Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) tarafından Antalya’da gerçekleştirilen “Bilimin E Hali Hibrit Eczacılık Buluşması” fiziki ve online olarak katılımla büyük ilgiyle takip edildi.
Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Kazım Aykanat, başta eczacılar olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına büyük katkı sağladığını düşündükleri ve Türkiye’nin önde gelen tıp uzmanlık derneklerinin değerli hocaları, sektörün değerli temsilcileri ile hazırlanan doyurucu bilimsel programın yer aldığı etkinliğin başarıyla tamamlandığını belirtti.
Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Onursal Başkanı Ecz. R. Armağan Ener sempozyumla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’de eczacılık davranış ve etiğinin anlaşılmasına, gelişimine ve yaygınlaşmasına, eczacılık alanında yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlamak, İlaç ve Eczacılık alanında ilkleri gerçekleştirmek amacıyla 18 yıl önce yola çıkmıştı. Bugün, ’Sağlıklı geleceğin yolu eczaneden geçer. ‘ iddiasında olan 400’e yakın üyesiyle eczacılık ve sağlık alanında birçok projeye imza atmış ve atmaya devam etmektedir. PGED, Türkiye’nin her bölgesinden değerli üyeleri ile, Birbirinden değerli eğitimlere imza atan Akademisi ile, Büyük kitlelere ulaşan Pharmetic Sağlık Dergisi ve web sitesi ile, 34 üniversite ile hareket ederek 100’e yakın proje oluşturan Farmafikir Yarışması ve sayısız mesleki, sosyal sorumluluk projeleri ile; ayrıca 2012 yılında 4000, 2016 yılında 6000, 2018 yılında 8000’den fazla katılımcı ile gerçekleşen ‘Geleceğin E Hali En Büyük Eczacılık Buluşmaları’’ ile, 2020’de ’Bilimin E Hali Online Kongresi’’ , 2021’de yapılan online ve fiziki olarak takip edilebilen ‘Bilimin E Hali Hibrit Kongresi’ ile ‘bir dernekten ötesi’ kavramını hak eden, tecrübe, bilgi ve birikimini tüm meslektaşlarıyla paylaşan, İlaç Eczacılık sektörüne yön veren kurumsal, güçlü bir yapıya ulaşmıştır.” diye konuştu.
BİLİMSEL PROGRAMDA BİRÇOK ÖNEMLİ KONU MASAYA YATIRILDI
“Bilimin E Hali Eczacılık Buluşması” Bilimsel Program Başkanı, Hacettepe Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran ise, buluşma olarak yola çıktıkları bu hibrit toplantının, binlerce online katılımcı ve 500’e yakın fiziki katılımcı ile bilimsel ve sosyal bir şölene dönüştüğünü söyledi. Prof. Dr. Cankurtaran şöyle devam etti:
“Kongrenin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sırasında yapılması, Atatürk ve silah arkadaşlarını anma ve Cumhuriyetimizi Balo ile kutlama fırsatları unutulmaz anılara yol açtı. Eczacılarımızla ve Dernekle gurur duyduk. Bilimsel program başkanlığını üstlendiğim Bilimin E Hali kongresi ile ilgili dernek yönetim kuruluna, kongre düzenleme kuruluna, çok değerli konuşmacı hocalarımıza ve tüm katılımcılarımıza, ilaç sanayi ve sektörünün tüm bileşenlerine teşekkür ediyorum. 36 panel, 3 günde çok yüksek bir yüz yüze ve online katılım oranı ile gerçekleşti. 15 uydu sempozyumunda çok farklı konular, çok değerli konuşmacılarla sektörün koşulsuz desteği ile eczacılarımızla birlikte ele alındı. Uydu sempozyumları dışı bilimsel programa Eczanede unutkanlık şikâyeti olan danışana yaklaşımla başladık ve Alzheimer hastalığı konuştuk. Huzursuz bacak sendromu, uykusuzluk, diyabet ve hipertansiyon ilaçları ve yönetimini ele aldık. Pandemi süreci, aşılar, çocukluk çağı aşıları gibi konuları Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi hocalarımızın sunumları ile değerlendirdik. Rinit, öksürük gibi semptomları eczanede nasıl yönlendirmeli ve yönetmeli konusu ilgi çekiciydi. Ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, vitamin D, vitamin C, magnezyum, Çinko, omega3, KoenzimQ10, ginko biloba, alfalipoik asit ve resveretrol birbirinden farklı sorularla enine boyuna konuşuldu. Kanser hastasında beslenme destek ürünleri, mitokondri dosyası, antioksidanlar ve glutatyon ve lipozomal ürünler ilgi çeken konular arasındaydı. Depresyon ve depresyona yaklaşım, danışanlara nasıl öneriler verilmesi önemli konular arasındaydı. Reflü, dispepsi, konstipasyon, huzursuz barsak hastalığı, probiyotikler güncel gastroenteroloji konuları olarak farklı oturumlarda yer aldı. Sistit, vajinit, mantar infeksiyonları, doğum kontrol hapları ve ertesi gün hapları kadın doğum alanında farklı konular olarak dikkat çekti. Erkek cinsel ve ürolojik sorunları farklı yönleriyle tartışıldı. Dermokozmetik alanlar, tırnak mantarı ve saç dökülmesi dermatoloji alanının konuşulan konuları arasındaydı. Obezite, kilo konusu ve ürünler her zamanki gibi çok güncel ve yararlı oturumlardan oldu. Akılcı ilaç kullanımı, pratik ve çarpıcı ilaç etkileşimleri, göz damlalarında pratik öneriler sık soru gelen konuşmalar olarak dikkat çekti.
3 gün yoğun bilimsel program, akşamları Cumhuriyet coşkusu ve sosyal program ile dolu dolu geçen bir kongreyi daha geride bıraktıklarını ifade eden Cankurtaran, “Birçok fikir ve proje oluştu. Çok başarılı bir kongre oldu. Şimdi hedef her zamanki gibi daha da iyisi. Daha iyi, daha güncel hayatı yakalayan ve bilimsel içerik hep ana hedef olacak şekilde sempozyum, toplantı ve kongreler yapmaya devam etme motivasyonu güçlendi. Pandemiden çıkışın müjdecisi olan hibrit kongreden önümüzdeki yıl tamamen yüz yüze çok daha kapsamlı bilimsel ve sosyal kongre dilekleriyle kongreyi tamamladık. Tüm eczacılarımıza ve konuşmacılarımıza ve dernek yönetim kuruluna bilimsel kurul adına teşekkür ediyorum.” dedi.
PHARMETİC GİRİŞİMCİ ECZACILAR DERNEĞİ’NİN YENİ YÖNETİMİ GÖREVE BAŞLADI
Kongre sırasında yapılan genel kurulun ardından 9. Dönem Yönetim Kurulu seçimleri yapıldı. Yeni dönem yönetim kurulu sırasıyla şu şekilde yer aldı: Kazım Aykanat, Yönetim Kurulu Başkanı (Umut Eczanesi – İstanbul); Nurdan Gürgen, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı (Aksu Eczanesi – İstanbul); Şule Dilek Yağcı Tüysüz, Yönetim Kurulu Genel Sekreteri (Şükrübey Eczanesi – İstanbul); Ümit Ferzan Özgörür, Yönetim Kurulu Saymanı (Ferzan Eczanesi – Bursa); Erdal Balık, Yönetim Kurulu Üyesi (Balık Eczanesi – Ankara); Serap Nart, Yönetim Kurulu Üyesi (Serap Eczanesi – İstanbul); Ayşem Jale Kıhtır, Yönetim Kurulu Üyesi (Plaza Eczanesi – İzmir)
Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Kazım Aykanat, seçim sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Eczacılığın, Eczanelerin, tüm sağlık sektörünün ve halkın sağlıklı geleceği için geleceğe yön verebilecek eğitimsel, sosyal ve ekonomik projeler üretebilmeyi hedefleyen bir misyonla kurduğumuz PGED olarak yeni bir hikayeye başlıyoruz. Endüstri, Eczacılarımız ve tüm toplumla dayanışma içerisinde olmak bu serüvende en büyük hedefimiz olacaktır. Başkan ve Yönetim Kurulu Üyesi olmanın kolay bir görev olmadığının; işten, aileden, kendi hayatından fedakarlıklar gerektirdiğinin farkındayız. Bu görevin ne tür sorumluluklar içerdiğinin bilincindeyiz. Derneğimizde hem kurum olarak hem de üyelerin özveriyle çalışması sayesinde bugüne kadar çok başarılı işler yapıldı, bununla gurur duyuyoruz ve hep beraber de gurur duymalıyız. Yönetim kurulumuzla birlikte, sizlerden aldığımız ilham ve güçle Derneğimizin vizyonunu genişletmeye, mesleğimizde biriken sorunlar karşısında hep beraber çözümler üretip dönüştürmeye hazırız. Dönüşüm kelimenin tam anlamıyla formunuzun ötesine geçmek demektir. Bizler de yapmış olduğumuz değerlendirmeler ışığında bu dönüşümün öncüsü olmak için, Yönetim Kurulumuzun görev yapacağı dönemde öncelikli olarak ele almayı planladığımız konuları ana hatlarıyla planlamış bulunuyoruz.”
“TOPLUM SAĞLIĞI ÖNCELİĞİMİZ OLACAK”
“Hangi proje veya vizyonu geliştirsek geliştirelim meslek yeminizin gerekliliği olan ’Toplum Eczacılığı “nı esas edinerek toplum sağlığına faydalı olmasını en başa koyacağız.“ diyen Aykanat, şunları söyledi:
“Mesleki gelişimimizi arttırmak, yenilikleri takip edebilmek, eğitimler verebilmek, genç meslektaşlarımıza bilgi aktarabilmek, endüstri ile iş birliği yapabilmek ve sosyal olarak meslek birliğimizi buluşturmak adına kongre ve toplantılarımıza hız kesmeden devam edilmesi planlanmaktadır. Bu sebeple 2 yılda bir gerçekleşen fiziki buluşmalarımızın yanı sıra küçük alt toplantılar ve eğitimler gerçekleştirmek üzere çalışmalarımız olacaktır.” diye konuştu.