Bilim insanları, bir maymunun retinasındaki deliği kapatmak için insan kök hücrelerini başarıyla kullanarak, primatın görme yeteneğini geri kazandırdılar ve yaşa bağlı görme kaybının tedavisi arayışında başarılı bir adım attılar.
Bu ay Stem Cell Reports dergisinde yayınlanan bir çalışmada ayrıntılı olarak açıklandığı üzere , Japonya’daki Kobe City Göz Hastanesi’nde Michiko Mandai liderliğindeki ekip, yaşlanmayla ilişkili bir göz rahatsızlığı olan makula deliğini düzeltmeye odaklandı. Yaşlandıkça, insan göz kürelerini dolduran ve yuvarlak şekillerini koruyan jel benzeri sıvı olan vitreus, retinadan uzaklaşır ve bu da bazen makulada yırtılmaya neden olur.
Transplantation of human pluripotent stem cell-derived retinal sheet in a primate model of macular hole
Böylece, maküla delikleri zamanla görüşün bulanıklaşmasına ve azalmasına neden olur ve New Scientist’in belirttiği gibi , yalnızca vakaların yaklaşık %90’ında bir seçenek olan mevcut çözümlerin bir bedeli vardır: çevresel görüş kaybı. Maküla deliklerini tedavi etmek için doktorlar retinanın dış kenarlarındaki hücreleri ortaya aktarırlar. Ancak, gözün dış kenarlarındaki hücreleri çalıyorsanız, çevresel görüş boşlukları kaçınılmazdır. Ayrıca gözyaşlarının tekrar oluştuğu da bilinmektedir .
Stem cell transplant gives hope for treating age-related sight loss
Bu yüzden araştırmacılar sorunu onarmak için kök hücre implantasyonuyla ilgileniyorlar . Makula deliğini gözde bulunan sınırlı hücrelerle yamamak yerine, kök hücreler tamamen yeni hücreler tanıtma seçeneğini sunuyor.
Bilim insanları, çalışmalarında öncelikle insan embriyosundan elde edilen retina hücresi öncüllerinden oluşan bir tabakayı büyüttüler.
Daha sonra bu hücreler , görme testlerini geçmekte zorluk çeken, makula deliği rahatsızlığı bulunan bir kar maymununun sağ retinasına nakledildi .
Altı ay sonra bilim insanları maymunun görme yeteneğini tekrar test ettiler. Nakilden önce maymun, bir dizi testte bakışlarını noktaların sadece %1,5’ine odaklayabiliyordu. Ancak naklin üzerinden altı ay geçtikten sonra primat, üç testte gözünün bakışını noktaların %11 ila %26’sı arasında odaklayabildi, belirgin bir gelişme gerçekleşti. tamamı için kaynağa bknz.