2002-2003 yıllarında yaşanan SARS salgınında Çin’de toplam 349 kişi ölmüştü. SARS dünya genelinde ise 800’ün üzerinde kişinin ölümüne neden olmuştu.
Oysa bugün itibarı ile yeni tip koronavirüs ile son 24 saatte 67 kişi hayatını kaybetti. Ölü sayısı 493’e hasta sayısı 24 bin 551’e ulaştı.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC), 2019-nCoV salgını nedeniyle Çin anakarasında 492, Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 1 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Livescience haberinde yeni coronavirüs için; bu virüsler nasıl karşılaştırılır ve hangisi gerçekten daha endişe vericidir?
Şimdiye kadar, 2019-nCoV olarak adlandırılan yeni koronavirüs, Çin’de 20.000’den fazla hastalığa ve 400 den fazla ölüme yol açtı. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, yalnızca ABD’de grip bu sezon tahmini olarak 19 milyon hastalığa, 180.000 hastaneye yatırma ve 10.000 ölüme neden oldu.
Bununla birlikte, bilim adamları onlarca yıldır mevsimsel grip ile çalıştılar. Bu yüzden, tehlikeye rağmen, grip virüsleri ve her mevsim ne beklenmesi gerektiği hakkında çok şey biliyoruz . Buna karşılık, 2019-nCoV hakkında çok az şey biliniyor çünkü çok yeni. Bu 2019-nCoV’un ne kadar yayılacağı ve kaç ölüme neden olacağı açısından joker bir şey olduğu anlamına geliyor.
Ulusal Allerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü müdürü Dr. Anthony Fauci 31 Ocak’taki Beyaz Saray basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Grip ile ilgili morbidite ve mortaliteye rağmen, kesin bir … mevsim gribi var” dedi. Hepiniz, Mart ve Nisan aylarına geldiğimizde grip vakalarının ineceğini garanti ediyoruz. Ölüm oranının ne olduğunu ve hastaneye yatışların [olacağını] oldukça doğru bir şekilde tahmin edebilirsiniz. “dedi. “Şimdi [2019-nCoV] ile ilgili sorun, çok fazla bilinmeyen olması.”
Bilim adamları 2019-nCoV hakkında daha fazla bilgi edinmek için yarışıyor ve virüs ve ortaya çıkardığı tehdit hakkındaki anlayışımız yeni bilgiler ortaya çıktıkça değişebilir. Şimdiye kadar bildiklerimize dayanarak, griple nasıl karşılaştırıldığı.
Belirtiler ve şiddet
Hem mevsimsel grip virüsleri (influenza A ve influenza B virüslerini içerir) hem de 2019-nCoV, solunum yolu hastalıklarına neden olan bulaşıcı virüslerdir.
Tipik grip semptomları , CDC’ye göre ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları, baş ağrısı, burun akıntısı veya tıkalı burun, yorgunluk ve bazen kusma ve ishaldir . Grip belirtileri sıklıkla aniden ortaya çıkar. Grip olan çoğu insan iki haftadan daha kısa sürede iyileşir. Ancak bazı insanlarda grip, zatürree de dahil olmak üzere komplikasyonlara neden olur . CDC’den elde edilen verilere göre, şimdiye kadar bu grip mevsiminde, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanların yaklaşık% 1’i hastaneye yatırılacak kadar şiddetli semptomlar geliştirdi .
2019-nCoV ile doktorlar hala hastalık belirtileri ve şiddetinin tam resmini anlamaya çalışıyorlar. 30 Ocak’ta Lancet dergisinde yayınlanan yaklaşık 100 kişiyle virüs üzerinde yapılan bir çalışmada , en yaygın semptomlar ateş, öksürük ve nefes darlığıydı. Bu çalışmadaki hastaların sadece% 5’i boğaz ağrısı ve burun akıntısı bildirmiştir ve sadece% 1-2’si ishal , bulantı ve kusma bildirmiştir . 4 Şubat Salı günü yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, Çin’de şimdiye kadar bildirilen 20.000’den fazla vakanın yaklaşık% 14’ü ciddi olarak sınıflandırıldı .
WHO’ya göre , solunum virüsleri benzer semptomlara neden olduğundan, farklı semptom virüslerini sadece semptomlara dayanarak ayırt etmenin zor olabileceğini belirtmek önemlidir .
Ölüm oranı
CDC verilerine göre, şimdiye kadar bu grip mevsiminde, grip hastalarının yaklaşık% 0.05’i ABD’deki virüsden öldü.
2019-nCoV için ölüm oranı hala belirsiz, ancak gripten daha yüksek gibi görünüyor. Salgın boyunca, 2019-nCoV için ölüm oranı yaklaşık% 2’dir. Yine de yetkililer, bir salgının başlangıcında, ölüm oranının olduğundan daha yüksek görünmesine neden olabilecek “şiddetli eğri” olarak tanımlanan ilk vakaların, ABD Sağlık ve İç Güvenlik Bakanlığı sekreteri Alex Azar’ın (HHS), 28 Ocak’taki bir haber brifinginde söyledi. Daha hafif vakalar tanımlandıkça ölüm oranı düşebilir.
Virüs bulaşması
Bilim adamlarının bir virüsün ne kadar kolay yayıldığını belirlemek için kullandıkları tedbir “temel üreme numarası” veya R0 (belirgin R-naught) olarak bilinir. Canlı bilimin daha önce bildirdiği gibi , bu, virüs bulaşmış tek bir kişiden virüsü yakalayan ortalama insan sayısının bir tahminidir . The New York Times’a göre grip, R0 değeri yaklaşık 1.3’tür .
Araştırmacılar hala 2019-nCoV için R0’ı belirlemek için çalışıyorlar. New England Tıp Dergisi’nde (NEJM) 29 Ocak’ta yayınlanan bir çalışmada , yeni koronavirüs için R0 değerinin 2.2 olduğu tahmin edildi, yani enfekte olmuş her kişi virüsü ortalama 2.2 kişiye yayar.
R0’ın mutlaka sabit bir sayı olmadığını belirtmek önemlidir. Live Science daha önce bildirdiği gibi, tahminler, insanların birbirleriyle ne sıklıkla temas ettikleri ve viral yayılımı azaltma çabaları gibi faktörlere bağlı olarak konuma göre değişebilir .
Enfeksiyon riski
CDC tahminlerine ortalama olarak ABD nüfusunun yaklaşık 8% gribi her sezon ile hastalanıyor, o.
Şu anda ABD’de sadece 11 adet 2019-nCoV vakası var. CDC’ye göre, 2019-nCoV gibi yeni ortaya çıkan virüsler her zaman halk sağlığıyla ilgili. Ajans, ABD’deki bu virüsle ilgili durumun nasıl ortaya çıkacağı belli değil. Sağlık çalışanları gibi bazı insanlar 2019-nCoV’a maruz kalma riski altındadır. Ancak genel Amerikan halkı için, şu anda virüsün acil sağlık riski düşüktür.
pandemikler
Her yıl salgınlara neden olan mevsimsel gripin, pandemik grip veya genel olarak dolaşan suşlardan çok farklı olan yeni bir grip virüsünün küresel salgını ile karıştırılmaması gerektiğine dikkat etmek önemlidir . CDC’ye göre , bu durum 2009’da dünya çapında 151.000 ila 575.000 insanı öldürdüğü tahmin edilen domuz gribi salgını ile oldu . Şu anda grip salgını yaşanmıyor.
2019-nCoV salgını henüz bir pandemi ilan edilmedi, çünkü vakaların çoğu Çin’de meydana geldi. Ancak 30 Ocak’ta DSÖ, 2019-nCoV salgınını “uluslararası endişe verici halk sağlığı acil durumu” ilan etti . Bildirge, öncelikle virüsün daha zayıf sağlık sistemlerine sahip ülkelere yayılabileceğinden endişe duyuyordu.
tamamı için kaynağa bknz
görsel livescience