31 yıldır HIV/AIDS hastalığıyla mücadele için antiretroviral tedaviler geliştirmeye odaklanan Gilead Sciences Yönetim Kurulu Başkanı John C. Martin, 2019 NAS (National Academy of Sciences – Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi) Topluma Hizmet Eden Kimya Tedavileri Ödülü’ne layık görüldü.
Gilead Sciences Yönetim Kurulu Başkanı John C. Martin, HIV/AIDS, Hepatit C, Hepatit B, sitomegalovirüs ve influenza tedavisinde kullanılan antiviral ilaçların geliştirilmesine sağladığı katkılar nedeniyle 2019 Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi Topluma Hizmet Eden Tedavi Ödülü’ne layık görüldü. Çalışmaları ile dünyadaki milyonlarca insanın hayatına değer katan Martin, ekonomik gelir seviyesi gözetmeksizin, tüm insanlığın, bu tedavilerden faydalanmasını sağlama konusundaki adanmışlığı ile tanınıyor.
Organik kimya eğitimi almış olan Martin, güçlü antiviral ilaçları keşfetmek ve geliştirmek için kimyayı bir araç olarak kullanmaya odaklandı. İlk büyük başarısı 1989 yılında, HIV hastalarında ilk sitomegalovirüs (CMV) retinit tedavisinin FDA onayı ile geldi. Martin’in yaklaşımı, hücre zarlarını geçebilen ve aktif bir ilaca metabolize edilebilen, ön ilaçlar olarak adlandırılan biyolojik olarak aktif olmayan bileşiklerin geliştirilmesini içeriyor. Araştırma, HIV/AIDS ile ilgili hastalık ve enfeksiyonların tedavisinde devrim yaratan ön ilaçların da yolunu açtı.
Martin’in çalışmaları Gilead Sciences’da devam etti ve burada sadece ilaç endüstrisi fiyatlandırması ve fikri mülkiyet için yeni bir paradigma geliştirmeyi amaçlamakla kalmadı, aynı zamanda şirketi influenza tedavisi, HIV/AIDS, Hepatit B ve Hepatit C için iyileştirilmiş yeni kombinasyon tedavileri de dahil olmak üzere hayat kurtarıcı ilaçlar yaratmaya yönlendirdi.
Bugün dünyada HIV, Hepatit B ve / veya Hepatit C ile yaşayan 15 milyondan fazla insan Gilead Sciences’ın ilaçları ile tedavilerini sürdürürken, HIV tedavisi gören hastaların yüzde 60’ından fazlası Martin’in başlattığı kar-amacı-gütmeyen-ilaca erişim programı kapsamında bulunuyor. Bu program John C. Martin’in insan yaşamının sürdürülebilirliğine katkısı olarak değerlendiriliyor.