Tüm dünyada sağlık çalışanları mesleklerine yönelik bazı kutlamalar yaparlar. Amaç meslek birliğinin pekiştirilmesinden öte, ilahi bir mutluluk olan tedavi ediciliğin geleneksel kutlamasıdır. Türkiye’de ise bu kutlama 14 Mart’tadır ve doğrusu dünyadaki tek tıp bayramı da ülkemizdedir.
Uluslararası bir tarih olmayan 14 Mart, ülkemizde Tıp Bayramı olarak kutlanma anlamını 1827’deki “Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire”nin kuruluşunda kazanır. Bu gün, Türkiye’de ilk modern tıp öğretisinin başladığı tarih olarak kabul edilir.
Ama olayın anlamını ortaya koyan ilk kutlama, işgal altındaki İstanbul’da 1919 yılı Mart ayının 14’ünde gerçekleşmiştir. Aslında bayram kutlaması bir kamuflajdır. O gün, tıbbiye 3.sınıf öğrencisi “Tıbbiyeli Hikmet” önderliğindeki vatansever tıp öğrencileri işgali protesto için toplanmışlardır. Müthiş kalabalık ve coşku işgal altındaki vatanın evlatlarına işte o gün özgürlük fikrinin gerçeğe dönüşebileceği umudunu vermiştir.(Dr. Hikmet Boran Kurtuluş Savaşı günlerinde)
Ünlü televizyon ismi Orhan Boran’ın babası olan Tıbbiyeli Hikmet, daha sonra Sivas Kongresi’ne de delege olmuş ve mandayı kabul etmeyerek Gazi Mustafa Kemal’in beklediği işaret fişeğini ateşlemiştir.
Zor yıllar ve zor koşullar altında, meslek icra etmek…
Özgürlük yoksa meslek neye yarar?
Özgürlük yoksa sağlık neye yarar?
Tıbbiyeden çıkarak vatan için ömrünü feda eden meslek büyüklerimize saygı ile.
Bilim için bayrak sallayanlara
Ülke için ömür harcayanlara
Sağlığım için uyumayanlara
Sağlık verenlere…
Layık olabilmek dileği ile.