Tek bir kanser hastası için olasılıkları artırmanın #bilimi . #COVID19 pandemisine hızlı yanıt verme deneyimi , bilim camiasında güçlerin birleştirilmesinin insanlığa hizmet edebileceğini göstermiştir. Bilimin tek bir kanser hastasını kurtarmaya nasıl yardımcı olabileceğine dair bir örnek vermek istiyorum.
NATURE/ Identification of neoantigens for individualized therapeutic cancer vaccines
Kanser, sağlıklı hücrelerin DNA’sındaki genetik değişikliklerden kaynaklanır. Değişikliklere mutasyon denir. Rastgele oluşurlar, normal hücreleri biriktirir ve kanser hücrelerine dönüştürürler. Mutasyonların rastgele doğası, her hastanın kanserinin benzersiz olduğu ve milyonlarca ila milyarlarca farklı hücreden oluştuğu talihsiz gerçeğine yol açar. Yeni koloniler inşa ederken, kanser önleyici ilaçların etkisine uyum sağlayan ve bunların üstesinden gelen düşmanca bir ordu. Bu faktörler, birincil ve ikincil tedavi direncini tetikler ve tüm vücuda yayıldıktan sonra ilerlemiş kanseri tedavi etmenin neden son derece zor olduğunun temel nedenidir.
On yıldan fazla bir süre önce, bu kök sorununu 3 adımda ele almak için yeni bir immünoterapi konsepti olan bireyselleştirilmiş kanser aşılarını tanıttık. 1: Hastanın kanserinin genetik yapısını deşifre etmek için mutanomu – yani tüm mutasyonları – tanımlayın. 2. Bağışıklık sisteminin ilgili kanserdeki her hücreyi izlemesine izin veren mutasyonları seçin. Üçüncüsü, bu bilgiyi hastanın bağışıklık sistemini bu mutasyonlara karşı yeniden yönlendirmek için oldukça güçlü bir mRNA aşısı tasarlamak ve üretmek için kullanın. 3 adım, başarılı bir şekilde uygulanırsa kanser tedavisinde bir paradigma değişikliği anlamına gelebilir. Bu yaklaşıma göre her hasta, bireysel tümörün genetik yapısına uygun hale getirilmiş ve talep üzerine üretilen kişisel bir aşı alır.
Fast forward to today: We and other colleagues showed that this concept can be applied in the clinical setting to redirect patients’ immune cells against their tumor. We’ve shortened the time for manufacturing mRNA candidates to less than 6 weeks – gaining expertise that helped with the rapid development of our COVID vaccine – and we’re conducting randomized trials to assess the efficacy of individualized cancer vaccine candidates in various tumor types.
Individualized immunotherapies targeting cancer mutations either by vaccines or engineered T cells have become a newly emerging interdisciplinary research field. Many of us believe that they will become a pillar of future cancer medicine.
We recently published a review on the accomplishments that are related to the second step of this concept, namely, how to select cancer mutations for vaccine design. We have cited hundreds of contributions from scientists around the world and provided a new classification of mutations for cancer #immunotherapy. #AI #Bioinformatics
The progress is visible. I truly believe that this is just the beginning of a new era in cancer medicine. An era in which the individual biology of the disease is properly taken into account and a science that is committed to improving the chances of individual patients.