Yapılan araştırmada, Kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili durumları hedef alan ilaçları birleştiren tek bir hap almanın, kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere bu tür nedenlerden kaynaklanan ölüm riskini azalttığı kanıtlandı.
Aterosklerotik kardiyovasküler hastalığı önlemek ve tedavi etmek için bu tür “polipillerin” kullanılması kavramı yaklaşık 25 yıl önce ortaya atıldı. Yine de, yıllar sonra ve çok sayıda destekleyici araştırma yapılmasına rağmen, bu tür hapların kullanımı dünya çapında hala düşük düzeydedir.
Fixed-dose combination therapy for the prevention of atherosclerotic cardiovascular disease
St. Louis’deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, önceki bulguları destekliyor ve polipillerin kalp krizlerini ve felçleri önlemede ve yüksek tansiyon ve yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler risk faktörleri olan kişilerde ölümleri azaltmada faydalı olduğuna dair ek kanıtlar sağlıyor.
Araştırmacılar, 26 klinik araştırmadan toplanan verilerin sistematik bir analizini gerçekleştirdi.
Veriler, polipillerin aterosklerotik kardiyovasküler hastalığın önlenmesi üzerindeki etkilerini sentezledi. Analize dahil edilebilmek için denemelerin, en az bir statin (bir kolesterol düşürücü ilaç) ve en az bir kan basıncı düşürücü ilaç içeren polipilleri değerlendirmesi gerekiyordu.
Analiz, polipillerin, polipill almayan kişilerle karşılaştırıldığında herhangi bir nedenden dolayı yüzde 11 daha düşük ölüm riskiyle ilişkili olduğunu ve polipil almayan kişilerle karşılaştırıldığında aterosklerotik kardiyovasküler hastalık olayları riskinin yüzde 29 daha düşük olduğunu buldu.
Araştırmacılar ayrıca polipill kullanımının daha düşük düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü ve daha düşük sistolik kan basıncı ile ilişkili olduğunu da buldular; bu, kan basıncı ölçümündeki ilk sayıdır ve kalp atışı sırasında kişinin kan damarlarındaki basıncı gösterir.
Agarwal ve meslektaşları, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için polipillerin daha geniş kullanımının teşvik edilip edilmeyeceğine karar vermek için verileri aradılar.
İnceleme, araştırma ekibinin, kardiyovasküler hastalıkların yüksek riskli birincil ve ikincil önlenmesi için kuruluşun 23. Temel İlaçlar Model Listesi’ne polipilleri dahil etmek üzere DSÖ’ye yaptığı başarılı başvurunun temelini oluşturdu.
DSÖ’nün onayı, ulusal hükümetleri ve uluslararası kuruluşları bu tür polipilleri finanse etme konusunda daha istekli hale getirebilir ve sağlık hizmeti sağlayıcılarını bunları reçete etmeye teşvik edebilir.
Araştırmayı yürüten Dr. Anubha Agarwal, kararın sonuçta, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde polipillere küresel erişimi iyileştirebileceğini belirtti.