UOC ve Leicester Üniversitesi’nden bilim adamları, kanser terapilerinin ardından vücutta kalan yaşlanmış Zombi hücreleri etkili bir şekilde ortadan kaldırma potansiyeline sahip bir molekül keşfettiler.
Zaman geçtikçe, vücudun hücreleri düzgün çalışmayı durdurur ve birikmeye başlar, bu da dokuların yaşlanmasına yol açar.
UOC ve Birleşik Krallık’taki Leicester Üniversitesi’nin ortak araştırma çabası, sağlıklı olanları etkilemeden bu eski hücreleri ortadan kaldırabilen yeni bir molekülün tanımlanmasına yol açtı.
Bu gelişme, insan vücudundaki doku yaşlanmasının potansiyel gecikmesine ve nihayetinde insanda yaşam kalitesinin ve yaşam beklentisinin iyileştirilmesine yönelik yollar açacak. Vitro hücrelerde elde edilmiş sonuçlarla ayvan modelleri üzerinde test edilecek.
Scientists Reappraise the Role of ‘Zombie’ Cells That Anti-aging Medicine Has Sought to Eliminate
Some senescent (zombie) cells are embedded in young, healthy tissue and promote normal repair from damage, researchers say.
Not all senescent cells are harmful “zombies” that should be wiped out to prevent age-related disease, according to new research from UC San Francisco, which found that some of them are embedded in young, healthy tissues and promote normal repair from damage.
Scientists have now seen these cells in action in lung tissue, as well as other organs that serve as barriers in the body, such as the small intestine, colon and skin. When they used drugs called senolytics to kill these cells, injuries to lung tissues healed more slowly.
Bir insanın hayatı boyunca hücreler, mutasyon biriktirmelerine yol açan güneş radyasyonu gibi çeşitli stres türlerine maruz kalır. Vücut, bir tümörün gelişmesini önlemek için belirli bir noktada savunma mekanizmalarını harekete geçirir: ya hücre apoptoz olarak bilinen bir süreçte ‘intihar eder’ ya da yaşam ile yaşam arasında bir tür ‘zombi’ durumu olan yaşlanır. hala hayatta olmasına rağmen artık işlev görmediği ölüm ve aynı zamanda etrafındaki diğer sağlıklı hücrelerde zombi halini kopyalayan ürünler üretmeye başlar.
Organizma gençken bağışıklık sistemi bu hücreleri ortadan kaldırabilir ve dokuları temizleyebilir. Ancak insanlar yaşlandıkça bağışıklık sistemi bu bakımı yapmayı bırakır; bunun neden olduğu bilinmiyor. Bu, bu zombi hücrelerinin dokularımızda birikmeye başlaması, çalışma şeklini bozması ve yaşlanmaya yol açması anlamına gelir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, bu eski hücreleri yok edebilen senolitik adı verilen ilaçların uygulanmasıyla, hayvanların yaşam beklentisini ve yaşam kalitesini iyileştirmenin mümkün olduğunu göstermiştir.
UOC Sağlık Bilimleri Fakültesi dekanı ve Leicester Üniversitesi’nde Moleküler Tıp Profesörü Profesör Salvador Macip liderliğindeki araştırmacılar, CUDC-907 adlı, eski hücreleri oldukça verimli ve spesifik bir şekilde, birkaç yan etki ile yok eden bir molekül belirlediler.
iki hücre iletişim yolunu engelleyerek etki gösteren bu ilaç, kemoterapi veya radyoterapi tedavisi nedeniyle büyük ölçüde hasar gören ancak kansere neden olan hücreleri ortadan kaldırmak için araştırılıyor.
Dr. Macip “Bu ilaç, bu zombi hücrelerini yok etmek için kemoterapi veya radyoterapi ile birlikte uygulanabilir ve bunu yaparak kanser nüksetmelerini önemli ölçüde azaltabilir” dedi.
Bu çalışmada, araştırmacılar farklı insan kanser hücresi modelleri kullandılar ve ikili inhibitör CUDC-907’nin sınırlı yan etkilerle belirli bir yaşlanan hücre tipini ortadan kaldırdığını buldular.
Şimdi hayvan modelleriyle testlere başlayacaklar ve eğer olumlu sonuç alırlarsa insanlar üzerinde test edecekler. Araştırmacılar, ilacın Alzheimer hastalığı gibi yaşlanan hücrelerin birikmesinin rol oynadığı hastalıklarda da uygulanabileceğine inanıyor.
Dr. Macip “Belki de ilacın yoğun dozu beyni temizler ve hastalığın ilerlemesini engeller. Ayrıca, idiyopatik pulmoner fibrozda, yaşlanmanın kendisinden ziyade ilerlemesini yavaşlatmak için yararlı olabilir” dedi.