Yakın zamanda yayınlanan araştırmamız, daha kısa uyku ve daha geç yatma saatlerinin, beynin stresle başa çıkma ve olumsuz duyguları kontrol etme açısından önemli olan kısımlarında potansiyel olarak zararlı işlevsel değişikliklerle bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.
Socioeconomic factors, sleep timing and duration, and amygdala resting-state functional connectivity in children
Ekonomik kaynakları düşük olan ailelerin çocukları risk altında
Nörobilimciler sosyoekonomik dezavantajların çocuklarda uyku sağlığını ve beyin gelişimini nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için New York’ta yaşayan, sosyoekonomik açıdan farklı ailelerden gelen 5-9 yaş arası 94 çocuğu çalışmaya aldı. Katılımcı ailelerin yaklaşık yüzde 30’unun geliri ABD yoksulluk sınırının altındaydı.
Ekip, ebeveynlerden çocuklarının uyku ortamını, aile rutinlerinin tutarlılığını ve çocuklarının yatma ve uyanma saatlerini bildirmelerini istedi. Ayrıca çocuklara, amigdala adı verilen beyin bölgesinin boyutunu ve beynin diğer bölgeleriyle olan bağlantılarının gücünü analiz etmek için beyinlerinin manyetik rezonans görüntüleme taramasını yapıldı.
Amigdala, duyguların işlenmesinde ve kişinin yaşadığı olumsuz duygu miktarında kritik bir rol oynar.
Yaşamın erken dönemlerinde yaşanan sıkıntılar amigdalanın çalışma şeklini etkileyebilir.
Ekonomik kaynakları düşük olan ailelerdeki çocukların, ekonomik kaynakları daha yüksek olan ailelerdeki çocuklara kıyasla geceleri daha az uyuduklarını ve daha geç uyuduklarını tespit ettik.**
Buna karşılık, daha kısa uyku ve daha geç uykuya dalma, amigdala boyutunun azalması ve amigdala ile diğer duygu işleyen beyin bölgeleri arasındaki bağlantıların zayıflamasıyla ilişkilendirildi.
Socioeconomic factors, sleep timing and duration, and amygdala resting-state functional connectivity in children
Sosyoekonomik dezavantaj, uyku süresi ve zamanlaması ile amigdala büyüklüğü ve bağlantısı arasındaki bağlantı, 5 yaşındaki çocuklarda bile bulundu.
Araştırmacılar “sonuçlarımız, duygu işlemeyle ilgili beyin bölgelerinin işleyişinde uykunun hem miktarının hem de zamanlamasının önemli olduğunu göstermektedir.”
Uykunun önemi
- Yeterli uyku almamak, zihinsel sağlık sorunları geliştirme riskini artırır ve akademik başarıya engel olur.
- Az uyku, çocukların stresle baş etmelerini ve duygularını yönetmelerini zorlaştırabilir.
- Düşük sosyoekonomik kaynaklara sahip ailelerin veya mahallelerin çocukları, kısmen çevrelerinin uyku sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı, strese bağlı ruh sağlığı sorunları açısından yüksek risk altında olabilir.
- Çocukluk döneminde beyin hızlı bir şekilde gelişir.
- Bu nedenle çocukluk deneyimlerinin beyin fonksiyonları üzerinde ömür boyu sürecek etkileri olabilir. Çocukluktan gelen sorunlar yaşam boyu devam edebilir.
Bulgularımız, tüm ailelerin çocuklarına yetecek kadar ekonomik kaynağa sahip olmalarını sağlamanın önemini güçlendiriyor.
Araştırmalar, ihtiyaç sahibi ailelere sağlanan gelir desteklerinin, çocukların beyin fonksiyonlarının yanı sıra ruh sağlığı ve akademik sonuçlarını da desteklemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.