Wake Forest Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, katı tümörleri tedavide ilaç taşınmasını daha etkili hale getiren yeni bir nanoparçacık geliştirdi. Katı (solid) tümörler beyin, boyun, kolon ve meme kanseri gibi kanser türlerinde görülebiliyor ve tedavileri çok zorlu olabiliyor . Oğuz Sezgin / Gerçek Bilim
Wake Forest Üniversitesi Tıp Fakültesi Kanser Biyolojisi’nden Doç.Dr. Xin Ming ve ekibi beyin, boyun, kolon ve meme kanseri modellerinde anti tümör tepkisi oluşturan ARL67156 molekülünü taşımak için nanoparçacık kullanarak hayatta kalma oranını yükseltti.
Araştırma Science Translational Medicine dergisinde yayınlandı.
Son yıllarda immünoterapi kanser tedavisine dönüştürülse de hastaların ancak %20 kadarı tedaviye cevap veriyor. “Çoğu katı tümörler zayıf mikro ortamda bulunduklarından, bu onları geleneksel kanser tedavilerine karşı tepkisiz yapıyor. Bu çalışma sayesinde nanoparçacık tedavisinin umut verici olduğunu gösteriyor,” diyor Ming. Ming’e göre tümörlerde enerji taşıyan ATP(adenozin trifosfat)molekülü seviyeleri yüksek olduğundan, anti-kanser ilaçları tümörlerden salgılanan bir dizi enzim nedeniyle adenozine bozunuyor. Tümör mikroortamında adenozin bulunması tedavide zayıf tepkiyle ilişkilendirilebilir. ARL67156 gibi bileşiklerin yetersiz fiziko-kimyasal özelliklerinden dolayı tek başına solid tümörlere giremiyor. Buna karşın, nanoparçacığın tasarımı sayesinde ARL67156 solid tümörlerde birikerek salınımı mümkün oluyor. Bilim insanları yeni araştırmada nanoparçacığı kullanarak ARL67156’yı yani ATP’nin adenozine degradasyonunu engelleyen enzim inhibitörünü tümöre ulaştırdı. Nanoparçacık belli başlı fare tümör modellerinde test edildi. “Nanoilacın tümör büyümesini önemli ölçüde baskılayarak, ömrü uzattığını bulduk,” diyor Ming.
İmmünoterapi de Denendi
Sonrasında araştırmacılar, genel immünoterapi anti-PD-1 antibadi kombinasyonuyla çalıştı. Araştırmacılar bu tedavinin çok iyi işlediğini ve PD-1 terapisiyle çok iyi bir sinerji kurduğunu ifade ediyor. Son olarak bilim insanları, kolon veya meme kanseri hastalarından alınan in-vitro üç boyutlu modellerde nano ilacı denedi. Yapılan denemelerde benzer etkiler görüldü, anti-kanser immün tepkisiyle beraber tümör hücresi ölümü arttı.
“Araştırmamızda nanoparçacık tedavisinin insanlarda kanser tedavisinde kullanılma potansiyeli olduğu ve ayrıca mevcut tedavinin etkisini de arttırabileceği gösteriliyor. Elde ettiğimiz bulgular daha fazla araştırmayı garantiliyor,” Ming.
Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2022-06-scientists-nanoparticle-solid-tumors.html
Araştırma Referansı: Chengqiong Mao et al, Delivery of an ectonucleotidase inhibitor with ROS-responsive nanoparticles overcomes adenosine-mediated cancer immunosuppression, Science Translational Medicine (2022). DOI: 10.1126/scitranslmed.abh1261
https://www.gercekbilim.com/bilim-insanlari-kati-tumorlerle-savas-icin-nanoparcacik-gelistirdi/ .