Ana Sayfa Tıp&Sağlık Bilim İnsanları Yapay Tatlandırıcının Ekosistemi Bozan Potansiyelini Ortaya Çıkardı

Bilim İnsanları Yapay Tatlandırıcının Ekosistemi Bozan Potansiyelini Ortaya Çıkardı

Yeni araştırmalar sukralozun çevresel etkilerini araştırıyor, sudaki mikrobiyal popülasyonları bozma potansiyelini gösteriyor ve tam etkisini değerlendirmek için daha fazla araştırmaya duyulan ihtiyacı vurguluyor.

Sucralose (C12H19Cl3O8) impact on microbial activity in estuarine and freshwater marsh soils

Bilimsel araştırmalar, insan vücudunun pek çok sıfır kalorili yiyecek ve içecekte bulunan yapay tatlandırıcı olan sukralozu parçalayamayacağını iyice ortaya koymuştur. Sukraloz, stabilitesi nedeniyle atık su arıtma proseslerinden geçebilmektedir ve dolayısıyla içme suyu ve su ekosistemlerinde bulunmaktadır.

Florida Üniversitesi’nin Whitney Deniz Biyolojisi Laboratuvarı’nda yardımcı araştırma bilimcisi olan Tracey Schafer, “Sükraloz’u parçalayamıyoruz ve pek çok mikroorganizma da onu parçalayamıyor çünkü bu, kolayca bozunmayan, gerçekten dayanıklı bir molekül. Dolayısıyla bunun çevreyi nasıl etkilediği ve bunun mikrobiyal topluluklarımızı etkileyebilecek bir şey olup olmadığı konusunda pek çok soru var”

Araştırmacılar Florida’nın Marineland kentindeki bir tatlı su alanından ve acı su alanından toprak ve su topladılar.

St. Augustine laboratuvarlarında numuneleri farklı sukraloz konsantrasyonlarına maruz bıraktılar ve iki ayrı zaman çalışmasında fotosentezi ve mikrobiyal solunumu ölçtüler: Bir gün  her dört ve altı saatte bir,  beş gün boyunca da her 24 saatte bir ölçüm yapıldı.

Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında tatlı su siyanobakterilerinin konsantrasyonu, numuneler sukraloz’a maruz bırakıldığında arttı, ancak acı siyanobakterilerin konsantrasyonu doz verildiğinde aniden yükseldi ve ardından çöktü.

Araştırmanın baş yazarı ve lisans eğitimini tamamlarken proje üzerinde çalışan bilimsel araştırmacı Amelia Westmoreland, “Tatlı su topluluklarının sukralozu bir besin maddesi, yiyecek olarak kullanabilecekleri bir şekerle karıştırma potansiyeli var”

Sükraloz’a maruz kalan hem tatlı su hem de acı diyatomlar, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında popülasyonda genel bir azalma eğilimi sergiledi. Ancak dozlanan numuneler ile kontrol grubu arasındaki fark en çok tatlı su deneylerinde ortaya çıktı.

Sukralozun mikrobiyal topluluk popülasyonlarını hem artırma hem de azaltma yeteneğinin, doğal olarak dengeli bir ekosistemi potansiyel olarak tehdit edebileceğini belirten Westmoreland,  “Bunun nasıl sonuçlanabileceğine dair en uç örnekler diatom topluluğunun ortadan kaybolabileceği ve diğer uç nokta ise bu topluluğun diğer her şeyi tamamen geride bırakabileceğidir”

Araştırmacılar,  sukralozu ve onun su ortamları üzerindeki etkisini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirttiler.