatik dönüşümler görmüş ve büyük yarasa popülasyonlarına ev sahipliği yapan alanlar, bir sonraki koronavirüs pandemisinin başlangıç ​​noktası olabilir.

Bilim adamları yarasalarda gizlenen yeni bir virüs keşfetti: Benzer patojenler üç insandan birini öldürüyor / Dailymail

  • Kiwira virüsü Afrika ülkeleri Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki yarasalarda bulundu.
  • Bir tür hantavirüs olan virüsün insanlar için bir tehdit oluşturup oluşturmadığı bilinmiyor.
  • Bir hantavirüs olan Sin Nombre virüsü insanlara aktarılırsa üçte birini öldürebilir
  • İngiltere’nin salgınla mücadele laboratuvarının çökmeye terk edildiğinin ortaya çıkmasının ardından geldi. 

Kiwira Virus, a Newfound Hantavirus Discovered in Free-tailed Bats (Molossidae) in East and Central Africa

Hantavirüs Hastalıkları / Sağlık Bakanlığı

Hantavirüsler esas olarak kemirgenler tarafından yayılan bir virüs ailesidir ve dünya çapında insanlarda çeşitli hastalık sendromlarına neden olabilirler.

Hantavirüs Hastalıkları viral enfeksiyonlarına Hemorajik Ateş Renal Sendromu (HFRS) ve Hantavirüs Pulmoner Sendromu (HPS) önemli örneklerindendir. Amerika’daki hantavirüsler “Yeni Dünya” hantavirüsleri olarak bilinir ve hantavirüs pulmoner sendromuna (HPS) neden olurlar. “Eski Dünya” hantavirüsleri olarak bilinen diğer hantavirüsler çoğunlukla Avrupa ve Asya’da bulunur ve Hemorajik Ateş Renal Sendromu(HFRS)  nedenidirler.

Bulaşma

İnsan hantavirüs enfeksiyonu vakaları, genellikle virüsün spesifik kemirgen konakçıları için uygun bir yaşam alanı olan kırsal alanlarda ortaya çıkar. Yerleşim alanları etrafında kemirgenlerin yaşayabileceği evler, ahırlar, barakalar v.b insanların virüse maruz kalabileceği potansiyel yerlerdir. Hantavirüs çeşitli kemirgen türleri vasıtasıyla taşınır.

Hastalığın bulaşması hastalıklı kemirgenlerin dışkısı, idrarı veya salyasıyla doğrudan temas yoluyla olmakta ya da bu hastalıklı kemirgenlerin ifrazatlarının hava yoluyla solunmasıyla meydana gelmektedir. Kemirgen tarafından ısırılmakla, virüs o kişiye bulaşabilir, ancak bu nadir görülür. Hastaya dokunmakla da virüsün bulaşmadığı bilinmekle beraber, Şili ve Arjantin’de, Andes virüsü adı verilen bir tür hantavirüsle enfekte bir kişinin yakın temaslıları arasında kişiden kişiye bulaşma vakaları meydana gelmiştir.

Belirtiler

Az sayıda HPS vakası nedeniyle, “inkübasyon süresi” kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, sınırlı bilgiye dayanarak, maruziyetten sonra 1 ila 8 hafta arasında semptomlar gelişebilir. Erken belirtiler; yorgunluk, ateş ve özellikle büyük kas gruplarında – uyluk, kalça, sırt ve bazen omuzlar- görülen kas ağrılarını içerir. Baş ağrısı, baş dönmesi, titreme ve bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi abdominal sorunlar da olabilir. Tüm HPS hastalarının yaklaşık yarısı bu semptomları yaşar. Hastalığın ilk aşamasından 4 ila 10 gün sonra, HPS’nin geç belirtileri ortaya çıkar. Bunlar, öksürük ve akciğer ödemi yüzünden nefes almada zorluklardır. HPS ölümcül olabilir. Ölüm oranı% 38’dir.

HFRS, damar çeperinin hasar gördüğü viral bir hastalıktır; damar geçirgenliğinin artmasına, hipertansiyona, hemorajik (kanamalı) belirtilere ve şoka sebebiyet verir. Hemorajik Ateş Renal Sendromu’nda oligüri (idrar miktarında azalma) ile böbrek yetmezliği görülmesi karakteristiktir. HFRS Sendromu vakaların ölüm oranı %15 civarındadır.

Tanı ve Tedavi

Hantavirüs enfeksiyonu için spesifik bir tedavi veya aşı yoktur. Ateş, kas ağrıları ve yorgunluk gibi erken belirtiler griple kolayca karışabildiğinden, sadece birkaç gün önce enfekte olmuş bir kişide HPS’yi teşhis etmek zordur. Bununla birlikte, birey ateş, yorgunluk ve nefes darlığı yaşıyorsa ve potansiyel kemirgen maruziyeti öyküsü varsa, HPS’yi şiddetle düşündürür. Birey bu semptomları yaşıyorsa, derhal tıbbi yardım almalı ve potansiyel kemirgen maruziyetinden bahsetmelidir. Daha önce gözlemlenen, Yeni Dünya Hantavirüslerinden HPS gelişen hastalar tamamen iyileşmiştir. İnsanlarda kronik enfeksiyon tespit edilmemiştir. Bazı hastalarda beklenenden daha uzun iyileşme süreleri görülmüştür, ancak virüsün hasta üzerinde kalıcı etkiler bıraktığı gösterilmemiştir.

Yolcular için Risk

Coğrafi dağılım kemirgenlerde dünya çapında görülmektedir. Tüm yolcuların hastalığa yakalanma riski çok az olsa da kemirgenlerin çokça bulunduğu ortamlarda bulunan ve bunlarla temasın olduğu durumlarda yolcular risk altındadır.

Korunma

Kemirgenlerle ve bu hayvanların ifrazatlarıyla (dışkı, salgı ve idrar gibi) temastan kaçınılmalıdır.

Endemik bölgelere giden ve kemirgenlerle temasa maruz kalabilecek, mesleği gereği seyahat edenler, kamp yapanlar, gezginler kemirgenleri çadırlarından ve konakladıkları yerlerden uzak tutacak önlemler almalı ve yiyeceklerini kemirgenlerden kaynaklanabilecek herhangi bir bulaşma olmaması için kemirgenlere karşı korumalıdır.

Seyahat Dönüşü Öneriler

Enfekte bireyler erken tanınırsa ve yoğun bakım ünitesinde tıbbi bakım alırlarsa, sonuç daha iyi olmaktadır. Bu nedenle, kemirgenlere maruziyet söz konusuysa ve ateş, kas ağrıları ve şiddetli nefes darlığı semptomlarınız varsa, derhal doktorunuza başvurunuz.

Seyahatiniz hakkında ve kemirgenlere maruziyetiniz söz konusuysa mutlaka bilgi veriniz.