Depresyon için umut verici yeni bir terapi, mevcut altın standart olan BDT’den hem daha etkili hem de daha uygun maliyetli olabileceğini düşündüren ilk sonuçları ortaya koydu.
Exeter Üniversitesi tarafından yürütülen ve Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırma Enstitüsü (NIHR) tarafından desteklenen bir pilot çalışmasında, Artırılmış Depresyon Terapisinin (ADepT) depresyon tedavisinde büyük bir ilerlemeyi temsil edebileceğini ortaya çıkardı.
Depresyonun temel bir özelliği anhedonia (ilgi veya zevkin azalması) ve refah bozukluklarıdır, ancak BDT gibi mevcut depresyon psikoterapileri bu bileşenleri yeterince hedefleyememektedir. ADepT, depresif semptomları azaltmaya olduğu kadar refahı artırmaya da önem vermek üzere geliştirildi.
ADepT’nin etkilerini değerlendiren ilk pilot randomize kontrollü çalışmaya, orta ila şiddetli depresyonu olan ve anhedoni özellikleri sergileyen 82 yetişkin katıldı ve öncelikle Devon, Birleşik Krallık’taki NHS Konuşma Terapisi (eski adıyla Psikolojik Terapiye Erişimi İyileştirme olarak biliniyordu) hizmet bekleme listelerinden alındı.
Katılımcılar, Exeter Üniversitesi AccEPT kliniğinde verilen ve Devon Partnership NHS Trust, Exeter Akademik Temel Bakım İşbirliği (APEx) ve Exeter Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından desteklenen 20 ayrı ADepT veya CBT oturumuna rastgele atandılar. Katılımcılar, pilot uygulamanın başlangıcında ve altı, 12 ve 18 ay sonra araştırmacılar tarafından değerlendirildi.
Sonuçlar, ADepT’nin tedavinin sonunda ve uzun vadeli takipte refahı artırma ve depresyonu azaltma konusunda BDT’den kesinlikle daha kötü olmadığını ve ondan daha iyi olma potansiyelini gösterdiğini ortaya koydu. Sonuçlar aynı zamanda ADepT’nin uygun maliyetli olduğunu, CBT ile aynı maliyete sahip olduğunu ancak yaşam kalitesinde daha fazla kazanım sağladığını ortaya koydu.
Bu bulgular daha sonraki kesin bir denemede tekrarlanabilirse, ADepT’nin sağlık bakım ortamlarında hem klinik hem de ekonomik faydalara sahip olabileceği öne sürülecek.
ADepT aynı zamanda mevcut BDT terapistlerinin minimum ek eğitimle bunu sunabilecekleri şekilde tasarlandı.
Araştırmayı yürüten Exeter Üniversitesi’nden Klinik Psikoloji Profesörü Barney Dunn, “Depresyon yaygındır ve küresel engelliliğe önemli bir katkıda bulunmaktadır, bu da büyük sosyal ve ekonomik maliyetlere neden olmaktadır. BDT gibi mevcut en iyi tedavilerimiz sırasında insanların yalnızca yüzde 60’ı iyileşecek ve bunların yaklaşık yarısı iki yıl içinde nüksetecek. ADepT’de, danışanlarımızı, depresif ruh halleriyle birlikte iyi yaşamayı öğrenmeyi hedefleyerek, yaşadıkları zorluklara yeni bir bakış açısı kazanmaya teşvik ediyoruz. Temel amaç, danışanların temel yaşam alanlarında kendileri için neyin önemli olduğunu belirlemelerine, bu değerlere uygun bir yaşam sürmeye yönelik adımlar atmalarına ve bunu yaparken fırsatları değerlendirmelerine ve zorlukları yönetmelerine yardımcı olarak iyi deneyimler yaşamalarına yardımcı olmaktır.”