Ana Sayfa Manşet Bir ilk; onkoloji ilacı insan denemeleri için bakanlıktan izin aldı!

Bir ilk; onkoloji ilacı insan denemeleri için bakanlıktan izin aldı!

Prof. Dr. Rana Nomak Sanyal, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilke imza attı. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Rana Nomak Sanyal, Türkiye’de geliştirdiği kanser ilacı için Sağlık Bakanlığı’ndan insanlar üzerinde deneme iznini aldı.

Kansere karşı savaşta tüm ülkeler yeni tedavi yöntemleri, yeni ilaçlar geliştirmek için çalışmalarını sürdürürken, ilk yerli kanser ilacı bu yıl insanda denenmeye başlanacak. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Rana Sanyal, tümörü hedefleyen akıllı ilaçta son aşamaya geldiklerini söyledi. Farklı kanser türlerinde, tümörü hedef alan akıllı kanser ilacına, Avrupa Yatırım Fonu tam 2 milyon euro destek verdi.

Gül Kireklo/ Sabah

Dünyada pekçok insan kanser tedavisiyle ilgili gelişmeleri kendisi ya da ailesinden sevdiği biri için büyük bir dikkatle takip ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kanserin 2010 yılındaki maliyeti 1.16 trilyon dolar. 2015’te 8.8 milyon insan kanser nedeniyle hayatını yitirdiğine dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Nomak Sanyal, “Hepimizin hayatını etkileyen bu alanda, insan hayatında fark yaratabileceğimiz bir şey yapmak istedik. Klinik öncesi çalışmalarda bu farkı yaratabildiğimizi gördük. Şimdi sıra insanda. Kanser alanında tümörlü hücreleri doğrudan hedef alan ve yan etki açısından son derece olumlu sonuçlar veren yeni yerli bir ilaç geliştirdik” dedi.
Tamamı için: https://www.sabah.com.tr/yasam/2018/12/09/turkiyede-kanser-ilaci-gelistirdi


Elif Ergu / Hürriyet

Hangi kanser türleriyle savaşacak bu ilaç?
Birçok kanser türüyle. Ama bu aşamada söylemek doğru olmaz. Çünkü bu ilaçların piyasaya çıkması için süreye ihtiyaç oluyor. Bir atışlık mermimiz yok, umut veren de bu. Birçok molekül geliyor. Farklı hücre tiplerini hedefleyen moleküllerimiz var. Bunu da piyasadaki var olan kemoterapi ilaçlarıyla yapıyorum. İnsana girince yararlı olacağını biliyorum. Çünkü ben yan etki profilini önleyip, ilacın etkisini arttırıyorum. Yavaş ve stabil bir etkiyi hedefliyorum.

Türkiye için de bir ilk oluyor. Bu yolculukta neler yaşadınız?
2017’de Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumuna başvuruda bulunduk. Etik Kurul başvurusunda da bulunmanız gerekiyor. Bunları yaptık. “Ve artık insanda denemek istiyoruz” dedik. Klinik Araştırmalar Daire Başkanlığı’ndan insanda deneme iznini aldık. Evet bu bir ilk Türkiye için. 

Ne zaman başlıyor insanda denemeler ve kimlerde denenecek?
Önümüzdeki yılın ilk aylarında başlayacağız. Bunların da fazları var. Öncelikle Faz 1’de terminal hastalarda deneniyor. İnsandaki denemeler piyasaya çıkmadan önce 3 aşamada yapılıyor. Kanser ilaçlarında Faz 1, yani terminal dönemdeki hastada denenir, başka yapılacak bir şey kalmamış hastada denenir.

Bu sonuç verir mi?
Verir sonuç. Mutlaka bir şey görürüz. 

EK YATIRIM ALDIK
Aldığınız yatırım yetiyor mu bunlar için?
İlk yatırımda amacımız insana doğru taşımaktı. İlk molekül iyi sonuç verince yatırımcımız ilave yatırım yaptı, 900 milyon Euro verdi. Faz 1, Faz 2 ve Faz 3 var önümüzde. Uzun bir süreç. Başarımız şu an en başından sıfır kilometreden insana getirmek. Sağlık Bakanlığı ilk kez Türkiye’de çalışmaları başlamış bir moleküle insanda deneme izni verdi. Yani Türkiye’de keşfedilen bir molekülün insanda denenmesine izin verdi.

DÜNYAYA HİTAP EDECEK
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bugüne kadar bunun olmaması ne düşündürüyor size?
100 yaşına gelmeden başaracağız. 1923 yılında nerede olduğumuz düşünülünce… Ben umutluyum. Genç arkadaşlarımla çalışıyorum. Nano ilaçlar dünyada da çok yeni. Hedeflenmiş ilaçlar yok piyasada henüz. Bizim gibi aşamada olanlar var. Biz dünyada da ilklerdeniz. Bu global bir ürün olacak. Dünyaya hitap edecek. 

En sonuna kadar getirebilir misiniz Türkiye’de?
Büyük ihtimalle hayır. Faz 1’i bitiriz. Faz 2 bir takım desteklerle belki mümkün olur. Faz 2’de terminal olmayan hastalarda denemeler yapılıyor. Faz 2’de hasta sayısı artıyor ve takip süresi artıyor. Gerçekten iyi geliyor mu bakılıyor. Ancak ek yatırımlarla mümkün. 

Ekibinizde başka kadın araştırmacılar da var değil mi?
Şirket tamamen araştırma şirketi. 10 araştırmacıyız. 7’si kadın. Ekibe erkeklerin girmesi için çok iyi olmaları gerekiyor. Doktora yapan genç arkadaşlar var. Her biri yıldız bence.

tamamı için kaynağa bakınız

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Bölüm Başkanı ve Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Rana Sanyal’in kurucusu olduğu RS Araştırma Eğitim ve Danışmanlık İlaç Sanayi Ticaret A.Ş, 13. Teknoloji Ödülleri’nde Mikro Ölçekli Firma –Süreç Kategorisi’nde ödüle değer bulundu.
https://bogazicindebilim.boun.edu.tr/content/prof-dr-rana-sanyalin-kurucusu-oldugu-rs-researche-odul